Energie současnosti a její historie Johanka Sadílková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Př.5.10-Energie v životním prostředí-prezentace
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
ROPA Pavel Kratochvíl.
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Elektromobily Předpokládá se, že elektromobily se budou v budoucnosti stále více využívat. Jejich největší výhodou je převádění energie na pohyb s účinností.
PARNÍ STROJ Zpracovali
Vazby systému s okolím - pozitivní, negativní
EKO KVÍZ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nevyčerpatelnými a obnovitelnými.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
VY_32_INOVACE_16_Parní stroj a továrny
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Zdroje energie.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Svět techniky a já.
DRUHY DOPRAVY Lodní doprava Železniční doprava Letecká doprava
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE 1. pol. 19. století.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Michael Faltýnek, 2L VOŠ a SPŠE Olomouc
PARNÍ TURBÍNA Barbora Čomová, Milan Večeřa, Veronika Nováková, Vojtěch Rezek, Adam Kostrhun.
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Společenské a hospodářské prostředí
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Větrná elektrárna Autoři: Jakub Vlasák Jiří Folta Nabídka pro ministerstvo průmyslu.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
aneb ,,Proč neušetřit?“ Vypracoval: Filip Gigal Jaroslav Horníček
Využití energie Slunce
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Obnovitelné zdroje Větrné elektrárny.
24.1. Světová průmyslová centra
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
NAČ SPOTŘEBUJEME NEJVÍCE ENERGIE? Seminární práce z fyziky.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Ondřej Kašík 8.B oo9. Parní stroj - je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou, nejčastěji rotační.
Filip Leden. Historie využití vodní páry v parním stroji Základem parního stroje byl pohyb pístu v uzavřeném válci způsobený přiváděnou párou z parního¨kotle.Vylepšení.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1189_ROZVOJ VĚDY A TECHNIKY Téma: MANUFAKTURA,
PARNÍ STROJ Jan Lameš 5.B. CO JE TO PARNÍ STROJ Je to mechanický stroj poháněný parou.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
SPALOVACÍ MOTORY (HISTORIE) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Historie Spalovacích motorů
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32.
TEPELNÉ MOTORY.
Obnovitelné zdroje energie
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
Tepelné motory VY_32_INOVACE_29_Tepelné motory
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Energie VY_32_INOVACE_05_Energie Autor: Pavlína Čermáková
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Manufaktury Začínají vznikat v polovině 18. století
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
VY_52_INOVACE_57_Průmysl ČR 1
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Třída 3.B 6. hodina.
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
Průmyslová revoluce v Anglii
Transkript prezentace:

Energie současnosti a její historie Johanka Sadílková

Historie  př. n. l. – oheň Člověk se naučil používat oheň na vaření, topení a jako ochranu před zvířaty.  př. n. l. – plachetnice Na Nilu se začaly plavit dřevěné jednostěžňové lodě s plachtami využívající pro svůj pohon kromě vesel i energii větru.  př. n. l. – dřevěné uhlí Číňané objevili dřevěné uhlí a začali ho používat jako palivo a na výrobu oceli.  500 př. n. l. – ropa Římané začali používat na svícení v domácnostech tzv. sicilský petrolej (ropu).  210 př. n. l. – vodní kolo Filón z Byzancie popsal sirénu poháněnou vodním kolem s vrchním přívodem vody.  900 – větrný mlýn V Číně a v Persii začali používat první větrné mlýny – myšlenka pocházela z buddhistických modlitebních mlýnků.  17. století – skleník Evropané se naučili akumulovat sluneční energii v uzavřeném prostředí za sklem neboli skleníkem.  1752 – hromosvod Benjamin Franklin sestrojil první hromosvod – začátek poznávání elektřiny.  1784 – parní stroj James Watt vynalezl zdokonalený parní stroj, který znamenal počátek průmyslové revoluce.  1802 – stroje Masová výroba pomocí strojů a nové dopravní prostředky – parník, lokomotiva  1861 – solární energie Francouz Mouchot zkonstruoval první parní motor na solární pohon.  20. století – auta, letadla Henry Ford začal masově vyrábět automobily.  21. století – globální změny Při vyčerpávání fosilních paliv se začínají se hledat alternativní a obnovitelné zdroje energie.

V přítomnosti  Energie se využívá každý den, v domácnosti, v práci, ve škole a různých institucích  Pokud např: se koukáte na film Titanic minut. Kolik za tu dobu „přiteče“ do televize energie? Základem byla spotřeba plazmové televize PANASONIC VIERA TX-P42UT50E 3D s úhlopříčkou 107 centimetrů. Ta za 194 minut spotřebuje 424 Wh.

V Budoucnosti  V budoucnu se uvažuj o alternativních zdrojích jako: solární energie, vodní, vulkanická, mořská (z přílivů atd.) a větrnou  Jelikož se hledají samé nové alternativní zdroje tak je velice pravděpodobné že člověk který objeví nevyčerpatelnou energii bez úhony na životním prostředí získá Nobelovu cenu  Vhodným futuristickým nápadem je „Mikešův máselný paradox“ na stránce: m/wiki/Soubor:Flying_Horse _-_Gatorrada_(Cat-Toast)  Mikešův máselný paradox vzniká vzájemným působením dvou fyzikálních zákonů, to jest zákona kočičího a zákona chlebového. Kočičí zákon říká, že kočka dopadne vždy na nohy. Chlebový zákon říká, že chleba namazaný máslem dopadne na zem vždy stranou namazanou.

Jiný typ energie

ZDROJE  ikia.com/wiki/Soubor: Flying_Horse_- _Gatorrada_(Cat- Toast) ikia.com/wiki/Soubor: Flying_Horse_- _Gatorrada_(Cat- Toast)  z/magazin/bydleni-a- zahrada/poradme- si/36186-porovnejte- spotrebu-beznych- elektrospotrebicu- budete-prekvapeni z/magazin/bydleni-a- zahrada/poradme- si/36186-porovnejte- spotrebu-beznych- elektrospotrebicu- budete-prekvapeni  default/files/elektrika_gr af_factum.png default/files/elektrika_gr af_factum.png  mi.cz/cenia/index.php? p=historie_vyuzivani_ene rgie&site=energie mi.cz/cenia/index.php? p=historie_vyuzivani_ene rgie&site=energie

Děkuji za pozornost Stížnosti si nechte pro sebe