NEROVNOMĚRNÝ POHYB, ZRYCHLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Rychlost hmotného bodu Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
Kinematika hmotného bodu
Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
EU-8-46 – DERIVACE FUNKCE II
Pohyb rovnoměrný.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_706.
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Rovnoměrně zrychlený pohyb
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Rovnoměrně zrychlený pohyb
KINEMATIKA 2 5. září 2012 VY_32_INOVACE_170103_Kinematika_2_DUM
Mechanika I. Rovnoměrně zrychlený pohyb VY_32_INOVACE_10-06.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_19_FY_A Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
VOLNÝ PÁD.
Jan Stibůrek Miroslav Štěpánek Michaela Richterová
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Fyzika - mechanika Číslo materiálu: EU Název: Rychlost - prezentace Autor: Mgr. Jiří Šleis Ročník:
Rychlost okamžitá rychlost hmotného bodu:
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
9. NEROVNOMĚRNÝ POHYB II. - ZRYCHLENÍ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
polohový vektor, posunutí, rychlost
Nerovnoměrný a rovnoměrný pohyb
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _630 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
Energie tuhého tělesa VY_32_INOVACE_ března 2013
Pohyby v homogenním tíhovém poli Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Reálná kapalina, obtékání těles
Moment síly, momentová věta
Soustava SI VY_32_INOVACE_ ledna 2013
Tekutiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Zákon zachování energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Zpracování výsledků měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Tuhé těleso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Těžiště, stabilita tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník7. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaPohyb tělesa Název výukového.
Mechanika tuhého tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Účinnost přeměny energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_06 Název materiáluRovnoměrně.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Pohyby v centrálním gravitačním poli
Jak můžeme popsat pohyb.
PaedDr. Jozef Beňuška
Šikmý vrh VY_32_INOVACE_ února 2013
Číselné řady VY_32_INOVACE_ září 2013
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název úlohy: 5.2 Volný pád.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Nerovnoměrný pohyb.
MECHANIKA.
Co je pohyb?.
Transkript prezentace:

NEROVNOMĚRNÝ POHYB, ZRYCHLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_32_INOVACE_ srpna 2013

Typy pohybů podle rychlosti Podle směru vektoru rychlosti: – Přímočarý (směr vektoru rychlosti se nemění) – Křivočarý (vektor rychlosti má proměnlivý směr) Podle velikosti rychlosti: – Rovnoměrný (velikost rychlosti se nemění) – Nerovnoměrný (velikost rychlosti je proměnlivá) 2

Příklady pohybů Přímočarý: – píst v motoru – zboží na pásu u pokladny – volný pád jablka na zem – … doplňte dva příklady sami Křivočarý: – auto na kruhovém objezdu – padající peříčko – kyvadlo hodin – … doplňte dva příklady sami 3

Příklady pohybů Rovnoměrný: – auto jedoucí stálou rychlostí po dálnici – foton ve vakuu – … doplňte dva příklady sami Nerovnoměrný: – poletující moucha – kyvadlo hodin – padající jablko – … doplňte dva příklady sami 4

Rovnoměrně zrychlený pohyb Jde o speciální druh nerovnoměrného pohybu. Rychlost se rovnoměrně zvyšuje. Velikost rychlosti se mění, směr rychlosti se nemění. 5

Přírůstek rychlosti 6

Výpočet přírůstku rychlosti 7

Zrychlení 8

Výpočet přírůstku rychlosti 9

Zrychlení jako fyzikální veličina 10

Rychlost při rovnoměrně zrychleném pohybu 11

Rovnoměrně zpomalený pohyb 12

Zrychlení při rovnoměrně zpomaleném pohybu 13

Rychlost při rovnoměrně zpomaleném pohybu 14

Dráha při rovnoměrně zrychleném pohybu 15

Graf závislosti rychlosti na čase Rovnom. zrychlený pohyb 16 Rovnom. zpomalený pohyb Grafem závislosti rychlosti rovnoměrně na čase je část přímky. Zrychlený – rostoucí přímka, zpomalený – klesající přímka

Dráha při rovnoměrně zrychleném pohybu 17

Graf závislosti dráhy na čase Rovnom. zrychlený pohyb 18 Rovnom. zpomalený pohyb Grafem závislosti dráhy rovnoměrně na čase je část paraboly.

Příklad 1 19

Příklad 2 20

21 Zdroje: Všechny obrázky jsou vytvořeny pomocí programů Corel Draw 12 a Graph 4.3, není-li uvedeno jinak. [Slide 5]: animace je autorským dílem PaedDr. Jozefa Beňušky, PhD.