Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Bible Tematická oblast Český jazyk a literatura pro I. ročník oboru Krajinář.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Advertisements

Písmo svaté Bible (biblos= kniha knih), Písmo svaté vznikala 1500 let
Téma: Středověká literatura
Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: července 2012
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Zacharová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Judaismus Petr Machala.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Křesťanství.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Náboženská literatura
Světová náboženství.
DUM - Digitální Učební Materiál
Bible 6. ročník.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_12.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti
Vypracoval: Jakub Moravec
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy. Ukázky z tzv. svátkové řady:
Identifikátor materiálu: EU –
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Evropská středověká literatura
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
VY_32_INOVACE_3D.6.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Literatura hebrejská BIBLE.
Syropalestina.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Starověká Palestina Petr Machala.
KŘESŤANSTVÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Antická literatura: Římská literatura Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Arnošt Lustig Tematická oblast: Česky jazyk a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_KRISTINA_EPPICHOVA_LITERATURA_STAROVEKU_NOVY_ZAKON_07 Název školyStřední škola služeb,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává první část většího celku - Bible. Věnuje.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká středověká literatura: Staroslověnské písemnictví Tematická oblast:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
Počátky písemnictví na našem území
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_25_HG PŘEDMĚT: JAZYK ČESKÝ ROČNÍK: IX. TÉMA: BIBLE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Konstantin a Metoděj ve výtvarném umění a literatuře
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název prezentace (DUMu):
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
BIBLE Starý zákon.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Bible Tematická oblast Český jazyk a literatura pro I. ročník oboru Krajinář Ročník:1. ročník Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku:říjen 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Estetické vzdělávání významně přispívá ke kultivaci člověka, vychovává žáky ke kultivovanému jazykovému projevu a podílí se na rozvoji jejich duchovního života. Záměrem této sady výukových materiálů s názvem: Český jazyk a literatura pro I. ročník oboru KRAJINÁŘ je utvářet kladný vztah k materiálním a duchovním hodnotám, prohloubit a kultivovat jazykový projev žáků. Žáci získají přehled o hlavních jevech a pilířích v české a světové literatuře od počátku starověku do poloviny 19. století. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě reflektují tematické oblasti, které jsou probírány v 1. ročníku v předmětu český jazyk a literatura na SOU Uherský Brod. Tato prezentace se věnuje BIBLI.

Nejstarší literatury světa BIBLE

je soubor knih, které křesťanství a judaismus považují za posvátné Bible je označována též jako Písmo svaté nebo krátce jen Písmo, některé církve jej označují také jako Boží slovo. Lze se také setkat s označením Kniha knih.

Codex Leningradensis – rukopis Tanachu z roku 1008 či 1009, ze kterého pro jeho úplnost vycházejí dnešní kritická vydání Starého zákona.

Izraelské království v časech smrti krále Davida. Jeho území je podobné území Velkého Izraele, jak je popsáno v knize Genesis

Jeruzalém je nejsvětějším místem judaismu a duchovním centrem židovského národa.

Starý zákon první část Bible ve 3. století př. n. l. byl pořízen překlad hebrejské bible do helénistické řečtiny: Septuaginta (72 překladatelů, tuto verzi většinou používali první křesťané) latinským překladem je tzv. Vulgata (přelom 4. a 5. století našeho letopočtu)Vulgata Starý zákon byl původně převážně napsaný v hebrejštině, malá část aramejsky

Septuaginta – ukázka textu sinajského kodexu

Sv. Jeroným ( překladatel Starého zákona do latiny ) na obrazu Mistra Teodorika.

Starý zákon židé dělí 24 knih na tři oddíly: Pět knih Mojžíšových / hebrejsky tóra/ - v nich je líčeno stvoření světa a člověka, život prarodičů Adama a Evy v ráji, jejich prvotní hřích a vyhnání z ráje, Kainovo zavraždění Ábela, potopa světa, zmatení jazyků při stavbě babylónské věže, zajetí Židů v Egyptě Knihy Proroků – vyprávění z dějin Izraele s častým líčením bojů mezi Židy a jejich nepřáteli, vlastní skutky proroků Žalmy – nejmladší soubor – představují 150 chvalozpěvů / každý začíná nářkem, pokračuje důvěrou v Boha a končí jásotem nad vyslyšením/ – např. Píseň písní

Mojžíš - Michelangelo Buonarroti

Michelangelova freska Stvoření Adama v Sixtinské kapli

Adam a Eva - Albrecht Dürer

Kniha Jozue je šestá kniha v biblickém kánonu Starého zákona. Dobytí Jericha. Iluminace Jeana Fouqueta

Nový zákon je psán řecky a obsahuje: 4 evangelia /evangelium znamená řecky dobré poselství a nazývají se tak čtyři církví uznané – kanonizované- apoštolské texty o životě, umučení a zmrtvýchvstání Ježíše Krista: apoštolové Marek, Matouš, Lukáš a Jan/ Kniha skutků apoštolů – o působení Kristových žáků Apokalypsa - apokalypsa znamená řecky zjevení - zjevení svatého Jana, které předpovídá poslední soud, konec světa a příchod Krista.

Ikona Ježíše Krista z 6. století.

Papyrový zlomek Nového zákona ( Kolem roku 200 )

Ježíš s dvanácti apoštoly při Poslední večeři Obraz Simona Ušakova (1685)

Apokalypsa - Apokalyptičtí jezdci ; Peter von Cornelius (1783–1867)

Bible a rozvoj vzdělanosti ve středověku Bible rozhodujícím způsobem přispěla k rozvoji evropské vzdělanosti a kultury silně ovlivňovala světonázorový vývoj lidstva překlady Bible do národních jazyků zpravidla zahajují rozvoj vlastního písemnictví jednotlivých národů rozkvět jazyka: Bible kralická / / skvělý doklad úrovně českého jazyka

Svatí Cyril a Metoděj. Obraz polského malíře Jana Matejky z roku 1885 V rámci své misie na Velké Moravě vytvořili písmo hlaholici a prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk.

První vydání Kralické bible vyšlo v šesti svazcích, proto se často označuje jménem „šestidílka“. Šestý díl šestidílky – Nový Zákon

Kontrolní otázky Která náboženství považují Bibli za posvátnou knihu? Které město je centrem židovského národa? Jak se jmenuje latinský překlad Bible? Jak židé dělí Starý zákon? Jakým jazykem byl psán Nový zákon? Jak přispěla Bible k rozvoji vzdělanosti?

Seznam obrázků: FILE UPLOAD BOT. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. SHMUEL BEN YA'AKOV. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. AMORUSO. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. WERNER, Berthold. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. MAKSIM. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dost FILE UPLOAD BOT. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. MAYRING, Ulrich. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.

TOMISTI. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. FILE UPLOAD BOT. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. YANN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. BRANDMEISTER. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. HEYCOS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. SOERFM. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. FANGHONG. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.

BACIYELMO. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. KOHELET. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.

Seznam literatury MARTINKOVÁ, Věra. Čítanka 1 s literárními výklady: pro učební obory : 1. ročník. 1. vyd. v nakl. Fraus, (Celkově 2.). Plzeň: Fraus, 2009, 335 s. Edice českého jazyka a literatury (Tripolia), sv. 26. ISBN SOUKAL, Josef. Přehled dějin literatury: pro střední školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, ISBN