Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Licence softwaru (8). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Advertisements

Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Téma: Viry, antivirová ochrana,spamy – 1. část Vypracoval/a: Ing. Jana Wasserbauerová.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_46_Inf8_9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Licence softwaru.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika ročník III
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
I DENTIFIKACE NA INTERNETU Mgr. Marie Kardová Leden 2014.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
INTERNET A AUTORSKÉ PRÁVO aneb je stažení hudby z Internetu legální? Jiří Čermák.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT3 Vytvořeno:3. 7.
Licence - povolení, oprávnění, svolení k užití programu - hranice mezi legálním užíváním, krádeží, přestupky z nedbalosti - za jejich použití (případně.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Informace a informační zdroje
INFORMATIKA – použití počítačů
Software počítače – opakování
Grafické programy - opakování
Inf Počítač a lidé s handicapem
Informace a informační zdroje
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Operační systémy a jejich funkce
Způsoby zápisu algoritmů
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu
Popis výukového materiálu Název: PowerPoint
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
E-knihy z pohledu autorského zákona
Software počítače 1 - opakování
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
TÉMA: Počítačové systémy
Inf Ovládání operačního systému
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Vývojový diagram.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Paměti počítače, rozdělení
Teorie Informace, signál
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Informační a komunikační technologie Informatika
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Seminář AMG, Písek 2018 GDPR.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rozmnožování organismů
Software Mgr. Václav Chvál.
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Digitální učební materiál
Opakování učiva pro 7. ročník
Transkript prezentace:

Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky Tematická oblast: Software Název vzdělávacího materiálu:Software Kód vzdělávacího materiálu: Ročník: první ročník gymnázia Datum odučení vzděl. mat.: Jméno autora:Mgr. Stanislav Ježek

SOFTWARE

= programové vybavení = programy program obsahuje instrukce, které vykonává procesor psaní zdrojového kódu programu = programování obr. 1

Software systémový zajišťuje chod počítače a jeho styk s okolím aplikační (aplikace) s aplikacemi pracuje uživatel obr. 2

Systémový software Operační systém (OS) –„prostředník“ mezi uživatelem, hardwarem a aplikacemi –skládá se z jádra (kernel) a pomocných systémových nástrojů –umožňuje uživateli ovládat počítač GUI (grafické uživ. rozhraní) = ovládání poč. pomocí grafických prvků Př: –Windows (XP, Vista, 7, 8,) –OS X (10.7, 10.8, 10.9) –Linux (Debian, Fedora,...) –Mobilní: iOS, Android,... obr. 3

Systémový software firmware, ovladače –je zabudován v hardware –např. BIOS v paměti ROM firmware I/O zařízení obr. 4

Aplikační software (aplikace) Aplikace je počítačový program, který zpracovává a řeší konkrétní problém uživatele  Př.:  úprava fotografií  editace videa  přehrávače multimédií  apod. obr. 5

Aplikace - účel Dělení podle účelu –kancelářské balíky (MS Office, Open Office,...) –grafické programy –zábavní software (poč. hry, multimediální přehrávače,...) –antivirové programy –databázové systémy –ekonomické a informační systémy –internetové prohlížeče –správci souborů a archivační programy –technické programy (CAD, CAM, CAE, …) –výukové programy, apod...

Aplikační software - licence Dělení podle licenčních práv LICENCE = nástroj, kterým autor uživatelům „říká“, jakým způsobem a za jakých okolností mohou jeho program užívat způsob př. nesmí ho dále šířit (kopírovat) použití pouze pro soukromé účely (ne podnikání) bez omezení, apod. okolnosti př. zaplatit = koupit na určitém počtu PC po určitou dobu není omezení, apod.

Aplikační software - licence placená (komerční) verze: použití aplikace je podmíněno jejím zakoupením (zakoupením licence k užívání) freeware: bez omezení (bez poplatku). Software by neměl být dále prodáván či šířen za úplatu shareware: aplikaci mohou uživatelé sdílet (kopírovat), používání aplikace je podmíněno zaplacením poplatku demo: k předvedení schopností - omezena funkčnost, např. ukládání, zobrazování nebo zpracování. Zvyklostí bývá označovat funkčně omezenou verzi Demo a časově omezenou verzi Trial

Aplikační software - licence GNU GPL (General Public License): software je možno volně používat, modifikovat i šířit za předpokladu, že tento software bude šířen bezplatně adware: bezplatný, ale v programu se zobrazuje reklama, ze které je jeho vývoj placen donationware: zaplacení je dobrovolné = chci ocenit kvalitu práce public domain: autor se vzdává kontroly nad software - můžete jej volně šířit a používat, ale i měnit či zahrnout do svých aplikací atd.

Autorská práva Řeší právní vztahy uživatelů a autorů Nechrání myšlenky či ideje, chrání pouze konkrétní díla Anglicky copyright - symbol © s rokem a jménem autora obr. 6

Autorská práva Majetkové právo autora = výlučné právo na rozhodování o užívání jeho díla - programu Jiná osoba než autor smí dílo užít pouze na základě autorova oprávnění - licence právo na rozmnožování díla = kopírování právo na rozšiřování díla = prodej, půjčování právo na sdělování díla veřejnosti (provozování živě či ze záznamu, přenos provozování díla, vysílání rozhlasem či televizí apod.) POZOR Uživatel počítačového programu si může zhotovit záložní kopii

Autorská práva Softwarové pirátství: všechny útoky na právo autora k počítačovým progr. Softwarový pirát: označení osoby, která v oblasti softwarových produktů porušuje autorský zákon –používá program bez svolení autora (v rozporu s licencí) –program šíří v rozporu s licencí (kopírování) –apod. POZOR: autorské právo neomezuje v prodeji oprávněně nabytých programů. Je v souladu se zákonem, pokud vlastník program následně prodá.

Autorská práva V ČR je kopírování a šíření autorských děl (programů) bez povolení autora trestný čin –POZOR: použití jiného autorského díla než programu = audio, video, pro vlastní potřebu je legální i bez svolení autora… Př. stažením filmu pro vlastní potřebu neporušujeme zákon, i když je film šířen v rozporu se zákonem obr. 7

Zdroj - obrázky obr. 1: obr. 2: obr. 3: obr. 4: obr. 5: cz?diskusehttp:// cz?diskuse obr. 6: obr. 7:

Zdroj ozhran%C3%ADhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Grafick%C3%A9_u%C5%BEivatelsk%C3%A9_r ozhran%C3%AD