Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2015/ ;

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komplexní pozemková úprava
Advertisements

KOMPLEXNÍ PRŮZKUM PŮD (KPP).
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Využití výškových dat.
Cvičení 1: Využití ploch. Zadání  Ve zvoleném území zhodnoťte změny vybraných typů využití ploch mezi lety 1896 a 2007  Ve zvoleném území zhodnoťte.
Morfologická křivka kmene
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Marie Trantinová ÚZEI - pracoviště Opava Ústí nad Labem
Nitrátová směrnice v LPIS
Dopravní a liniové stavby
DIPLOMOVÁ PRÁCE Studie revitalizace povodí toku Jasénky
4.2 Struktura povrchu - předepisování
Základy hydrauliky a hydrologie
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
1 © 2007 Autodesk Civil Engineering Autodesk – řešení infrastruktury Ivona Foltýnová ISD technický konzultant.
Půda – složka životního prostředí
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Trasování lesních cest
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
EKO/GISO – Shrnutí.  Co je GIS?  Jaké jsou datové modely (model vlastností, model krajiny)?  Co je souřadné zobrazení, jaká se nejčastěji používají.
Trasování lesních cest
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
Základy regionální geografie
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
Hospodářská úprava lesa Legislativa
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Trasování lesních cest
Výpočet erozní ohroženosti půdy s využitím gridu
ŘEZY A PRŮŘEZY.
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
Odborný workshop „Přípravné a průzkumné práce před zadáním a pořizováním návrhů pozemkových úprav.“ 5. února 2015, MENDELU pavilon Q, posluchárna Q 02.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
ANALÝZA NEJVĚTŠÍCH ZAMĚSTNAVATELŮ VE VYBRANÉM OKRESE 31. října
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Data pouze pro zobrazení Data pro analýzu Zkoumání struktury krajiny Modely struktury procesů na struktuře Bodové struktury sítě klasif. plochy.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
ZAVÁDĚNÍ RETENČNÍCH A INFILTRAČNÍCH ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ V POVODÍ MORAVY PROF. DR. ING. BOŘIVOJ ŠARAPATKA, CSC., ING. MAREK BEDNÁŘ, MGR. PATRIK NETOPIL,
Společná realizovaná zařízení KPÚ pro Plzeňský kraj 1.
Protierozní ochrana 1. cvičení Téma: Úvod, rozdání zadání 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk.
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství Cvičení z geografie zemědělství Michael Král.
Protierozní ochrana 3. cvičení Téma: Manuální řešení - charakteristické profily, stanovení faktorů L, S, R 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk.
Protierozní ochrana 5. & 6. cvičení Téma: GIS řešení USLE – stanovení faktorů LS a K. Výpočet ztráty půdy a určení erozní ohroženosti 143YPEO ZS 2015/2016.
Revitalizace rašelinišť mezi Horou Sv. Šebestiána a Satzung – I. etapa.
Protierozní ochrana 12. cvičení Téma: Protierozní opatření – příprava dat pro dimenzování prvků (CN, srážky, odtoky) 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk.
Protierozní ochrana 13. cvičení Téma: Protierozní opatření – dimenzování prvků PEO 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk.
Protierozní ochrana 14. cvičení Téma: Dimenzování prvků PEO – propustek (program Hydra) 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk.
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
Protierozní ochrana 8. cvičení Téma: Posouzení erozní ohroženosti pomocí programu SMODERP 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Návrhy změn požadavků podmíněnosti a greeningu Lubomír Smrček Podklady pro prezentaci pocházejí z materiálů odboru přímých.
Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2016/ ; z,zk.
Zranitelné oblasti.
Model rozložení sněhové pokrývky v povodí vodárenské nádrže Šance
Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení ÚP na ZPF
Výstup 1.X Modelový management vybraných typových porostů
Protierozní ochrana 16. cvičení Téma: Protierozní opatření – dimenzování prvků PEO 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk.
Protierozní ochrana 7. cvičení Téma: Posouzení erozní ohroženosti pomocí programu SMODERP 143YPEO ZS 2016/ ; z,zk.
Autor: Bc. Martin Dědič Vedoucí: doc. Ing. Jaroslav Žák, CSc.
UŽITÁ HYDROLOGIE A VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství
Zranitelné oblasti.
Transkript prezentace:

Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk

Devátý Jan, Ing. Laburda Tomáš, Ing. Neumann Martin, Ing. Kontakt: Místnost B670 Konzultační hodiny: Čt 10:00-11:30 Webové stránky předmětu: Sekce Pro studenty / online přednášky a cvičení / YPEO Vedoucí cvičení

Analýza území – morfologie, odtokové celky Analýza území – morfologie, odtokové celky

Zadání 1: 1.1 Rozbor území z hlediska jeho využití 1.2 Rozbor morfologie území a odtokových drah 1.3 Stanovení ploch orné půdy vzhledem k charakteristickým profilům plošného povrchového odtoku

1.1 Rozbor území z hlediska jeho využití Do ČB vytištěné mapy vyznačit (šrafou nebo vybarvením): - základní druhy využití území – Les / Trvalé travní porosty (TTP) / Intravilán. - hranice pozemků s ornou půdou (nešrafovat), vodní toky. KVALITA GRAFICKÝCH VÝSTUPŮ!

1.2 Rozbor morfologie území a odtokových drah Vykreslete na orné půdě výrazné údolnice (dráhy soustředěného odtoku) a hřbetnice Vykreslete charakteristické dráhy plošného odtoku, vyznačte jejich číslo, délku a průměrný sklon

Dráhy soustředěného odtoku Dráhy soustředěného odtoku představují místa, kde v důsledku konfigurace terénu dochází k přirozené koncentraci plošného povrchu odtoku, vytváření výrazných odtokových drah a k možnosti vzniku rýhové eroze. Definují se na každé vyšetřované jednotce v území (tj. na každém pozemku); jejich směr se upřesňuje terénním průzkumem a zaměřením. Charakteristiky drah soustředěného povrchového odtoku se definují a dokumentují podélným a příčným profilem. Tyto charakteristiky se používají pro návrh asanace drah soustředěného odtoku, např. tzv. zatravněnou údolnicí. V mapě se vyznačuje směr soustředěného povrchového odtoku a jejich pořadové číslo.

Charakteristické profily plošného povrchového odtoku Charakteristické profily plošného povrchového odtoku = převládající směr(y) plošného povrchového odtoku ve vyšetřovaném území. Definují se pro každou jednotku vyšetřovaného území, tj. pro pozemek nebo svah. Jejich vedení a počet se na každém pozemku upřesňuje terénním průzkumem. Charakteristické dráhy plošného povrchového odtoku se definují a dokumentují podélným profilem, ze kterého se určuje zejména - průměrný sklon odtokové dráhy - tvar odtokové dráhy (přímý, vypuklý, vydutý, kombinovaný) Morfologické charakteristicky odtokové dráhy (délka, sklon) se používají pro hydrologické výpočty (povrchový odtok) a posuzování erozní ohroženosti na vyšetřované jednotce. V mapě se vyznačuje směr charakteristických drah plošného povrchového odtoku, jejich pořadové číslo, délka a průměrný sklon.

Plošný odtok x soustředěný Zásady tvorby charakteristických drah plošného odtoku: kolmo na vrstevnice (vždy!) gravitační „vedení“ vody (z hřbetnice do údolnice) respektování prvků přerušujících odtok: příkop, jiný druh využití půdy, apod. čára profilu začíná a končí tam, kde začíná a končí povrchový odtok Soustředěný odtokPlošný odtok

Pomocné schéma

1.3 Stanovení ploch orné půdy vzhledem k charakt. profilům plošného povrchového odtoku  vymezení hranice řešeného území  vykreslení fiktivních hranic pozemků, které ch.profily popisují ha  přibližné určení výměry těchto pozemků (v ha)  tabulkové zpracování – číslo profilu, číslo pozemku, délka (m), sklon (%), plocha (ha)

Ukázka:

Ukázka:

Ukázka:

Jiří Pospíšil Zadání č. 13 Mapa využití území a rozbor odtokových drah Výkres č. 1 Rozpiska Využití území Legenda: Lesní půda se stromy nebo křovinami Trvalé travní porosty Intravilán Legenda

Výkres č. 1

Výpočtová část

Požadované výstupy Souhrnná zpráva (dle požadavků) Výkres č. 1 - Mapa využití území a charakteristických drah plošného odtoku na orné půdě (s vyznačenými plochami charakteristického plošného odtoku) Řešení – ručně v papírové podobě/AutoCAD/GIS,….

Děkuji vám za pozornost