Předrománské umění ( 6. až 10. stol. n. l.) (merovejské období 6.-pol.8.stol., karolinské období 8.-9.stol. a ottonské období 10.stol.)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Nedbal Petr Název: VY_32_INOVACE_14A_04_DĚJINY UMĚNÍ IV. – Umění románské.
Miniatury (evangelista Marek a Jan) z Evangeliáře z Durrow, 2. pol. 7. stol., Trinity College, Dublin. Miniatura - výtvarné znázornění v iluminovaném rukopisu,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
STŘEDOVĚK Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Martina Durinová.
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Raně středověké umění zaujímá přibližně dobu mezi 5. a 8. stoletím n. l. Obr. vpravo - pohyb barbarských kmenů, tzv. stěhování národů Po rozpadu Římské.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Barbora Šímová Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.32_Minojska_mykenska_kultura.
Inf Písmo v počítači. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Tematická oblast Iniciála, iluminace Datum vytvoření Ročník 2. ročník osmiletého gymnázia nebo 7. ročník ZŠ Stručný obsah Student se seznámí.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Edita Macků Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_04.
Název školy: Základní škola Městec Králové
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_216_Románské umění_Architektura, malířství, sochařství
Život ve středověku Vlastivěda 4. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Třebová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Kultura středověku.
Gotika Název školy: Základní škola Karla Klíče Autor: Alena Pavolková
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Románský sloh století rotunda, bazilika, tribunový kostel
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
STAROVĚK EGYPT A MEZOPOTÁMIE.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Vytvořila : Karolína Mifková a Michala Svobodová Třída : 8.A
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_06
Románská kultura kultura století
EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Iniciály, iluminace Název školy
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kodex v dějinách.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh _I. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Výtvarné umění starověkého Egypta
Gotická architektura VY_32_INOVACE_46_928
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Baroko Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
PROJDĚME SE OKOLÍM CHRÁMU SVATÉHO VÁCLAVA V OLOMOUCI.
Víra, náboženství, církve, sekty (1) – Rozložení ve světě
Románské umění 11. – 13. století.
První státní útvar na našem území, dále jen VM
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
knihovny Památníku národního písemnictví
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_ 32_ INOVACE _18_10_křesťanství
Knihy ve středověku.
Křesťanství a středověká Evropa
Transkript prezentace:

Předrománské umění ( 6. až 10. stol. n. l.) (merovejské období 6.-pol.8.stol., karolinské období 8.-9.stol. a ottonské období 10.stol.)

Zdroje: křesťanství (náboženské motivy, biblické příběhy, trvá zjednodušené zobrazování postav, hieratická perspektiva, obliba drahých materiálů) křesťanství (náboženské motivy, biblické příběhy, trvá zjednodušené zobrazování postav, hieratická perspektiva, obliba drahých materiálů) barbarské umění – Vikingové, Germáni, Irové, arabské vlivy…(drobné předměty – dají se přenášet, postavy velmi stylizované, dokonalé složité vzory) barbarské umění – Vikingové, Germáni, Irové, arabské vlivy…(drobné předměty – dají se přenášet, postavy velmi stylizované, dokonalé složité vzory) římská tradice (půlkruh, kruhové nebo osmiboké stavby) římská tradice (půlkruh, kruhové nebo osmiboké stavby)

stylizace (zjednodušení, zdůraznění tvarové podstaty, vynechání podružného) stylizace (zjednodušení, zdůraznění tvarové podstaty, vynechání podružného) ornament (vzor, opakování abstraktních tvarů) ornament (vzor, opakování abstraktních tvarů) dekor (ornament v užitém umění, ornament na váze, ornament na látce …) dekor (ornament v užitém umění, ornament na váze, ornament na látce …)

Karolinské umění 800 n.l. (klíčová slova: Franská říše, dvůr Karla Velikého, titul římský císař, rozvoj umění a vzdělanosti, Alkuin, kaple v Cáchách, iluminované rukopisy, minuskule)

Expanze franské říše za Karla Velikého (modrá: Franská říše za Pippina r.768; oranžová: značí oblasti dobyté a připojené Karlem Velikým; žlutou jsou značena místa více či méně závislá

Karolinské umění (Karel Veliký, korunován římským císařem r. 800) ● Kosmopolitní společnost, rozvoj kultury a vzdělanosti ● Falce /opevněné hrady a paláce/ ● Kaple v Cáchách ● Knižní tvorba, iluminace, karolinská minuskula, důraz na vzdělané královské úředníky, Alkuin, Theodulf a Einhard ● Westwerky / věžovitá sakrální stavba na centrálním (hlavně čtvercovém) půdorysu, přičleněná k západní straně podélných biskupských a klášterních kostelů předrománské, zejména karolinské a raně románské architektury/ ● Donjon: hranolová opevněná obytná věž, 2 a více patrová, poslední útočiště hradního pána Jezdecká socha Karla Velikého, bronz, kol.r.800

Podoba kaple v 9.stol. Inspirována kostelem S.Vitale v Ravenně; nejvýznamnější centrála Karlovy doby. Obkročné klenby ochozu se opírají o příčné zdi, které jsou prolomeny oblouky, jež paprskovitě obíhají kolem středního prostoru zaklenutého ve výšce 32m osmidílnou kupolí; na západní straně na tribuně je císařské lóže s mramorovým trůnem, kde císař „vše viděl a byl viděn“. Osmiboká /oktogonální/ Palácová kaple v Cáchách zasvěcená Panně Marii /dnes je z ní cášská katedrála, západní část se dvěma schodišťovými věžemi a vchodem je karolinského původu. Gotický chór na východní straně byl postaven v letech 1355 až Vysoká věž byla přestavěna při regotizaci. V chrámu bylo korunováno 30 králů a 12 královen Svaté říše římské včetně Karla IV. a Václava IV.)

Vnitřní dispozice - oktogon Vnější plášť - šestnáctistěn

Interiér kaple v Cáchách Románské klenby na ochozu (ambitu), opatřeném bronzovým zábradlím, podpírají korintské sloupy. Královský trůn Karla Velikého z bílého mramoru přivezeného z Itálie

Uprostřed visí kruhový lustr symbolizující Nebeský Jeruzalém darovaný r císařem Friedrichem Barbarossou. V prostoru pod ním byla umístěna oltářní menza s relikviářovou tumbou Karla Velikého Kaple osvětlena nejvíce západním oknem – světlo padá dovnitř přes trůn s panovníkem, který shlíží dolů na oltář Krista i Panny Marie, paralelně Kristus ze stropu potvrzuje vládu panovníka

Relikviářová busta Karla Velikého Koruna z busty Karla Velikého Kristus mezi 24 apokalyptickými starci (mozaika v palácové kapli v Cáchách)

Další významné předrománské stavby: Paláce v Nijmegenu a Ingelheimu Paláce v Nijmegenu a Ingelheimu Bazilika ve Fuldě /Hesensko/ Bazilika ve Fuldě /Hesensko/ Klášter St.Gallen /Švýcarsko/ Klášter St.Gallen /Švýcarsko/ Kaple Germigny – des – Pres Kaple Germigny – des – Pres Opatství v Saint Riquier Opatství v Saint Riquier Baptisterium v Cividale del Fruili Baptisterium v Cividale del Fruili

Bazilika ve Fuldě

Klášter St.Gallen Středověká kresba ze St.Gallen 1. třetina 9. stol. 1. třetina 9. stol. Velikost 113 x 78 cm Velikost 113 x 78 cm Měřítko 1 : 192 Měřítko 1 : 192 Kresba ideálního kláštera Kresba ideálního kláštera Nakreslen v Reichenau Nakreslen v Reichenau Norma pro karolinské kláštery Norma pro karolinské kláštery Uložen v klášteře St. Gallen Uložen v klášteře St. Gallen

Karolinské kláštery Klášter – středisko víry, hospodářství i vzdělanosti Klášter – středisko víry, hospodářství i vzdělanosti Hlavní části kláštera: Hlavní části kláštera: - kostel, kaple - křížová chodba (ambit), rajská zahrada - ložnice (dormitář), jídelna (refektář) - knihovna, skriptorium - prelatura - chlévy, řemeslnické objekty, zahrady - špitál - hřbitov

Germigny des Prés, Theodulfova kaple z r.806

Donjon Hranolová obytná věž či palác, později označení typu francouzského románského hradu, který bývá na nárožích, případně na stěnách zesílen plnými věžicemi oblého nebo hranolovitého tvaru

Westwerky v předrománských, zejm. německých bazilikách samostatně řešená část na jejich západní straně (West - německy západ), pevnostní vchod mezi 2 věžemi, někdy vlastního zasvěcení. V patře westwerku byla umístěna empora či tribuna pro císaře a jeho družinu, z níž se otvíral pohled k hlavnímu oltáři přilehlého kostela Corvey /severní Porýní – Vesfálsko/ Hildesheim Sankt Pantaleon, Kolín nad Rýnem

Knižní umění od 4. st. n.l. scriptorium – dílna pro přepisování a výzdobu textů scriptorium – dílna pro přepisování a výzdobu textů iluminace – barevně zdobené texty, (minium = červená barva) iluminace – barevně zdobené texty, (minium = červená barva) pergamen – podklad pro psaní, zpracovaná telecí, oslí, ovčí kůže pergamen – podklad pro psaní, zpracovaná telecí, oslí, ovčí kůže KODEX – středověká rukopisná kniha, z lat.codex či caudex, původ.jméno stromu. Přeneseně dřevěné destičky vylité voskem, na něž se dalo psát – později přeneseno na složky pergamenu – na jeden rukopis bylo třeba až několik set zvířat = nedostatek materiálu a finanční náročnost KODEX – středověká rukopisná kniha, z lat.codex či caudex, původ.jméno stromu. Přeneseně dřevěné destičky vylité voskem, na něž se dalo psát – později přeneseno na složky pergamenu – na jeden rukopis bylo třeba až několik set zvířat = nedostatek materiálu a finanční náročnost Anglie, Irsko Anglie, Irsko Evangeliáře z Kellsu, Durrow, z Lindisfarne, Godescalkův e. z Trevíru, Bible Karla Holého Evangeliáře z Kellsu, Durrow, z Lindisfarne, Godescalkův e. z Trevíru, Bible Karla Holého

Nejrozšířenější liturgické knihy Antifonář – obsahuje bohoslužebné zpěvy před i po žalmech Antifonář – obsahuje bohoslužebné zpěvy před i po žalmech Breviář – modlitební kniha s modlitbami na celý církevní rok Breviář – modlitební kniha s modlitbami na celý církevní rok Evangeliář – soubor 4 novozákonních evangelií Evangeliář – soubor 4 novozákonních evangelií Evangelistář – kniha perikop (pevně stanovených částí evangelií), které se četly při bohoslužbách během roku Evangelistář – kniha perikop (pevně stanovených částí evangelií), které se četly při bohoslužbách během roku Graduál – kniha mešních chórových zpěvů Graduál – kniha mešních chórových zpěvů Hodinky – kniha soukromých modliteb, zpravidla pro světské osoby (drahocenně vypravené) Hodinky – kniha soukromých modliteb, zpravidla pro světské osoby (drahocenně vypravené) Kancionál – sbírka zpravidla notovaných, uspořádaných náboženských, kostelních písní Kancionál – sbírka zpravidla notovaných, uspořádaných náboženských, kostelních písní Misál – kniha mešních ceremonií, modliteb a biblického čtení Misál – kniha mešních ceremonií, modliteb a biblického čtení Sakramentář – kniha mešních modliteb spojená s kánonem (mše) Sakramentář – kniha mešních modliteb spojená s kánonem (mše) Žaltář – kniha žalmů Žaltář – kniha žalmů

Symboly evangelistů Marek – lev Marek – lev Matouš – anděl/člověk Matouš – anděl/člověk Lukáš – býk Lukáš – býk Jan – orel Jan – orel evangelium – převyprávění Ježíšova života evangelium – převyprávění Ježíšova života evangeliář – spis obsahující všechna evangelia evangeliář – spis obsahující všechna evangelia

Kniha z Trevíru 7.st., Německo

Kniha z Kellsu Irsko, 8. st. Evangeliář, pochází z ostrova Iona (dokončen pravděpodobně v Kellsu), bohatá výzdoba miniaturami, spletí arabesek, vychází z výtvarné tradice keltských obyvatel, propletené ornamenty magického významu mají kořeny v pohanském světě. V ornamentálních křivkách dominuje keltská spirála a saský či skandinávský pletenec. Proměnlivost a bohatství iluminovaných motivů svědčí o obrovské tvůrčí fantazii a velkém technickém mistrovství. Irští mnichové vytvářejí vnitřní jednotu mezi textem a ilustrací. První litera na stránce – INICIÁLA- nabývá obrovských rozměrů. Při svých cestách po Evropě se stali vyhledávanými propagátory knižní tvorby

Celostránková iniciála; kobercová stránka

Kniha (evangeliář) z Durrow, Irsko, 7. st.

Evangeliář z Lindisferne

Bible Karla Holého

Karolinská minuskule první propracovaný kaligrafický písmový systém křesťanské Evropy; knižní a listinné písmo užívané první propracovaný kaligrafický písmový systém křesťanské Evropy; knižní a listinné písmo užívané v Evropě v stol. v Evropě v stol. pouze malá písmena, velká (majuskule) jsou převzata pouze malá písmena, velká (majuskule) jsou převzata z latinských textů (římské kapitály) z latinských textů (římské kapitály) přesně stanoveno z kolika tahů se písmeno skládá a jak mají tahy následovat za sebou přesně stanoveno z kolika tahů se písmeno skládá a jak mají tahy následovat za sebou