Další programy národní i komunitární Tzv. Norské fondy – zatím rozpracovány Národní programy TAČR Technologická agentura ČR (nár. zdroje) – projekty aplikovaného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Advertisements

Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Další podpůrné programy Tzv. Norské fondy Program Zelená úsporám (národní zdroje) EFEKT (národní zdroje) Panel Investice na úsporu energií pořízené metodou.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Projekt EPC v Národním divadle aneb snížení nákladů s garancí
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE Komunitární programy Ústí nad Labem Ing. František Jochman Datum:
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Další podpůrné programy komunitární a národní
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Strukturální politika
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Aktivity v oblasti regionálního rozvoje Česko-Polská konference Partnerství LEADER , Bouzov.
Úspory energie a regenerace
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Další podpůrné programy komunitární a národní
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Silnice nebo železnice
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Národní dotační programy
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy
Evropský sociální fond
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Operační program životní prostředí
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Další programy národní i komunitární Tzv. Norské fondy – zatím rozpracovány Národní programy TAČR Technologická agentura ČR (nár. zdroje) – projekty aplikovaného výzkumu GAČR Grantová agentura ČR (národní zdroje) – základní výzkum SGS Studentská grantová soutěž (institucionální podpora z národních zdrojů – spravují VŠ např. ČVUT) MPO – program Efekt Státní fond životního prostředí Státní fond rozvoje bydlení – mnoho programů Komunitární programy: LIFE 2014 – 2020, životní prostředí COSME 2014 – 2020, komunitární program EU Program nadnárodní spolupráce Interreg CENTRAL EUROPE, koordinátor MMR Operační program nadnárodní spolupráce Danube,, koordinátor MMR Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE,, koordinátor MMR ESPON 2020 HORIZON 2014 – 2020, komunitární program EU Investice na úsporu energií pořízené metodou EPC 1

Tzv. Norské fondy - Dohoda o Finančním mechanismu EHP a Norska ( ) Info na stránkách MF ČR česky: Momentálně pouze výzvy z Fondu pro bilaterální spolupráci. Fond byl zřízen za účelem posílení bilaterálních vztahů mezi donorskými státy (Norsko, Island, Lichtenštejnsko) a Českou republikou V r – 2014 bylo podporováno : (a) environmental protection and management; (b) climate change and renewable energy; (c) civil society; (d) human and social development; (e) protecting cultural heritage.

MPO: Program EFEKT národní Vyhlašován každoročně od r Program EFEKT podporuje energetické úspory a využití obnovitelných zdrojů energie v ČR a doplňuje energetické programy podporované ze strukturálních fondů Evropské unie. Rozpočet programu EFEKT pro rok 2016 je 80 mil. Kč Dotace jsou poskytovány na osvětovou činnost a poradenství, energetický management, a menší investiční akce - na snížení energetické náročnosti v oblasti veřejného osvětlení.

Státní fond životního prostředí – pro r zatím spí ROK 2015 program pro rozvoj obce v národních parcích na podporu rozvoje infrastruktury, environmentálního vzdělávání, ekologické dopravy apod. Spravuje SFŽP. Vyčleněno 50 milionů Kč. program na ekologické zpracování autovraků (vyčleněno 40 milionů Kč). Určeno pro právnické a fyzické osoby, které mají oprávnění podnikat v oboru nakládání s nebezpečnými odpady a mají souhlas k provozování autovrakoviště. Žádosti o dotaci až do 31. prosince 2015 přijímá SFŽP.

Další národní programy – Státní fond Rozvoje bydlení – Panel 2013+: Úvěry na opravy a modernizace (stále otevřen, poskytuje zvýhodněné úvěry a záruky, pro r mil. Kč) – Program 150: Úvěry na opravy a modernizace - (určen pro mladé lidi do 36 let, úvěr Kč) – Program Živel - Program na obnovu obydlí postiženého živelní pohromou – Program úvěry obcím na opravy a modernizaci bytového fondu – Program JESSICA - novinka pro rekonstrukce a modernizace bytových domů – Úvěry na výstavbu nájemních bytů – Program úvěry obcím na opravy a modernizaci bytového fondu Atd.

Komunitární program LIFE Skládá se z Podprogramu pro životní prostředí a Podprogramu pro oblast klimatu. Žádosti jsou předkládány přímo Evropské komisi, která zajišťuje i jejich hodnocení. Národní kontaktní místo - MŽP. Applications can be submitted in any official EU language, but preferably in English. Maximální dotace 70 % uznatelných nákladů. Jeden LEAD PARTNER a další partneři podmínkou. Lead partner projekt podává a komunikuje s EU, inkasuje peníze a profinancovává partnery.

Komunitární program COSME (Programme for the Competitiveness of Enterprises and small and medium—sized enterprises) Nadnárodní program COSME je implementován a financován Evropskou komisí přímo z rozpočtu EU. V ČR má gesci Odbor inovačního podnikání a investic MPO. Program je určen zejména pro malé a střední podniky za účelem zvýšení jejich konkurenceschopnosti a zaměstnanosti v členských státech Unie. Do programu COSME věnováno 2,3 miliard EUR, které mohou být využity v rámci podpory lepšího přístupu k financování MSP, snadnějšího přístupu firem na trhy členských států Unie i třetích zemí, na posílení podnikatelské kultury a zlepšení podmínek pro zakládání podniků a jejich růst.

Program nadnárodní spolupráce Interreg CENTRAL EUROPE Zasahuje na území 9 států Strategie programu se zaměřuje řešení společných problémů nadnárodního významu. Do projektů se mohou zapojit subjekty z veřejného i soukromého sektoru. Projekty mají být spolufinancovány z ERDF (EFRR) do výše 85% způsobilých výdajů. Prioritní osa 1 Spolupráce v oblasti inovací s cílem zvýšit konkurenceschopnost Střední Evropy Prioritní osa 2 Spolupráce v oblasti nízkouhlíkových strategií ve Střední Evropě Prioritní osa 3 Spolupráce v oblasti přírodních a kulturních zdrojů pro udržitelný růst ve Střední Evropě Prioritní osa 4 Spolupráce v oblasti dopravy s cílem zajistit lepší spojení ve Střední Evropě

Danube – státy Dunajské nížiny Priority: 1.Research and innovation 2.Environment and culture 3.Better connected and energy responsible (low- carbon and safe transport systems) 4.Well governed (Institutional cooperation)

program Meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE Určen k podpoře vzájemného učení mezi veřejnými orgány. Priority: 1. Výzkum, technologický rozvoj a inovace 2. Konkurenceschopnost malých a středních podniků 3. Nízkouhlíkové hospodářství 4. Životní prostředí a účinné nakládání se zdroji

Program ESPON (European Spatial Observation Network) - Evropská monitorovací síť pro územní rozvoj a soudržnost ESPON je výzkumným programem, který podporuje územní plánování a regionální rozvoj. Jeho cílem je poskytnout informace, analýzy, scénáře, mapy, databáze, indikátory aj., které přispívají k vyváženému rozvoji regionů.

HORIZON/Horizont Program pro podporu výzkumu a inovací -Podpora výzkumných CENTRE OF EXCELENCE -Podpora inovací v průmyslu/průlomové technologie (mikro a nano elektronika, nanotechnologie, vývoj materiálů, biotechnologie, …) -Společenské výzvy (Zdraví, demografické změny a životní pohoda (wellbeing), Potravinové zabezpečení, udržitelné zemědělství a lesnictví, mořský výzkum a bioekonomika, Zajištěná, čistá a účinná energie, Inteligentní, ekologická a integrovaná doprava, Ochrana klimatu, životní prostředí, účinné využívání zdrojů a suroviny…).

Pořízení investice Metodou EPC: Smlouva o energetických službách (Energy Performance Contracting) Investice vynaložená na energeticky úsporná opatření zafinancuje sám dodavatel a objednatel projektu postupně hradí formou splátek, které jsou odvozeny z dosažených úspor nákladů na energii. Asociace poskytovatelů energetických služeb ČR (APES) byla založena v roce Sdružuje společnosti Energ (AB Facility), ENESA, SIEMENS, Středisko pro úspory energie, EVČ, Dalkia Česká republika, Martia, MVV Energie CZ, SEVEn a ENVIROS.

Zdroj: APES – Asociace poskytovatelů energetických služeb

Hlavní přednosti metody dosažení úspor bez zatížení výdaji na investici (investici zajišťuje na své náklady dodavatel), získání nových moderních technologií a tedy zhodnocení majetku objednatele/veřejného sektoru, snížení provozních nákladů, zlepšení ekonomiky energetického provozu a snížení nároků na obsluhu, garance minimálních dosažených úspor, zlepšení životního prostředí.

The National Theatre Symbol of the cultural traditions of our country An example of a system approach to energy savings and the protection of the living environment

Energy System Reconstruction Investice do rekonstrukce energetického systému historické budovy, Nové scény a Technického zázemí a restaurace byla CZK 32 million/1,3 mil EUR. Při modernizaci byla využita metoda EPC (Energy Performance Contracting), kdy dodavatel (sdružení firem ENESA a.s. a EVČ s.r.o.) projekčně navrhnul možná řešení, realizoval investici, kterou divadlo splácí postupně výhradně z úspor energetických provozních nákladů.

Projekt – redukce nákladů na vytápění (kondenzační kotle, tepelná čerpadla z Vltavy), instalován automatický systém řízení vytápění a větrání), s maximem využití odpadní energie. Projekt spuštěn v r

Fotovoltaické panely instalovány na dvou střechách Při rekonstrukci střechy na Technickém zázemí a Nové scéně instalována multi-funkční hydroizolace s integrovanými fotovoltaickými panely. Plocha panelů 550 m 2 a 577 m 2.

Projekt ekonomického osvětlení Installed energy efficient fluorescent lamps making savings up to 80 %. At the place where was a request for gradual lighting calibration, there were installed halogenic lamps which have 30% lower consumption. In some places there are LED diod lighting devices. Investment of CZK 2 million (80,000 EUR) paying for itself in two years Annual energy savings 460 MWh and 542 t CO2

Hydraulika Modernizace hydrauliky scény. Voda pumpovány z Vltavy – úspora pitné vody, odpadní teplo z chlazení využito pro vytápění.

Úspory přesáhly očekávání Pro r byly plánovány úspory 22% energetických nákladů. Dosaženo bylo úspor 33%. Celková Investice stála 32 mil. Kč. Garance úspor za 10 let minimálně 50,4 mil. Kč.