Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_19-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Památky UNESCO v ČR.
Advertisements

Památky Unesco Česká republika.
Kraj Vysočina.
VY_32_INOVACE_ICT2.5_3-50 Anotace
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Památky UNESCO v České republice 4. ročník
CESTOVNÍ RUCH A REKREACE
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
VY_52_INOVACE_ZE.9.40 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Poznámky pro výuku Předmět: Základy práva
Prezentace (hodnocení dle zadaných podmínek hodnocení prezentace učitelem) 40´ Práce ve skupinách 30´ Seznámení s tématem 10´
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_13 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
CESTOVÁNÍ.
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Baroko v Čechách Architektura vrcholného baroka 2. část
Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce UNESCO plní úkoly v oblasti.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Kraj Vysočina v centru ČR geografický střed Evropy – vrch
Památky UNESCO v České republice
UNESCO – SVĚTOVÉ DĚDICTVÍ
UNESCO Klára Vaníčková.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Český Krumlov,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, UNESCO,
Vypracovaly:Martin Šebrle a Honza Melezínek 9.A 8.prosince.
Některé památky Unesco Mgr. Petra Polášková. Seznam otázek: Otázka č. 1 Otázka č.2 Otázka č. 3 Otázka č. 4 Otázka č. 5.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Kraj Vysočina.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_375_VES_15 Autor Mgr.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Šablona III/2 BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_288_BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
VY_32_INOVACE_Vac_III_12 Památky UNESCO v ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
PAMÁTKOVÁ PÉČE. CO JE PAMÁTKOVÁ PÉČE ? péče o movité a nemovité věci řeší otázky přístupu k historickému dědictví systém péče založen na legislativě význam.
Památky UNESCO v České republice České dědictví UNESCO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Druh učebního materiálu
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Metodický list / anotace:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
BAROKNÍ STAVBY – JIHOMORAVSKÝ KRAJ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-04
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-04
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
UNESCO Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_UNESCO.
Předmět:Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_19-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng. Hana Konopová Tematický celekStavební obnova Ročník3. Datum tvorby Anotace Seznamy významných památek 3. - Seznam památek UNESCO v České republice Rozmístění památek na mapě ČR, doba zařazení a základní charakteristika památky. Přehled nehmotného světové kulturní dědictví UNESCO v ČR. Metodický pokyn Určeno k výkladu do hodiny i samostudiu Možnosti využití – názornější a přehlednější způsob vysvětlení učiva. Využití hlavně v památkové péči, slouží k rozvíjení základního kulturního rozhledu studentů. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora a Petry Vandělíkové

SEZNAMY VÝZNAMNÝCH PAMÁTEK

Stavby a památky UNESCO V ČR 3. ____________

Kulturní statky zapsané na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO v ČR Do roku 2010 se České republice podařilo na tento Seznam zapsat celkem 12 lokalit: 1.historické jádro Prahy (1992), 2.historické jádro Českého Krumlova (1992), 3.historické jádro Telče (1992), 4.poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou (1994), 5.historické jádro Kutné Hory s kostelem sv. Barbory a katedrálou Panny Marie v Sedlci (1995), 6.Lednicko-valtický areál (1996), 7.vesnici Holašovice (1998), 8.zámek a zahrady v Kroměříži (1998), 9.zámek v Litomyšli (1999), 10.sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci (2000), 11.vilu Tugendhat v Brně (2001), 12.židovské město a baziliku sv. Prokopa v Třebíči (2003).

Rozmístění našich 12 zapsaných památek v ČR

1. Historické jádro Prahy (1992) Unikátní celek historických pražských měst - Starého Města, Josefova, Nového Města, Vyšehradu, Malé Strany a Hradčan s dominantou Pražského hradu, s Karlovým mostem a bezpočtem kostelů a paláců.

PRAHA To není chyba foto – Praha Hradčany – NOVÝ SVĚT

PRAHA bez komentáře ….

2. Historické jádro Českého Krumlova (1992) Mimořádně dochované středověké feudální město, které se rozvinulo podél meandrů řeky Vltavy s vazbou na gotický hrad, který byl postupně přestavěný na zámek s cennými renesančními a barokními částmi.

ČESKÝ KRUMLOV Tuto věž popisoval Karel Čapek jako: "nejvěžovatější věž" ze všech věží.

ČESKÝ KRUMLOV

Český Krumlov ČESKÝ KRUMLOV

3.Historické jádro Telče (1992) Telč představuje jedinečné celistvě dochované drobnější středověké město s vodním opevněním, dominantním zámkem dochovaným v podobě pozdně gotických a renesančních přestaveb a městských domů renesančního a barokního tvarosloví kolem náměstí.

TELČ Hans WeingartzHans Weingartz. Original uploader was Leonce49 at de.wikipediaLeonce49de.wikipedia

Mr Hyde TELČ

4. Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře (1994) Poutní kostel u Žďáru nad Sázavou byl na počest českého světce postaven na počátku 18. století z podnětu opata zdejšího cisterciáckého kláštera. Autorem jedinečného půdorysného a hmotového řešení kostela a celého areálu byl architekt Jan Blažej Santini.

ŽĎÁR nad SÁZAVOU

Anna Prokopová ŽĎÁR nad SÁZAVOU

5. Kutná Hora - historické jádro města a katedrála Panny Marie v Sedlci (1995). Kutná Hora představuje středověké královské město, jehož prosperita byla podmíněna bohatstvím stříbrných dolů. kostel sv. Barbory (vrcholně gotický) katedrálního typu je jedním z pokladů pozdně středověké architektury cisterciácký chrám v Sedlci (gotický ), opravený na počátku 18. století Janem Blažejem Santinim v duchu českého gotizujícího baroku.

Kutná Hora

6. Lednicko-valtický areál (1996), Je jedním z největších člověkem koncepčně upravených areálů v Evropě. Představuje dílo vzniklé v průběhu století na panství rodu Liechtensteinů. Barokní zámek ve Valticích a klasicistní a novogoticky přestavěným zámek v Lednici obsahuje i dalších cenné klasicistní stavby usazené v krajině které jsou upravené podle principů romantického krajinářství.

Lednicko – Valtický areál

Lednice -rytina Johanna Adama Delsenbacha. Lednicko – Valtický areál

7.Vesnice Holašovice (1998) Holašovice reprezentují celistvě dochované historické jádro vesnice s pravidelným středověkým založením, se souborem zděných vesnických staveb z století které zastupují v evropském regionu zcela jedinečný styl jihočeského lidového baroka.

Holašovice

8. Zahrady a zámek v Kroměříži (1998) Arcibiskupský zámek v Kroměříži s Podzámeckou a Květnou zahradou. Barokní sídlo olomouckého biskupství se zahradami založenými podle vrcholně barokních principů

Kroměříž

9. Zámek v Litomyšli (1999) Renesanční zámek s arkádovým nádvořím, je typem sídla stavěného v českých zemích. Zámek je charakteristický místními uměleckými vlivy, ale i rozvíjením podnětů z italské renesance. Zámek s kvalitní výzdobou obsahuje i mladší barokní zásahy z 18. století a spolu s komplexem hospodářských staveb dokládá obraz feudálního sídla svého druhu a své doby.

LITOMYŠL

10. Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci (2000) Soubor sloupu a kašen v Olomouci. Sloup představuje vrcholný příklad památníku morových epidemií v prostředí evropských měst v období baroku. Monumentální architektonické hmotové pojetí s vnitřní kaplí a vertikálním řešením s početnou skupinou skulptur mimořádné umělecké hodnoty. Byl postaven v polovině 18. století.

OLOMOUC

Olomouc

11. Vila Tugendhat v Brně (2001) Vila je vynikajícím příkladem světové funkcionalistické architektury, a jedním z klíčových děl architekta Miese van der Rohe. Vila byla ve své době ztělesněním moderních názorů na bydlení ve vzájemně se prostupujících prostorech, s těsnou vazbou na přilehlou zahradu, s využitím moderních stavebních postupů a konstrukčních principů při vysoké kvalitě použitých materiálů. Stavba se stala symbolem moderní brněnské architektury a ovlivnila názory na obytný prostor.

BRNO - VILA TUGENDHAT

BRNO VILA TUGENDHAT

12. Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči (2003) Zahrnuje bývalou židovskou čtvrť Zámostí, židovský hřbitov, a kostel sv. Prokopa jako součást bývalého kláštera benediktinů (později zámku) v Třebíči. Soubor je vzácným příkladem dlouhodobé pokojné koexistence dvou kultur v moravském feudálním městě. Románsko-gotická bazilika sv. Prokopa je uměleckou syntézou konstrukčních a výtvarných principů evropské architektury 1. poloviny 13. století, svým vybavením a ztvárněním v jihomoravském prostředí této doby zcela ojedinělou.

TŘEBÍČ

Nehmotného světové kulturní dědictví UNESCO Na seznam nehmotného světového kulturního dědictví se zapisují tradice, kterým hrozí úpadek či zánik a které skupina obyvatel pokládá za součást svého kulturního dědictví. Kandidující státy se musí zavázat, že toto dědictví budou zhodnocovat a dále podporovat jeho přenášení z generace na generaci. V ČR je na seznam zařazeno: 1. Verbuňk (2005) /slovácký tanec- spojeny s odvodem branců do armády / 2. Sokolnictví (2010) /tradiční způsob lovu za pomoci vycvičených dravých ptáků – dnes využití na letištích/ 3. Masopust (2010)/ slavnosti, které měly zajistit dobrou úrodu, plodnost a také vítaly blížící se jaro, sahají ještě do předkřesťanských dob. Tradice je dodnes masky se předávají z otce na syna/

Zdroj - Literatura HANS-WEINGARTZ. Soubor:Telc109.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MR HYDE. Soubor:Telč.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PRAZAK. Soubor:Zelená hora - poutní kostel.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ANNA PROKOPOVÁ. Soubor:Church of St John of Nepomuk at Zelená hora CZ.jpg[online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MARTIN VAVRIK. Soubor:BarboraKrouzenaKlenba.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Soubor:Dehio 447 Kuttenberg.png [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ACP FROM DE.WIKIPEDIA.ORG. Soubor:Lednice castle.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JOHANN ADAM DELSENBACH ( ). Soubor:Lednice podle Delsenbacha.JPG[online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MILOŠ FIALA. Soubor:Holašovice2.JPG [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MILOŠ FIALA. Soubor:Holašovice4.JPG [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TUURQ. Soubor:Holašovice03.JPG [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: P.MATEL. Soubor:Flower Garden Kromeriz.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PUDELEK (MARCIN SZALA. File:Arcibiskupský zámek Kroměříž -1.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: C3%AD%C5%BE_-1.jpg

MICHAL LOUČ. Soubor:Zámek Litomyšl 1.JPG [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MICHAL MAŇAS. Soubor:Morovy Mariansky sloup.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CS:USER:MR HYDE. Soubor:Vila Tugendhat.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: F. DVORSKÝ. Soubor:Tr-doprava001.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CHRISTOF HALBE. Soubor:Třebíč Basilika Jihlava Ghetto.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LIDOVKY.CZ. Na seznam UNESCO přibyly české tradice: sokolnictví a masopust[online]. [cit ]. Dostupný na WWW: /zpravy-domov.aspx?c=A101116_171730_ln_domov_ter TOP. Česká republika má na Seznamu světového dědictví 12 lokalit: [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: dokumenty/unesco/ Zdroj - Literatura