Mobilní sítě Jakovljevič, Sklenář. obsah Protokol ICMP Ping Traceroute DNS 1G, 2G, 3G, 4G, LTE Virtuální mobilní operátor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Vytvořila:Monika Hradilová. NA ÚVOD… NA ÚVOD… Přátelství a internet…Tohle téma je hodně otevřené. Na celém světě existují milióny sociálních stránek.
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc – posílání příloh Jak poslat em celý soubor?
Warez scéna, crack. Warez, co to je? Warez je termín počítačového slangu označující autorská díla, se kterými je nakládáno nelegálně, zejména v rozporu.
1.4 Datová rozhraní.  slouží pro připojení paměťových medii nebo jejich mechanik  rozeznáváme 3 typy : IDE sériová ATA SCSI.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Movie Maker uložení a sdílení filmů Co se všechno naučíme???
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Počítačové sítě 14. IPv4 © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● IP protokol, IP adresa,
IP adresace (IPv4) Velikost a určení IP adresy I. Epocha (dělení na třídy) II. Epocha (zavedení masky) Speciální adresy Příklady a řešení IP adres Souhrn.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Elektronická pošta. Elektronická pošta, zkráceně (často také nesprávně ), je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické.
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Tvorba WWW stránek. Obsah Princip fungování WWW Současné trendy Zásady tvorby WWW stránek Netiketa.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_14_Internet1 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE ČÍSLO.
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
16.1 Dokument v digitální podobě
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PŘIHLÁŠENÍ K ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB
Věcné autority v roce 2016
Možnosti připojení k internetu
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Měření délky pevného tělesa
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_12
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Složené úrokování Tematická oblast
Počítačové sítě 16. IPv6 Obsah: původ IPv6, IPv6 adresa a její zápis
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Internet.
Transportní vrstva v TCP/IP
Inf Počítač a lidé s handicapem
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Elektromotor a jeho využití
Komunikační model TCP/IP
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Seminář – ARP, ICMP Obsah cvičení
Databáze MS ACCESS 2010.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Proxy server a Firewall
Poměr v základním tvaru.
Pseudosekce: P-T fázový diagram v jednoduchém systému Al2SiO5 s demonstrací postupu při tvorbě pseudosekce.
Obec Pstruží pro občany
Stahování eBooks ~ Podrobný průvodce prvním stahováním
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
Remote login.
Zrušena možnost platit složenkou
Ing. Jiří Šilhán IPV4.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Přednášky z Distribuovaných systémů
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
PŘEDZKOUŠKOVÁ PREZENTACE
Poměr v základním tvaru.
Věcné učení První pomoc
Připojení knihoven k Internetu
Směrování II.
První pomoc.
Přijímací řízení v roce uchazeč může pro 1
Lukáš Melcher, Denis Dusík 4.C
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Transkript prezentace:

Mobilní sítě Jakovljevič, Sklenář

obsah Protokol ICMP Ping Traceroute DNS 1G, 2G, 3G, 4G, LTE Virtuální mobilní operátor.

ICMP (Internet Control Message Protocol) Je jeden z nejdůležitějších Používají ho operační systémy počítačů v síti pro odesílání chybových zpráv (třeba oznámení o nedostupnosti dané služby) Není přímo používán síťovími aplikacemi. Výjimkou je např. nástroj ping, který posílá ICMP zprávy, aby určil, zda je cílový počítač dosažitelný a jak dlouho paketům trvá, než se dostanou k cíli a zpět

Ping (Packet InterNet Groper) Velmi jednoduše řečeno-odezva Odezva je vyjádřena latencí RTT, dostupnost odpovědí počítače a pak statistika ztráty packetů V případě ztráty packetů je zpráva vyžádaná znovu  větší ping Užívá protokol ICMP Zaslání požadavku na ICMP(echo request) a čekáná na příjem(echo reply) Jeho hodnota je udávána v milisekundách (ms-tisícina), Faktory: – Vytížení serveru ke kterému se připojujete – Fyzické vzdálenost bodu ke kterému se připojujete – Kvalita spojení, rychlosti připojení apod.

Traceroute Program traceroute slouží k analýze počítačové sítě. Vypisuje uzly (směrovače) na cestě od zdroje k zadanému cíli. Uzly jsou zjišťovány pomocí snížení hodnoty TTL v hlavičce datagramů. Popis funkce: Zvýšení TTL po každém úspěšném odeslání balíčku paketů. První tři pakety mají hodnotu TTL nastavenou na 1. Při cestě k cíli paket prochází jednotlivými uzly. Při průchodu uzel sníží hodnotu TTL o 1 a pošle ho dál. Je-li hodnota TTL paketu nula a není v cílové IP síti, pak je paket zahozen a uzel pošle chybovou ICMP zprávu odesílateli. Využití: Traceroute využívá chybových hlášení, aby sestavil tabulku cesty paketu od odesílatele k cíli. Ve výpisu jsou tak zobrazeny všechny uzly, které položku TTL snižují.

DNS (servery) Mají uloženou databázi doménových jmen s informacemi, na kterém serveru (počítači) se domény nacházejí. Ve chvíli, kdy do internetového prohlížeče napíšete www adresu domény a požadavek odešlete, Váš počítač se zeptá některého z DNS serverů na IP adresu, kde se doména nachází, připojí se k ní a internetový prohlížeč zobrazí www stránku. Každá doména má přiřazeny dva nebo více jmenných serverů

LTE-Long Term Evolution Vysoko rychlostní internet v mobilních sítích Standard 3G  následovník Teoretická rychlost dwnloadu Mbsps a uploadu 57.6 Mbps Také známo jako Logistik und Transport, Lunar Transient Events nebo Loss of Tail rotor Effectiveness takže se nenechte zmást

Virtuální mobilní operátor K tomu, aby mohl mobilní operátor fungovat, musí mít licenci a získat povolení od telekomunikačního úřadu vysílat na určité frekvenci, zároveň musí mít potřebnou infrastrukturu, která mu poskytování telekomunikačních služeb umožní. V Česku máme tři tzv. pevné mobilní operátory - T-Mobile, O2 a Vodafone (+U.Fon). Poté máme na trhu spoustu virtuálních operátorů. Jejich hlavním rysem je, že nemají pro provoz svých služeb vlastní infrastrukturu, ale využívají infrastruktury jednoho z mobilních operátorů. Někteří využívají pouze infrastrukturu mobilních operátorů a o následný provoz se starají sami, někteří virtuální operátoři se starají o všechny služby pro zákazníky a někteří jsou pouze typu Branded reseller - pouze přeprodávají služby ostatních operátorů.

Zdroje Internet-Control-Message-Protocol struktura-ip-a-udp/ use-traceroute-to-identify-network-problems/