Změny v LPIS v souvislosti s novou SZP a novelou zákona o zemědělství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zemědělství – 1. část.
Advertisements

Ing. Lubomír Svoboda Odbor přímých plateb a HRDP
1 Struktura dotačních titulů Středočeského kraje pro rok 2014.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Úplné znění zákon č. 252/1997, o zemědělství v platném znění
Aktivity v zájmu zvyšování bezpečnosti půdy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Hroznová 2, Brno Veronika Večeřová www.ukzuz.cz.
Chronologie vývoje nové SZP v období
Návod pro obnovu katastrálního operátu a převod
Zásady správné zemědělské praxe
Marie Trantinová ÚZEI - pracoviště Opava Ústí nad Labem
Nové standardy GAEC.
Nitrátová směrnice v LPIS
Administrace v novém programovém období 2014 – 2020
Reformovaná Společná zemědělská politika od roku 2015
Hospodářská úprava lesa Obnova lesních porostů Vlastník lesa je povinen obnovovat lesní porosty stanovištně vhodnými dřevinami a vychovávat je včas a soustavně.
Přímé platby, platby příznivé pro klima
OP Rybářství 2007 – 2013 Novinky v administraci Žádostí o dotaci OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka.
Prezentováno na semináři v Litovli 18.dubna 2007 Ing. Mračkovou Návrh novely NV 242/2004 Sb. - HRDP.
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
Kurz odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso
Podmínky pro poskytování plateb za přírodní znevýhodnění v horských oblastech a oblastech s jinými znevýhodněními.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Přímé platby a jejich dopady dle stavu k
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Co nového v oblasti posuzování dopadů spojení soutěžitelů Martin Vitula Úřad pro ochranu.
SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA a POMŮCKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ k vedení evidence údajů o přechodných změnách pobytu osob a evidence údajů o přechodných změnách.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Pracovní skupina k aktivnímu zemědělci – 25/7/2016 Ministerstvo zemědělství.
Elektronická příprava deklarace a podání JŽ. Připravený zemědělec Chci si podat elektronickou žádost o dotaci - ANO 1) Vyřešené zakázané činnosti, případně.
PŘÍMÉ PLATBY 2016 Novela nařízení vlády č. 50/2015 Sb. Pracovní skupina k přímým platbám 23/9/2015 Ministerstvo zemědělství.
LPIS ve vazbě na dotace Mgr. et Mgr. Tereza Gimunová MZE, odbor rozvoje a projektového řízení IT.
NOVINKY V ZÁKONĚ O PŘESTUPCÍCH Změny k
AEKO Agroenvironmentálně–klimatická opatření (AEKO) A podopatření integrovaná produkce ovoce B podopatření integrovaná produkce révy vinné B1.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross compliance Ing. Petr Jakobe, CSc., Střední zemědělská a potravinářská.
Státní zemědělský intervenční fond Česká republika Souhrn nejčastějších kontrolních nálezů při kontrolách na místě v roce 2015.
Nástroje dotační politiky MZe k ochraně půdy a jejich aplikace v zemědělské praxi Seminář „Ochrana půdy, pozemkové úpravy, finanční nástroje“ 5/4/2016.
Příprava a podání Jednotné žádosti. Standardně do 15. května (v roce 2015 byl termín posunut do 29. května) + 25 dní pro pozdní podání (se sankcí) Termín.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Program rozvoje venkova ČR 2007 – 2013 Osa II Ing. Ivan Landa, CSc
Příspěvek na hospodaření v rámci AGROENVIRONMENTÁLNÍCH OPATŘENÍ ČESKÉ REPUBLIKY LUŽE Listopad 2008 Jan Simek DAPHNE ČR - Institut aplikované ekologie.
Jednotná žádost 2016 Příprava deklarací se vstupem do aplikace LPIS.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Návrhy změn požadavků podmíněnosti a greeningu Lubomír Smrček Podklady pro prezentaci pocházejí z materiálů odboru přímých.
Dotace v zemědělství 2017 Program rozvoje venkova
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Aplikace Monitorovací systém
Zranitelné oblasti.
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Odbor životního prostředí
Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE
Speciální projekty založené na principu HÚL
Specifika AS HPI.
Podpora a ochrana stromů v krajině v rámci dotačních titulů MZe
Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE
Prezentace modulů ROSTLINNÁ VÝROBA
PREZENTACE MODULU AGROEVIDENCE
Zranitelné oblasti.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Podmínky pro podmíněnost a přímé platby 2019
Pěstování RRD na zemědělské půdě
DOTAČNÍ ROK 2018 – LFA; PPO; ANC LFA
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
DZES 5 od hodnocení porušení
Pracovní skupina cross compliance
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
DOTAČNÍ ROK 2019 – LFA; PPO; ANC LFA
RO České Budějovice PORUŠENÍ DZES Porušení DZES, tj. dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy: Často jde o porušení DZES č. 7 – zákaz rušení.
Pracovní jednání Ochranné pásy a souvratě, pásy podél okraje lesa 16
Transkript prezentace:

Změny v LPIS v souvislosti s novou SZP a novelou zákona o zemědělství

Zemědělské kultury Zemědělské kultury do Zemědělské kultury od NázevZkratkaNázevZkratka Orná půdaRStandardní orná půdaR ÷÷ ÚhorU Travní porost - ostatníTOTravní porostG Travní porost - stálá pastvinaTSPTrvalý travní porostT ViniceV V ChmelniceC C SadS S ŠkolkaK K Porost rychle rostoucích dřevinDRychle rostoucí dřevinyD ÷÷ Jiná trvalá kulturaJ RybníkB B Zalesněná půdaL L Jiná kulturaO O Zelinářská zahradaZ ÷÷Mimoprodukční plochaM

Půdní blok X díl půdního bloku PB –4 druhy (Z, B, L, E) –minimální výměra (ne pro E) –bez uživatele –limit pro DPB DPB Zbytková plocha (deklarovatelná v žádosti) EVP –bez uživatele

Vztah PB – DPB - Zb

Ekologicky významné prvky (EVP) Krajinotvorný sad Krajinné prvky –mez, –terasa, –travnatá údolnice, –skupina dřevin, –stromořadí, –solitérní dřevina –příkop, Zalesněná půda (needitovatelné, vrstva) Porost RRD (kopie DPB) (Úhor)

EVP „zemědělské“ RRD, E L krajinotvorný sad DPB (D, L, J) PB (Z, L)

Vztah PB – (DPB/Zb) - EVP

uživatel okolních DPB není uživatelem plochy pod EVP

„Přilehlé KP“ KP mimo PB druhu zemědělský, ale dotýkají se částí hranice PB typu zemědělský Podmínka: musí být uvnitř PB druhu ekologicky významný prvek (bez ohledu na výměru) DPB s kulturou M (výměra > 100 m2 + uživatel)

Plocha využívaná v ekologickém zájmu (=EFA) Neevidované v LPIS – deklarované jen v žádosti (souvrať, úhor, meziplodiny, plodiny vážící N) Povinně evidované v LPIS – stabilní (pravidlo 3 let): –Krajinné prvky –RRD –Zalesněná půda EFA - objektivně: povinnost členského státu mít evidenci všechny stabilní potenciální EFA EFA - subjektivně: deklarovatelné žadatelem v žádosti („mít k dispozici“, min. 100 m2, KP přilehlé k orné půdě žadatele)

„Přilehlé“ KP v ekologickém zájmu Přilehlé k DPB s kulturou R, U nebo G Posuzování přilehlosti: –neliniové (solitérní dřevina, skupina dřevin, travnatá údolnice ) -> dotyk –liniové (mez, stromořadí, terasa, příkop) -> ….. 4) Příkop, mez, stromořadí nebo terasu lze považovat za krajinný prvek uvedený v bodě 2, pouze v části, která má společnou hranici s přiléhajícím dílem půdního bloku. Zároveň nelze použít příkop, mez, stromořadí nebo terasu, který k dílu půdního bloku přiléhá pouze svou kratší stranou. (5) V případě krajinného prvku mez, stromořadí nebo terasa lze vyhradit v ekologickém zájmu pouze část, která se dotýká dílu půdního bloku s kulturou orná půda a to v maximální započitatelné šíři 15 metrů od hranice dílu půdního bloku, ke kterému přiléhá.

Přilehlost KP Podmínka společné hranice –nárok na topologickou čistotu dat, společná hranice musí být „společná“ – totožná i v LPIS. Všechny lomové body hranice DPB i EVP (PB druhu ekologicky významný prvek a případně i DPB s kulturou M) musí být identické. –V ekologickém zájmu lze využít jen plochu „za“ společnou hranicí. –V případě, že mezi hranicí DPB a částí meze se nachází nezpůsobilá plocha (např. stavba), tak v této části mez nepřiléhá k DPB a v této části ji není možné využít v ekologickém zájmu. Obdobně pokud mezi hranicí DPB a mezí je cesta, která je nezpůsobilá, tak i v LPIS hranice mezi DPB a mezí není společná. Tuto mez nelze využít v ekologickém zájmu. Podmínka přilehlosti delší stranou = prvek nesmí přiléhat kratší stranou. –V LPIS implementována funkcionalita hlídající poměr délky společné hranice a obvodu prvku, na základě čehož bude vyhodnoceno, zda prvek je přilehlý kratší či delší stranou. Podmínka maximální započitatelné šířky: –důvod: nelimitované rozměry KP mez, stromořadí a terasa. –maximální započitatelná šířka 15 m od společné hranice pro prvky, které jsou širší než 15 m. –Např. z KP mez, která je široká cca 20 m bude moci být využitá v ekologickém zájmu pouze plocha o šířce 15 m od začátku do konce úseku společné hranice. Příkop už ze své definice v NV LPIS může mít maximální přípustnou šířku 6 m.

Integrace LPIS s registrem vinic kromě dosavadní vazby 1:1 je nově povolena i vazba 1:N (1 vinice v registru vinic : N DPB v LPIS) zamítnutí auditu ÚKZÚZ nezpůsobuje zamítnutí návrhu DPB „přepárování“ DPB v čase (bez nutnosti procesu aktualizace DPB) Osázená plocha vinice: 1 řízení spolu s aktualizací EP

Číselník plodin

Zákaz rozorání a změny kultury ECT vrstva v LPIS není vázáno na celý DPB podrobné údaje - > důvod zákazu vázáno na plochu, ne na uživatele! výjimka EZ po dobu EZ (po ukončení EZ -> obnova T)

Zachování „národního“ poměru T a ZP v LPIS větší kontrola zaměřená na přeměněné plochy T a ne jen na aktuálního uživatele

Elektronické ohlášení § 3g (13) Ohlášení změny je možno podat též v elektronické podobě prostřednictvím elektronické aplikace Fondu, ke které zřídí Fond přístup na požádání. Žádost o provedení změny podaná prostřednictvím elektronické aplikace Fondu přístupné způsobem umožňujícím dálkový přístup nevyžaduje podepsání uznávaným elektronickým podpisem.

Elektronické ohlášení

Děkuji za pozornost

Děkuji za pozornost!