Vysočina Sociální podnikání II. 43. a 44. výzva IROP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Advertisements

Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
VÝZVA: „PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ“, Č. 03_16_067 Linda Maršíková Praha,
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
SC 4.1 Navýšení kapacity a zkvalitnění předškolního, základního a středního vzdělávání a zařízení pro poskytování péče o děti do 3 let  Datum vyhlášení.
SC 2.4 IROP „Vzdělávání“ Průhonice. IROP INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Prioritní osa 1 - Infrastruktura Konkurenceschopné, dostupné.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 1.1 CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 24. dubna 2014.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Ing. Irena Havlová Praha, 15. února 2016.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Inkluzivní vzdělávání pro KPSVL Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Sekce pro školy a neziskovky Gabriela Kaločová
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková.
Dokumentace k výzvě č.02/ Olomouc Zlín Uherské Hradiště Velké Losiny.
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ A PODNIKATELSKÝ PLÁN VE VZTAHU K VÝZVÁM IROP Petra Francová Hradec Králové
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Partnerství v MAS Metoda LEADER představuje místní partnerství, které působí pro rozvoj území na základě spolupráce soukromého a veřejného sektoru a své.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Rozvoj kapacit pro výzkum a vývoj Praha, 23. listopadu 2016.
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Podpora školství v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Zákon o sociálním podnikání
Členská schůze MAS Nepomuk,
Programový rámec: Integrovaný regionální operační program
Opatření k jednodušší a rychlejší administraci projektů
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Program rozvoje venkova 2014 – 2020 LEADER
1. výzva k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu „MAS Lípa pro venkov – IROP – Kulturní dědictví“ VAZBA NA VÝZVU.
Průmysl možnosti podpory
Seminář pro potenciální žadatele
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
F4 – Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Vysočina Sociální podnikání II. 43. a 44. výzva IROP

INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Program schválen Evropskou komisí Celková alokace z EFRR: 4,64 mld. EUR Alokace i s kofinancováním: cca 144 mld. Kč Již 52 vyhlášených výzev v IROP 2

STRUKTURA IROP Prioritní osa 1 - Infrastruktura Konkurenceschopné, dostupné a bezpečné regiony Alokace 1,6 mld. EUR Doprava, integrované dopravní systémy, IZS Prioritní osa 2 - Lidé Zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele regionů Alokace 1,7 mld. EUR Sociální služby/bydlení, sociální podnikání, zdravotní péče, vzdělávání, zateplování Prioritní osa 3 - Instituce Dobrá správa území a zefektivnění veřejných institucí Alokace 0,8 mld. EUR Kulturní dědictví, e-Government, dokumenty územního rozvoje Prioritní osa 4 - Komunitně vedený místní rozvoj - Alokace 390 mil. EUR - Posílení CLLD, provozní a animační náklady 3

IROP - PRIORITNÍ OSA 2 4 Prioritní osa 2 - Lidé SC 2.1 Zvýšení kvality a dostupnosti služeb vedoucí k sociální inkluzi SC 2.2 Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivitv oblasti sociálního podnikání SC 2.3 Rozvoj infrastruktury pro poskytování zdravotních služeb a péče o zdraví SC 2.4 Zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení

Celková alokace SC 2.2: 25,5 mil. EUR (kolem 700 mil. Kč) Podpora na výstavbu, rekonstrukci, rozšíření a vybavení sociálních podniků na vymezeném území Komplementarita s OP Zaměstnanost – vzájemně se doplňující aktivity vedoucí k zavedení systému podpory startu, rozvoje a udržitelnosti sociálních podniků; oba programy zaměřeny na podporu osob sociálně vyloučených a osob ohrožených sociálním vyloučením na trhu práce SC 2.2 Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání 5

HARMONOGRAM VÝZEV IROP 2016 Číslo výzvyNázev výzvy IROP Příjem žádostí 11Sociální podnikání pro SVL ukončen Sociální podnikání ukončen Sociální podnikání II Sociální podnikání pro SVL II Sociální podnikání ITI11/ Sociální podnikání IPRÚ11/ Komunitně vedený místní rozvoj - sociální podnikání 11/2016 6

11. VÝZVA - SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ PRO SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY 12. VÝZVA - SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ (MIMO SVL) Vyhlášení výzev: Příjem žádostí ukončen: Kolové výzvy Celkově zaregistrovaných žádostí: 180 Z toho: 11. výzva 136 a 12. výzva 44 (čerpáno 41 mil. Kč – 47 %) Věcné hodnocení splnilo 19 projektů: 14 projektů (49 mil. Kč) v 11. výzvě a 5 projektů v 12.výzvě (15 mil. Kč) Žádost o přezkum: 58 projektů Z toho vráceno zpět do hodnocení : 15 projektů 7

11. A 12.VÝZVA IROP – PRÁVNÍ FORMY ŽADATELE 8 Právní forma žadatele 11. výzva12. výzvaCelkem Počet Objem (EU podíl) Počet Objem (EU podíl) Počet Objem (EU podíl) Akciová společnost Družstvo Evidované církevní právnické osoby Obecně prospěšná společnost Podnikající fyzická osoba tuzemská Společnost s ručením omezeným Spolek Celkový součet

11. A 12. VÝZVA IROP – PŘÍKLADY PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ Dřevozpracující podnik (truhlárna, výroba nábytku, výroba palet, sušička dřeva) Stavební práce Kavárna, pražírna, bistro Technické služby, zemní práce Potisky oděvů, šití Zpracování plastových materiálů Výroba obalů, folií Balení výrobků, zboží Prádelna Příprava jídel, catering Pivovary, výroba cideru Zpracování ovoce, zeleniny Vzdělávací aktivity, poradenství Výroba biomasy, ekologická topiva Dále např. zvířecí krematorium, bezpečnostní služba s drony, čerpací stanice, mobilní detoxikační centrum, muzeum totality. 9

11. A 12. VÝZVA IROP – PŘÍKLADY NESPLNĚNÝCH KRITÉRIÍ žadatel nesprávně vybral výzvu podle ORP (Příloha č.3 Specif. pravidel) nesoulad mezi podnikatelským plánem a žádostí v MS2014+ chybně vybraný indikátor nebo chybně propočtený indikátor zvýšení zaměstnanosti nerespektovaná maximální hranice celkových způsobilých výdajů nerespektovaná částka za zpracování Podnikatelského plánu - překročený limit Kč, překročení limitu na nákup pozemku (limit 10 %) nedostatečné prokázání zajištění udržitelnosti výsledků projektu po dobu 5 let - různé přístupy k finančním tabulkám – nesprávné propočty tržeb, špatně uvedené mzdy zaměstnanců z cílové skupiny apod. neprokázána potřebnost projektu s vazbou na SC 2.2, hodnotitelé neměli dostatek informací v žádosti nebyly správně vyplněny poskytnuté podpory de minimis, propojené podniky na základě definice jednoho podniku často doslovně opsaný text ze vzoru osnovy podnikatelského plánu, uvedeného ve Specifických pravidlech a nepřidán konkrétní popis plnění principů v projektu 10

11. A 12. VÝZVA IROP - PONAUČENÍ Změny ve specifických pravidlech, včetně příloh Zapracování napravitelných a nenapravitelných kritérií do specifických pravidel – nová výzva má jen jedno specifické nenapravitelné kritérium – 30% zaměstnanců z CS, u ostatních kritérií lze vyzvat žadatele na doplnění během procesu hodnocení Upřesněné instrukce pro hodnotitele CRR - úprava kontrolních listů k hodnocení Změna jednacího řádu přezkumné komise 11

DOPORUČENÍ DO PRAVIDEL žádosti o podporu finalizovat v IS KP14+ dříve než v posledních hodinách před termínem ukončení příjmu žádostí ve výzvě, pečlivost při výběru správné výzvy - pro projekt ve správním obvodu ORP se svl / bez svl, úspěšný projekt musí splňovat všechna obecná a specifická kritéria přijatelnosti, velmi důležité je doložení všech relevantních povinných příloh k žádosti a nutnost souladu údajů uváděných v žádosti a v povinných přílohách, projekt musí být v souladu s podmínkami výzvy, jako jsou např. správně zvolené indikátory či správně nastavený harmonogram projektu, dodržovat stanovené limity ve výzvách (10% na pozemky, na PP, veřejná podpora), nutnost zajištění majetkoprávních vztahů 12

43. VÝZVA IROP – SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ II. 13 Alokace výzvy Evropský fond pro regionální rozvoj - 51 mil. Kč Vyhlášení: Datum zahájení příjmu žádostí: Datum ukončení příjmu žádostí: Místo realizace projektů -na území správního obvodu obcí s rozšířenou působností, na jejichž území se nenachází sociálně vyloučené lokality, mimo hl. m. Prahu.

44. VÝZVA IROP – SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ PRO SVL II. 14 Alokace výzvy Evropský fond pro regionální rozvoj mil. Kč Vyhlášení: Datum zahájení příjmu žádostí: Datum ukončení příjmu žádostí: Místo realizace projektů -na území správního obvodu obcí s rozšířenou působností, na jejichž území se nachází sociálně vyloučené lokality, mimo hl. m. Prahu, -nebo na území sociálně vyloučené lokality se schválenou strategií Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám (příloha č. 3 Specifických pravidel).

44. VÝZVA IROP – SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ PRO SVL A KPSVL 15

44. VÝZVA IROP – SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ PRO SVL 16 Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám - nástroj pomoci městům a obcím při sociálním začleňování sociálně vyloučených obyvatel z prostředků EU za místní podpory Agentury pro sociální začleňování, odboru pro sociální začleňování Úřadu vlády. Strategický plán sociálního začleňování (SPSZ) - základní východisko KPSVL, území SPSZ - katastrální území obcí, se kterými ASZ podepsala memorandum o spolupráci. V 44. výzvě IROP se KPSVL týká: Brno, Bruntál, Kolín, Kraslice, Vrbensko, Žluticko. Alokace pro KPSVL v 44. výzvě – 79 mil. Kč.

V ČEM SE LIŠÍ 43. A 44. VÝZVA? Alokace vyšší alokace v 44. výzvě - 70 % (vychází ze závazku daného EK) alokace v 43. výzvě - 30 % Územní zaměření Žadatel vybere správnou výzvu, podle přílohy č. 3 Specifických pravidel, kde jsou slovně vypsány ORP se sociálně vyloučenými lokalitami nebo podle mapy uvedené na webových stránkách pod 44.výzvou IROP, příp. konzultace na krajských pracovištích CRR. 17

43. A 44. VÝZVA IROP – SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ II. 18 Míra podpory z EFRR – 85 % Příjemce – 15 % Výše celkových způsobilých výdajů v projektu Minimální Kč Maximální Kč

43. A 44. VÝZVA IROP – REŽIM DE MINIMIS 19 Obě výzvy v režimu de minimis celkový součet podpor de minimis, poskytnutých jednomu příjemci, nesmí za předchozí dvě rozhodná období (účetní období nepřetržitě po sobě jdoucích dvanáct měsíců) a běžném fiskálním roce přesáhnout EUR; Nařízení č. 1407/2013 ze dne 18. prosince 2013 o použití článku 107 a 108 Smlouvy o fungování Evropské unie na podporu de minimis, v případě, že žadatel obdržel jakoukoliv podporu de minimis, uvede údaje o této podpoře do žádosti o podporu, čerpání se bude kontrolovat v Registru de minimis, první kontrola při podání žádosti, druhá kontrola proběhne před vydáním Rozhodnutí.

43. A 44. VÝZVA IROP – SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ II. Komplementarita s ostatními operačními programy: Operační program Zaměstnanost specifický cíl 2.1 Aktivní začleňování. Operační program Praha – pól růstu ČR specifický cíl 3.2 Posílená infrastruktura pro sociální podnikání. Program rozvoje venkova - místní akční skupiny mohou do svých strategií začlenit z PRV oblast nezemědělského podnikání, rozvoj agroturistických služeb. 20

43. A 44. VÝZVA IROP – SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ Podporované aktivity: Nová výstavba, nákup objektů, stavební úpravy, nákup zařízení a vybavení, které vytvoří podmínky pro sociální podnikání. -Nový sociální podnik  Nový podnikatelský subjekt  Rozšířením stávajícího - nová živnost v rámci stávajícího podnikání -Rozšíření sociálního podniku rozšíření nabízených produktů a služeb, rozšíření prostorové kapacity podniku, zavedení nových technologií výroby, zefektivnění procesů v podniku, -Vznik nových nebo rozšíření podnikatelských aktivit OSVČ 21

43. A 44. VÝZVA IROP – OPRÁVNĚNÍ ŽADATELÉ osoby samostatně výdělečně činné (dále jen „OSVČ“) podle zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění: obchodní korporace vymezené zákonem č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích: –veřejná obchodní společnost, komanditní společnost, společnost s ručením omezeným, akciová společnost, evropská společnost, evropské hospodářské zájmové sdružení, družstva nestátní neziskové organizace ‒ spolky, ústavy, obecně prospěšné společnosti podle zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech, zájmová sdružení právnických osob, pokud těmito osobami jsou výše uvedené nestátní neziskové organizace; církve; církevní organizace. 22

43. A 44. VÝZVA IROP – SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ Z IROP nelze financovat zemědělskou prvovýrobu; komerční turistická zařízení: hotely, botely, motely, penziony; restaurace, bary, pivnice; komerční volnočasová zařízení – např. provozovny heren, kasin a sázkových kanceláří, sportovní, zábavní a rekreační činnosti a činnosti fitcenter; lázeňské provozy. Povolené drobné provozovny ve stravování – např. mléčná bistra, kavárny, cukrárny, výrobny svačinek, pražírny kávy s ochutnávkou, různé výrobny a přípravny občerstvení s prodejem apod., tzv. drobná gastronomická zařízení lze podpořit, zvláště slouží-li jako prostředek diversifikace a odhalování hospodářského potenciálu venkovských oblastí a zároveň slouží-li k účinné integraci sociálně vyloučených osob nebo osob ohrožených sociálním vyloučením. 23

43. A 44. VÝZVA IROP – PRINCIPY SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ Na základě vyjednávání MPSV s platformou TESSEA vznikly tzv. „Rozpoznávací znaky integračního sociálního podniku“, které jsou pro příjemce závazné v plném rozsahu a budou sledovány v průběhu realizace a udržitelnosti projektu. Pro IROP jako „principy sociálního podnikání“: Sociální prospěch Ekonomický prospěch Environmentální prospěch Místní prospěch Legislativa pro sociální podnikání by měla být předložena Vládě ČR na podzim tohoto roku. 24

43. a 44. VÝZVA IROP – SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ Cílové skupiny uchazeči o zaměstnání evidovaní na Úřadu práce ČR déle než 1 rok. uchazeči o zaměstnání, jejichž doba evidence na Úřadu práce ČR dosáhla v posledních dvou letech v součtu délky 12 měsíců. osoby, které opustily výkon trestu do 12 měsíců od ukončení výkonu trestu nebo osoby vykonávající trest odnětí svobody formou domácího vězení. osoby, které opustily zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy do 12 měsíců od opuštění zařízení. osoby se zdravotním postižením podle § 67 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, jedná se o: ‒ osoby invalidní ve třetím stupni (osoby s těžším zdravotním postižením) – dříve osoby plně invalidní, ‒ osoby invalidní v prvním a druhém stupni – dříve osoby částečně invalidní, ‒ osoby zdravotně znevýhodněné azylanti - nově 25

43. A 44. VÝZVA IROP – OSNOVA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU Podnikatelský plán - příloha č. 5 Specifických pravidel: 1.Obsah 2.Úvodní shrnutí 3.Informace o podniku 4.Popis současné nabídky a analýza trhu 5.Principy sociálního podnikání 6.Harmonogram činností 7.Management projektu a řízení lidských zdrojů 8.Popis stavební části 9.Technické a technologické řešení projektu 10.Způsob stanovení cen do rozpočtu projektu – nově místo „Průzkum trhu” 11.Finanční plán 12.Položkový rozpočet projektu 13.Popis podporované aktivity 14.Dlouhodobý majetek 15.Analýza řízení rizik 16.Závěrečné hodnocení efektivity a udržitelnosti projektu 26

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Ing. Blanka Davidová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor řízení operačních programů 27