Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Zemědělství, pole, louky, obilí, sklizeň. VENKOV VE STŘEDOVĚKU Co se nám vybaví,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
Advertisements

Rozvitý středověk Život na vesnici.
Rozvitý středověk Život na venkově
Středověká vesnice Kdy vznikla vesnice, ve které bydlíte?
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Pravěk Mladší doba kamenná
Struktura středověké společnosti
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
Příjmení a jméno: Stříbná Magda, Mgr.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vrcholném středověku a jeho charakteristice.
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
Všeználek vypravuje o středověku.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
* KOLONIZACE= osídlování nových území
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zpracovala Mgr.Jindra Chejnová,
Středověk, gotický sloh
Zemědělství ve středověku
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
Franská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Pet Shop Pranostiky☺.
Feudální systém.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Mezopotámie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VENKOV VE VRCHOLNÉM A POZDNÍM STŘEDOVĚKU 7. ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Středověk Periodizace a charakteristika
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
Identifikátor materiálu:ICT_ x- xx Pořadové číslo projektuCZ.1.07./1.4.00/ Anotace AutorTomáš Lešingr Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřebyžádné.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_32_ČS TEMA: Život na vesnici v.
Čechy v 9. a 10. století Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa RUDOLF II. - CÍSAŘ A KRÁL Rudolf II. Rudolf II. byl veliký milovník umění. Známá.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa města s ulicí Křižíkova: Brno, Liberec, Benešov, Krásná Lípa, Čelákovice, Jičín,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Průmyslová revoluce se projevila na vzhledu mnoha měst. Vznikla nová města.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.3 Doba pobělohorská II. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa V roce 2008 začíná světová finanční a hospodářská krize. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy částí mnoha českých měst (Pardubice,Žďár n. Sázavou, Teplice, Zlín…) EDVARD.
OPAKOVÁNÍ DĚJEPIS 7. ROČNÍK.   JAK SE DĚLILA SPOLEČNOST? DĚLILA SE NA 3 VRSTVY: PANOVNÍK, DUCHOVENSTVO, PRACUJÍCÍ LIDÉ.
ŽIVOT ZEMĚDĚLCŮ Zemědělci díky pokročilejšímu zemědělskému nářadí a nové metodě obdělávání půdy dosahovali během vrcholného středověku vyšších výnosů.
Na rubové straně mince dvacetikorunové hodnoty je zobrazen jako rytíř.
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Zemědělské plodiny Na polích zemědělci pěstují zemědělské plodiny a luštěniny Jsou základem výživy lidí (obilí, brambory, rýže) a hospodářských zvířat.
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_01
Prvouka – vesnice.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
VY_32_ INOVACE_ 17_ VLASTIVĚDA 4
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _8.ročník_02
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_02
9.Vrcholný a pozdní středověk
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Zemědělství, pole, louky, obilí, sklizeň. VENKOV VE STŘEDOVĚKU Co se nám vybaví, pokud se zamyslíme nad pojmem venkov? Vesnice, domky, méně hluku. Hospodářská zvířata, chov zvířat.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Co už o tématu znám? - Hlavním vlastníkem veškeré půdy v zemi byl v době středověku panovník. - Ten uděloval pozemky do držení členům své družiny, aby je odměnil a zavázal si je. - Panovník uděloval svým blízkým půdu jako léno (latinsky feudum). - Středověká společnost se proto nazývá feudální. - Držiteli propůjčené půdy se říkalo leník nebo vazal, popř. feudál. - Na půdě pracovali poddaní, kteří platili daně panovníkovi, dávky držiteli půdy a navíc robotovali na pozemcích feudála.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Žďáření Žďáření - příprava půdy vypalováním lesa a porostu. Klučení Klučení – příprava půdy odstraňováním pařezů, ručně, pomocí tažných zvířat. Trojpolní systém hospodaření Trojpolní systém hospodaření Trojpolní systém hospodaření Trojpolní systém hospodaření - pole bylo rozděleno na ozim, jař a úhor. Ozim je plodina zasetá na podzim, jař na jaře. Úhor se užíval jako pastvina pro dobytek. Po roce pak pole pro ozimy jsou oseta jařemi a na místě původně pro úhor jsou zasety ozimy a jař se stává úhorem. Tak se děje každý rok znovu. Humno Humno Humno – chráněné místo na konci hospodářského stavení, kde se mlátilo a prosévalo obilí. Rychtář Rychtář - na venkově většinou bohatý sedlák. Z pověření místního pána (vrchnosti) trestal drobné přestupky, vybíral pokuty a feudální dávky. Zeman Zeman– příslušník nižší šlechty. Jaké si řekneme nové termíny a názvy?

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Co si řekneme nového? Co si řekneme nového? Základem hospodářství bylo ve středověku zemědělství. zemědělství. Při pěstování plodin se užíval trojpolní systém hospodaření. Chov hospodář. zvířatChov hospodář. zvířat: hovězí dobytek, koně, ovce, kozy, slepice, husy, prasata. Chov hospodář. zvířat Budovy ve vsiBudovy ve vsi: kostel, fara, zemědělské usedlosti, vesnické domy, různé Budovy ve vsi hospodářské stavby (stáje, stodoly), tvrze, panské dvory, krčmy (čili hospody), mlýny, kovárny, kolářské dílny. Mezi obyvatele vsí patřili: faráři, zemané, rychtáři, sedláci, řemeslníci, obyvatele vsí obyvatele vsí bezzemci (nemají půdu).

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Promysli a vyhledej Promysli a vyhledej Naši předkové věnovali velkou pozornost počasí, protože v zemědělské sezóně hraje důležitou roli. Během mnohaletých pozorování zjistili, že v určitém období se počasí pravidelně opakuje nebo že počasí v lednu často ovlivňuje kvalitu úrody v září. Jejich pozorování se zachovalo v pranostikách. Na svatého Řehoře čáp letí od moře, žába hubu otevře, líný sedlák, který neoře. Na svatého Marka brambor plná řádka. Svatá Žofie políčka často zalije. Svatý Vít dává trávě pít. Svatá Markéta hodila srp do žita. Svatá Anna - chladna z rána. Na svatého Václava bývá bláta záplava. Pomocí kalendáře zjisti, na který den připadají tyto pranostiky. Co znamenají?

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Procvičení Procvičení Vysvětli, jakým způsobem souvisejí dané pojmy s venkovem ve středověku. Venkov ve středověku ozim, jař, úhor zeman rychtář žďáření a klučení fara, tvrz pluhsrp, kosa

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Česky English venkov countryside zemědělství agriculture půda, zem land kostel church obyvatel inhabitant obiloviny cereals krávy, koně a ovcecows, horses, sheep

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Zpětná vazba Zpětná vazba Do vět doplň správné údaje. Do vět doplň správné údaje. - Základem hospodářství zůstávalo i ve středověku …………………. - Užíval se ……………….. systém hospodaření. - K orbě se používal pluh, který oral …………..než hák a půdu navíc………………. - Mezi obyvatele vsí patřili …………………………… Zemědělci odváděli feudálovi …………… a konali pro něj ………………………… - Církvi platili desetinu úrody zvanou………………….. - Zástupcem vrchnosti byl…………………… zemědělství. trojpolní hlouběji obracel.. faráři, zemané, rychtáři, sedláci, řemeslníci, bezzemci. dávky robotu. desátek. rychtář.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Použité zdroje Použité zdroje publikace MANDELOVÁ, Helena. Dějiny středověku a počátku novověku. 2. vyd. Liberec: Dialog, internet