Ustavující valná hromada NCA, TIC ČKD Praha, PaedDr. Pavla Břusková 1 Národní klastrová asociace – udržitelný rozvoj klastrů v ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
CzechInvest Koncepce podpory investic
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Aktuální stav opatření V.2 zřízení Celostátní sítě pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Celostátní síť pro venkov
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální klastrová politika
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Koncepce IQ Industry jako součást aktivit rozvoje HR Alexandr Jakobe Projektový manažer, oddělení AfterCare 1.října 2008.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Evropské projekty & management VÝCHODISKA:  Realita vstupu do EU, rozvoj regionů, potřeba posílení dovedností zaměstnanců a organizací, možnost změny.
Základní informace o projektu  Název projektu:Posílení inovací prostřednictvím nových klastrových konceptů za podpory nově vznikajících a mezisektorových.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
PaedDr. Pavla Břusková Národní klastrová asociace 1 Národní dialog ke klastrovým koncepcím.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Prezentace RIS kraje Vysočina Ing. Zdeňka Škarková ředitelka RRA Vysočina.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Ustavující valná hromada NCA, TIC ČKD Praha, PaedDr. Pavla Břusková 1 Národní klastrová asociace – udržitelný rozvoj klastrů v ČR

Ustavující valná hromada NCA, TIC ČKD Praha, Impulsy pro klastrovou politiku Klastrová politika – politika prorážení skleněného stropu Dr. Christian Ketels Klastrová politika – politika prorážení skleněného stropu Dr. Christian Ketels Od několika úspěšných klastrových ostrůvků… …ke konkurenceschopnější ekonomice Aktivní řízení regionálních klastrových portfolií, které zahrnují mnoho klastrů a využívají meziklastrové vazby Aktivní řízení regionálních klastrových portfolií, které zahrnují mnoho klastrů a využívají meziklastrové vazby Vytvoření mechanismů zpětné vazby od klastrových aktivit po celkové zlepšování podnikatelského prostředí Vytvoření mechanismů zpětné vazby od klastrových aktivit po celkové zlepšování podnikatelského prostředí Systematické využití klastrů jako cesty pro realizaci mikroekonomických politik Systematické využití klastrů jako cesty pro realizaci mikroekonomických politik Země budou schopny vytěžit plný potenciál z klastrů jen tehdy, když se propojí operativní přístup zdola-nahoru s jasnou koncepcí shora-dolů pro využití klastrů v hospodářské politice. Země budou schopny vytěžit plný potenciál z klastrů jen tehdy, když se propojí operativní přístup zdola-nahoru s jasnou koncepcí shora-dolů pro využití klastrů v hospodářské politice. 2

Ustavující valná hromada NCA, TIC ČKD Praha, Klastrová politika Japonska 3 I. fáze ( ): Spuštění oborových klastrů Spuštěno 20 projektů průmyslových klastrů; centrální vláda hrála hlavní roli v jejich podpoře; za nezávislé součinnosti místních vlád vznikaly autonomní klastry; vytváření “viditelných sítí” jako základu průmyslových klastrů. II. fáze ( ): Rozvoj oborových klastrů Cíl: Pokračovat v podpoře tvorby sítí a vytvořit nových podnikatelských aktivit: experimentální výroba, výroba a marketing nového zboží a výrobků, zavedení nových výrobních technologií a zavedení nových služeb. Současně podporovat reorganizaci řízení firem a vytváření venture companies. Flexibilní revize projektů a spouštění nových projektů dle potřeby. 16,6 mld. JPY (3 mld. Kč) z rozpočtu METI na podporu klastrových aktivit v r III. fáze ( ): Autonomní růst oborových klastrů Při pokračující podpoře tvorby sítí a konkrétních podnikatelských aktivit usilovat o nezávislost aktivit oborových klastrů z finančního pohledu a směřování k autonomnímu rozvoji oborových klastrů.

Ustavující valná hromada NCA, TIC ČKD Praha, Obamův program podpory klastrů USA Budget FY2011: Industry Clusters as a Paradigm for Job Growth, The New Republic, February 2, 2010 “Musíme uznat, že konkurenceschopné, vysoce výkonné regionální ekonomiky jsou základem pro silné národní hospodářství „ (See page 20 of the federal budget.) of the federal budgetof the federal budget Návrh na podporu regionálního průmyslu nebo inovačních „klastrů” z několika ministerstev: (EDA)-- $75 million Regional Innovation Clusters program Economic Development Administration (EDA)-- $75 million Regional Innovation Clusters program would support EDA’s cluster effort by directing a proposed $11 million The Small Business Administration would support EDA’s cluster effort by directing a proposed $11 million (DOL) would use its newly proposed Workforce Innovation Fund (of up to an estimated $108 million) The Department of Labor (DOL) would use its newly proposed Workforce Innovation Fund (of up to an estimated $108 million) (NSF) plans to invest $12 million to promote new “NSF Innovation Ecosystems” The National Science Foundation (NSF) plans to invest $12 million to promote new “NSF Innovation Ecosystems” (USDA) Department of Agriculture’s (USDA) 4

Ustavující valná hromada NCA, TIC ČKD Praha, přenos informací přes projekty, účast na akcích, kontaktní sítě, členství v mezinárodních institucích Být ve spojení s Evropou a světem Informační spojení se zahraničním děním v rámci NCA nám umožní (i) v českém prostředí myslet dopředu myslet dopředu konat v předstihu konat v předstihu „Evropský technologický institut podpořil první tři klastry: Climate, InnoEnergy a ICT “ (prosinec 2009) „New EU innovation plan to boost 'creative clusters (leden 2010) 'Talent, technology and tolerance' key to attracting creative workers (Richard Florida, autor knihy The Rise of the Creative Class) 5 Be

Ustavující valná hromada NCA, TIC ČKD Praha, získání pozice silného hráče a žádaného partnera vůči centrálním orgánům a institucím pro rozvoj a udržitelnost klastrů v ČR - 1 Udržitelnost koncepční: Udržitelnost koncepční: zacílení na klastrovou politiku ČR Posilování pozice klastrů na základě kvality, výkonnosti a excelence – nacházení a aplikace účinných metodik Posilování pozice klastrů na základě kvality, výkonnosti a excelence – nacházení a aplikace účinných metodik Výzkumy, měření, srovnávání, vyhodnocování – prokazování přínosů pro podnikatelský sektor, inovační pokrok, regionální dopady – zpětná vazba pro rozhodovací úroveň Výzkumy, měření, srovnávání, vyhodnocování – prokazování přínosů pro podnikatelský sektor, inovační pokrok, regionální dopady – zpětná vazba pro rozhodovací úroveň Vytvoření funkčních vazeb na centrální a regionální orgány Vytvoření funkčních vazeb na centrální a regionální orgány Účast na přípravě státních politik všude, kde lze využít potenciálu klastrů – zapojení více resortů Účast na přípravě státních politik všude, kde lze využít potenciálu klastrů – zapojení více resortů Intenzívnější propojení klastrů s národní inovační politikou a politikou konkurenceschopnosti ČR - Intenzívnější propojení klastrů s národní inovační politikou a politikou konkurenceschopnosti ČR - Inovační potenciál klastrů jako základ konkurenceschopnosti 6

Ustavující valná hromada NCA, TIC ČKD Praha, Udržitelnost finanční: Udržitelnost finanční: zdroje EU a samofinancování Stávající zdroje SF – projekty ve všech dostupných titulech (TOP) – iniciace aktivit vedoucích k finanční nezávislosti; Stávající zdroje SF – projekty ve všech dostupných titulech (TOP) – iniciace aktivit vedoucích k finanční nezávislosti; Strategie exitu (v U.K. po 5 letech veřejného financování) na bázi hmotné funkční infrastruktury (investice/laboratoř/centrum pro pokračování a stimulaci klastrové iniciativy Strategie exitu (v U.K. po 5 letech veřejného financování) na bázi hmotné funkční infrastruktury (investice/laboratoř/centrum pro pokračování a stimulaci klastrové iniciativy Evropské zdroje pro VaV – zapojení do mezinárodní projektové spolupráce; Evropské zdroje pro VaV – zapojení do mezinárodní projektové spolupráce; Nové programovací období – větší role regionů (ROP) např. pro inkubaci vznikajících klastrových iniciativ (maďarský model) Nové programovací období – větší role regionů (ROP) např. pro inkubaci vznikajících klastrových iniciativ (maďarský model) Evropská finanční podpora po r bude směřovat pouze k těm nejlepším KO splňujícím kritéria klastrové excelence Evropská finanční podpora po r bude směřovat pouze k těm nejlepším KO splňujícím kritéria klastrové excelence Mezinárodní zapojení – export/komercializace českého know- how: mentoring, koučing, poradenství v „nových“ regionech Mezinárodní zapojení – export/komercializace českého know- how: mentoring, koučing, poradenství v „nových“ regionech,,,, 7 pro rozvoj a udržitelnost klastrů v ČR - 2

Ustavující valná hromada NCA, TIC ČKD Praha, pro rozvoj a udržitelnost klastrů v ČR - 3 pro rozvoj a udržitelnost klastrů v ČR - 3 Udržitelnost lidských zdrojů Kritická míra odborných personálních kapacit pro klastrové kompetence (facilitátor, manažer klastru, tým pro řízení klastru, odborné kapacity na VŠ, ve veřejném sektoru, v podnikání) vzdělávání a kultivace podnikatelského prostředí ve vnímání role manažera klastru – ne manažer „projektu klastr“ ale „manažer pro strategický rozvoj oboru“ profesionální management klastru - manažer v roli kouče v řízení procesu změn potřebných pro úspěšnou realizaci cílů KO - certifikace Vytvoření sítě VŠ angažovaných v kurzech Harvard Business School „Microeconomics of Competitiveness“ (Partnerství a sítě OP VpK) Manažeři klastrů představují svou práci studentům, studenti na stáži, pool zájemců o daný obor – pro vědu i praxi 8 - Vzdělávací projekty: Klastrová akademie, Partnerství a sítě; mezinárodní výměny – učící se klastry

Ustavující valná hromada NCA, TIC ČKD Praha, Inovační přístupy k rozvoji klastrů a podpora jejich rozvoje 9 Zvyšování výkonnosti klastrů a klastrových organizací – měřitelnost a výsledky Best practices v systémech a metodikách měření výkonnosti klastrů a klastrových organizací, využití pro hodnocení klastrů v národních programech v dalším programovacím období Mezinárodní spolupráce mezi inovačními aktéry různých klastrů – propagace portálu Vytváření nových modelů financování - nerezignovat z rizikového kapitálu - fond Jeremie excelence do klastrových organizací Aplikace kritérií klastrové excelence do klastrových organizací Diverzifikovaná členská základna NCA na podporu rozvoje klastrových organizací, žádoucí podpora regionálních institucí (RRA) Diverzifikovaná členská základna NCA na podporu rozvoje klastrových organizací, žádoucí podpora regionálních institucí (RRA) PODPŮRNÉ A ROZVOJOVÉ ORGANIZACE KLASTRY ZPROSTŘED- KUJÍCÍ ORGANIZACE

Ustavující valná hromada NCA, TIC ČKD Praha, Podmínky pro činnosti NCA je občanským sdružením registrovaným u MV dne č.j. VS/1-1/74076/08-R, IČO: NCA je občanským sdružením registrovaným u MV dne č.j. VS/1-1/74076/08-R, IČO: Sídlo: sdílená kancelář v budově ARR Ostrava, Na Jízdárně 7 Stanovy, potenciál činností, informace na Uskutečnění ustavující valné hromady příprava k získání souhlasu výkonných rad / představenstev / valných hromad klastrových organizací Vhodná doba pro vstup NCA do projektů k zajištění financování International Visegrád Fund; OP SF; ETS - Interreg IVB,IVC, CE Bezbariérové členství - minimalizace členských poplatků 10

Ustavující valná hromada NCA, TIC ČKD Praha, Hlavní úkoly pro rok 2010 Webový portál nca.cz s anglickou mutací – zpravodajství, vyhledávací nástroje Webový portál nca.cz s anglickou mutací – zpravodajství, vyhledávací nástroje Katalog českých klastrů – souhlas se zveřejněním údajů Katalog českých klastrů – souhlas se zveřejněním údajů Zapojení NCA do projektu/vlastní projekt dle výzev TOP/evropských programů Zapojení NCA do projektu/vlastní projekt dle výzev TOP/evropských programů Rozšíření členské základny a vstup do dalších společenství (AIP, SP ČR, HK ČR, EEN) Rozšíření členské základny a vstup do dalších společenství (AIP, SP ČR, HK ČR, EEN) Vytvoření komunikačních vazeb na centrální orgány Vytvoření komunikačních vazeb na centrální orgány Propagace a mezinárodní partnerství Propagace a mezinárodní partnerství 11

Ustavující valná hromada NCA, TIC ČKD Praha, Umístění NCA mezi evropské klastrové instituce 12 N CA.CZ

Ustavující valná hromada NCA, TIC ČKD Praha, Děkuji za pozornost Pavla Břusková zmocněná přípravným výborem Národní klastrové asociace Na Jízdárně Ostrava Czech Republic Tel: ,