Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Nejméně tuků obsahuje ovoce a zelenina.
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Příprava a vlastnosti tuků
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Mastné kyseliny a estery
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
LIPIDY.
LIPIDY.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
zástupci karboxylových kyselin
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_170.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Významné karboxylové kyseliny
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Estery karboxylových kyselin
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
TUKY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Chemie pro 9.ročník ZŠ

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky Téma: Chemie pro 9.ročník ZŠ

 Materiál je koncipován pro výklad učitele  Obsahuje základní pojmy pro výklad na téma tuky  Na snímcích prezentace jsou uvedeny – skupenství tuků, získávání tuků, rozdělení tuků, vlastnosti i využití

 = estery kyseliny palmitové, stearové a olejové (vyšší mastné kyseliny)  Rozdělení tuků: Rostlinné tuky Rostlinné oleje Živočišné tuky Máslo, sádlo, lůj

Kapalné Olej Pevné Lůj Mazlavé Sádlo, máslo

 Oleje získáváme lisováním semen (např. slunečnice, řepka, podzemnice olejná, olivy)  Škvařením (sádlo)  Stloukáváním (máslo)  Oleje získáváme lisováním semen (např. slunečnice, řepka, podzemnice olejná, olivy)  Škvařením (sádlo)  Stloukáváním (máslo)

 Ve vodě nerozpustné  Rozpustné v organických rozpouštědlech  Tuky nemají teplotu tání  Zahřátím měknou  Žluknutí tuku probíhá na světle, za vyšší teploty a působením vzdušného kyslíku → uvolňují nepříjemné páchnoucí kyseliny a tuky jsou hořké

 Působením hydroxidu sodného se tuk rozloží na glycerol a sodné (draselné) soli karboxylových kyselin  Tyto látky se nazývají mýdla a mají prací a čistící účinky  Čistící účinek mýdel spočívá v jejich schopnosti snižovat povrchové napětí kapalin

 = děj, při kterém vznikají mýdla = zmýdelňování  Tato reakce je opakem esterifikace  Dnes je mýdla k praní nahrazováno novými účinnými pracími prostředky – SAPONÁTY

 Co jsou z chemického hlediska tuky?  Zapiš dělení tuků z hlediska skupenství.  Jak získáme tuky?  Jmenuj základní vlastnosti tuků.  V čem spočívá zmýdelňování?  Co je esterifikace?  Jmenuj živočišné tuky a rostlinné tuky.

 Vlastní text autora  Vlastní fotografie autora