Chemie pro 9.ročník ZŠ
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky Téma: Chemie pro 9.ročník ZŠ
Materiál je koncipován pro výklad učitele Obsahuje základní pojmy pro výklad na téma tuky Na snímcích prezentace jsou uvedeny – skupenství tuků, získávání tuků, rozdělení tuků, vlastnosti i využití
= estery kyseliny palmitové, stearové a olejové (vyšší mastné kyseliny) Rozdělení tuků: Rostlinné tuky Rostlinné oleje Živočišné tuky Máslo, sádlo, lůj
Kapalné Olej Pevné Lůj Mazlavé Sádlo, máslo
Oleje získáváme lisováním semen (např. slunečnice, řepka, podzemnice olejná, olivy) Škvařením (sádlo) Stloukáváním (máslo) Oleje získáváme lisováním semen (např. slunečnice, řepka, podzemnice olejná, olivy) Škvařením (sádlo) Stloukáváním (máslo)
Ve vodě nerozpustné Rozpustné v organických rozpouštědlech Tuky nemají teplotu tání Zahřátím měknou Žluknutí tuku probíhá na světle, za vyšší teploty a působením vzdušného kyslíku → uvolňují nepříjemné páchnoucí kyseliny a tuky jsou hořké
Působením hydroxidu sodného se tuk rozloží na glycerol a sodné (draselné) soli karboxylových kyselin Tyto látky se nazývají mýdla a mají prací a čistící účinky Čistící účinek mýdel spočívá v jejich schopnosti snižovat povrchové napětí kapalin
= děj, při kterém vznikají mýdla = zmýdelňování Tato reakce je opakem esterifikace Dnes je mýdla k praní nahrazováno novými účinnými pracími prostředky – SAPONÁTY
Co jsou z chemického hlediska tuky? Zapiš dělení tuků z hlediska skupenství. Jak získáme tuky? Jmenuj základní vlastnosti tuků. V čem spočívá zmýdelňování? Co je esterifikace? Jmenuj živočišné tuky a rostlinné tuky.
Vlastní text autora Vlastní fotografie autora