Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Trh, fungování trhu Byl jsi někdy na nějakém trhu? „Blešák“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh, nabídka, poptávka, tržní rovnováha
Advertisements

Způsoby stanovení ceny
Trh a jeho zákonitosti.
Fungování tržního mechanismu - neviditelná ruka trhu
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Peníze a cena Milena Tichá
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Rovnovážná cena je cena, při níž je trh v rovnováze Při rovnovážné ceně nedochází k tlakům na její zvýšení (převis poptávky) ani k tlakům na její snížení.
 V tržním systému se ekonomické subjekty (na jedné straně výrobci, prodávající, na druhé straně nakupující zákazníci (domácnosti, firmy, vláda a státní.
15.1 Principy tržního hospodářství
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Ekonomická gramotnost
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:TrhAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.4.
Ekonomie, trh Uč. Str Ekonomie Ekonomie je věda, která zkoumá podstatu a fungování hospodářských vztahů.
Mikroekonomie I Formování trhu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ANOTACE UČEBNÍ MATERIÁL JE URČEN K INTERAKCI MEZI UČITELEM A ŽÁKY PŘI PROBÍRÁNÍ NOVÉHO UČIVA „TRH“. JEDNOTLIVÉ SLIDY LZE POUŽÍT PODLE VLASTNÍHO UVÁŽENÍ.
KONKURENCE, HOSPODÁŘSKÁ SOUTĚŽ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Tržní hospodářství I. Petr Machala.
TRH. Definice: -je místo střetu nabídky a poptávky. Směňují se zde výrobky a služby. Prostředkem směny jsou peníze.
VY_32_INOVACE_ Nabídka a poptávka.
2. září 2013VY_32_INOVACE_100206_Trh_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
Trh Pavel Šuranský.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Trh a jeho fungování Milena Tichá
Trh, práva spotřebitele – tržní mechanismus
2 JAK FUNGUJE TRH.
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Mikroekonomie.
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
TRH (tržní mechanismus)
Nabídka a poptávka Nabídka množství zboží, které jsou prodávající ochotni dodat na trh při určité ceně, na určitém místě a v určitém čase tržní nabídka.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Cena Napiš na malý lísteček, kolik jsi ochoten(na) maximálně.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Aktiva versus Pasiva Napiš, které obrázky řadíš mezi Aktiva.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Cenné papíry Naprosto bezpečná investice, prostá všech rizik,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_09 Název materiáluNabídka.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Investice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Peníze.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZBOŽÍ, OBCHOD, SLUŽBY ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
TRH A JEHO FUNGOVÁNÍ Cíle: Vysvětlit fungování trhu jako interakce mezi poptávkou a nabídkou, vysvětlit pojem cenová elasticita. Anotace: Trh je způsobem.
Tržní mechanismus Tržní mechanismus Tržní rovnováha Nerovnovážná situace na trhu Změny tržní rovnováhy.
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
POPTÁVKa A NABÍDKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Subjekty trhu VY_32_INOVACE_40_802
Tržní mechanismus. Tržní mechanismus Tržní rovnováha.
Tržní mechanismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nabídka VY_32_INOVACE_40_800
Segmentace trhu pro cr Nikola Holasová.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Obchod, trh Základy hospodaření.
Základy Ekonomie pro adiktology část Prof. Martin Dlouhý
Trh a jeho fungování, zaměstnání, podnikání 1 – Trh
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Trh, fungování trhu Byl jsi někdy na nějakém trhu? „Blešák“ Licitování – tzv. smlouvání

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.2 Co již víme? Kupující, kteří se zajímají nebo nezajímají o nákup zboží, tvoří tzv. poptávku. Prodávající, kteří nabízejí zboží ke koupi, tvoří tzv. nabídku. X Jak se jmenuje místo, kde se setkávají ? … TRH Zboží či služba má svou? …. CENU Co používáme jako hlavní prostředek směny? …… PENÍZE

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.3 Co si řekneme nového? 1)Jak funguje trh?  kdo je účastníkem  na čem je závislý  k čemu na trhu dochází 2) Jak se dělí trh? TRH se dělí na…. a)TRH statků a služeb  firmy = nabídka  domácnosti(zákazníci) = poptávka b) TRH výrobních prostředků  firmy shánějící pracovní sílu = poptávka  domácnosti(lidé) nabízející pracovní sílu = nabídka 3) Cena  protihodnota za získané zboží nebo služby

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost TRH ZBOŽÍ (SLUŽBA) PENÍZE PRÁCE MZDA DOMÁCNOSTI FIRMY poptávka nabídka poptávka 1.4 Popis fungování trhu

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 3) Vysvětlete, jaká bude nejpravděpodobnější reakce na trhu(zboží a služeb), pokud bude nízká poptávka (menší než nabídka) po zboží a službách. 1) Vysvětlete, proč v jednom hypermarketu stojí u pokladen dlouhá řada zákazníků, zatímco v druhém je jen pár lidí, ačkoliv v obou mají stejné zboží. Vymyslete minimálně 5 příkladů. 2) Vysvětlete rčení: Nejsem tak bohatý abych si mohl kupovat levné věci. 4) Vysvětlete, jaká bude nejpravděpodobnější reakce na trhu (zboží a služeb), pokud bude výrazně vyšší nabídka než poptávka. 1.5 Skupinová práce

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.6 CLIL TRH the market NABÍDKA(tržní) supply (co je nabídnuto) offer (nabízený výběr) offering(s) POPTÁVKAdemand Nabídka a Poptávka supply and demand CENAprice MNOŽSTVÍquantity, large amount(s)

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost TRH 1.7 Doplňte a popište schéma fungování trhu.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.8 Zdroje 

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost