Děti na startu Projekt iniciativy Česko se hýbe.  Celonárodní projekt všeobecné sportovní přípravy dětí předškolního a mladšího školního věku, zaměřený.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální akademie FAČR Michal Prokeš Vedoucí úseku talentované mládeže FAČR Clarion Congress Hotel Ostrava.
Advertisements

Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Projekt: Cesta rozvoje středních škol v JmK CZ.1.07/1.3.10/ název operačního programu: OP VK číslo prioritní osy: 7.1 název prioritní osy: Počáteční.
Dětské umění překonává hranice. Principy přeshraniční spolupráce projektu Možnost poskytnutí širší nabídky oborů i v případech, kdy by pro školu (samostatně)
Projekt Děti na startu. CO JSOU DĚTI NA STARTU  Celonárodní projekt všeobecné sportovní přípravy dětí předškolního a mladšího školního.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Evropské jazykové portfolio v praxi TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Kateřina Janovská.  Prodlužující se věk odchodu do důchodu = nutnost podávat plný pracovní výkon v seniorském věku  + zatížení v domácnosti + častá.
Přijímací řízení pro školní rok 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Setkání zástupců 1. ročníků
Ing. Kateřina Lichtenberková
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Fyziatricko – rehabilitační oddělení Nemocnice Břeclav, p.o.
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Mimoškolní aktivity dětí
Název vzdělávacího materiálu
Pracovní porada Pracovní list.
Název vzdělávacího materiálu
Snídaně – oběd - večeře ZdravÍ, bezpečí.
Pracovní porada Pracovní list.
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Didaktika sportovních činností
Financování přímých NIV
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_20_20_zdravý životní styl.
Zkušenosti s programem DNS v Lázeňské léčebně Mánes Karlovy Vary
9. Heterogenní a homogenní skupiny
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
jak budovat kulturu školy společně
Pedagogika školního sportu
TRÉNINK MLÁDEŽE PLAVÁNÍ Mgr. Ivana Felgrová (UK FTVS)
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Životní cyklus.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Orientujeme se v prostoru
Co si vezmu na….
PŘEDZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Strategické řízení a plánování
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Vztah k životnímu prostředí
Život bez střeva , Praha.
SK Benešov U8 – kompenzační cvičení, protahovací cviky
Děti mladšího školního věku a přirozený pohyb
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Děti na startu Projekt iniciativy Česko se hýbe

 Celonárodní projekt všeobecné sportovní přípravy dětí předškolního a mladšího školního věku, zaměřený na rozvoj základní pohybové motoriky, koordinace, obratnosti, rychlosti a síly.  V rámci kurzů se děti:  naučí základní pohybové věci - jak ovládat své tělo, správně běhat, udělat kotrmelec, skákat, padat, nebát se  míče - tedy dovednosti, které tvoří nezbytný základ pro jakoukoliv pohybovou a sportovní činnost,  seznámí s aktivním životním stylem jako účinnou prevencí proti nadváze, obezitě a civilizačním chorobám,  získají základ pro celoživotní pozitivní vztah k pohybu, sportu a aktivnímu trávení volného času.  Děti na startu = ochranná známka Projekt Děti na startu

Proč vznikl projekt Děti na startu  zhoršující se výkonnost dětí  předčasná specializace  výběr sportu  vliv techniky na mladou generaci  SPOLUPRÁCE s ostatními sport. oddíly:  děti si nepřetahujeme, - spolupracujeme, hledáme talenty, pomáháme rodičům orientovat se ve sportovním prostředí- vhodná sportovní aktivita pro mé dítě  sjednocená výuka ve všech kurzech Děti na startu

Proč všeobecná sportovní příprava  protože fyzická kondice, tělesná zdatnost a celkový zdravotní stav české populace se dlouhodobě zhoršuje,  protože chybí všeobecná příprava, zaměřená na rozvoj přirozené motoriky a základní pohybové dovednosti,  protože předčasná specializace způsobuje, že i sportující děti mají problém správně zvládat základní cviky,  protože předčasná specializace = jednostranné zaměření, což omezuje možnost přechodu mezi sporty,  protože předčasná sportovní specializace = předčasná orientace na výkon = strach z neúspěchu a stres,  protože orientace na výkon rozděluje děti na “lepší a horší”, čímž dochází k vyloučení pohybově méně nadaných či jinak hendikepovaných dětí (nadváha, nemoc, sociální situace) z kolektivu, což negativně ovlivňuje jejich budoucí vztah a přístup ke zdravému aktivnímu životnímu stylu, pohybu a sportu.

Pro koho je projekt určen  Všechny děti ve věku od 4 do 9 let.  Děti štíhlé, s nadváhou i obézní, talentované i netalentované.  Děti z měst i vesnic, z různých sociálních i ekonomických vrstev.

Kdy a jak kurzy probíhají  Kurzy kopírují školní rok (září-leden a únor-červen) a v rámci pětiměsíčního tréninkového bloku se uskuteční 20 lekcí (1x týdně 60 minut).  V ideálním případě dítě absolvuje šest bloků během 3 let (od 4 do 9 let věku).  Ideální počet dětí v kurzu/hodině je dětí, maximální počet dětí v hodině je 40. září leden únor červen

Co každé dítě obdrží při vstupu do kurzu Děti na startu

Tričko Na tričku má každé dítě své jméno pro lepší komunikaci s trenéry.

Deníček sportovce Do deníčku zapisujeme docházku a úspěchy jednotlivých dětí.

Svačinový box

Jak tyto kurzy probíhají – tréninková jednotka Nástup Společná rozcvička Cvičení ve skupinách na stanovištích Společné protahování Ukončení hodiny – rozdání deníčků sportovce Jak děti rozdělit do skupin a kolik musí být stanovišť?

Desatero kurzu Děti na startu 1.Nikoho neporovnáváme 2.Při cvičení, u her nikdo nevypadává – každý se vždy vrací do hry 3.Určeno pro všechny děti: šikovné – nešikovné, tlusté - hubené, talentované - netalentované 4.Spolupracujeme s trenéry ostatních sportovních odvětví 5.Vytváříme pozitivní vztah dětí ke sportu – normální je sportovat a hýbat se 6.Chceme zabránit předčasné specializaci dětí – rozvíjíme všestrannost 7.Správná životospráva – jednoduchou formou komunikace učíme děti správnému stravování 8.Učíme správnému držení těla, drobným pohybovým návykům 9.Komunikace v kolektivu, bezpečnost při sportování, používání pomůcek a nářadí 10.Poradíme s výběrem sportovní aktivity – dalším případným zařazením ve sportovním oddílu

Jak děti hodnotíme  Aby nedocházelo k snižování sebevědomí dětí a frustraci z neúspěchu a prohry, jsou v hodinách, vedle důrazu na pozitivní motivaci dítěte ze strany trenérů, záměrně potlačovány prvky vzájemného soutěžení a soupeření.  Tomu odpovídá i hodnocení/testování dětí, která umožňují v průběhu kurzu sledovat vliv tréninku na rozvoj schopností dítěte a následně mohou na základě odhalených pohybových předpokladů dítěte pomoci při výběru vhodné sportovní specializace. Co je výstupem po absolvování kurzu…

Požadavky na vzdělání k otevření kurzu Termín školení: 15. – Jablonec nad Nisou 21. – Jihlava Dvoudenní školení – 95% praxe Celostátní konference: 4. Listopadu 2016 Praha - Podvinný Mlýn

Výstupní diplom z kurzu Děti na startu ŠEFTRENÉR KURZU – zodpovídá za realizaci tréninkové jednotky a své asistenty  Tento diplom obdrží automaticky po absolvování kurzu Děti na startu každý, na základě předložení kopií diplomů z předešlého vzdělání (např. sportovní, pedagogické, zdravotnické) ASISTENT TRENÉRA – je podřízený šéftrenéra kurzu, není oprávněn k samostatnému vedení kurzu bez dohledu šéftrenéra  Tento diplom obdržíte v případě, že nedodáte kopii diplomů z předešlého vzdělání, nebo žádné vzdělání v oboru zatím nemáte

Jak se zapojit !

Kde lze uskutečnit kurz Děti na startu  Mateřské školy  Základní školy  Mimoškolní aktivita

Kde kurzy realizovat  Využití prostor MŠ a ZŠ  V případě, že mateřská škola disponuje vhodným prostorem a základním vybavením, lze lekce uspořádat přímo v prostorách mateřské školy pod vedením týmu lektorů Dětí na startu (v závislosti na počtu dětí), doplněnému učitelkami mateřské školy s odpovídajícím vzděláním.  Mimo prostory MŠ a ZŠ  Jako v případě jiných doplňkových aktivit (plavání a podobně) budou děti odvedeni do vybraných prostor (tělocvična, sokolovna,…), kde proběhne lekce DNS.  Po jejím skončení budou děti odvedeny zpět do školky.  Dozorující učitelky se v případě, že mají odpovídající vzdělání, mohou jako instruktorky zapojit do výuky/kurzu.  Mimoškolní aktivita  Nabídka pro žáky školy jako součást aktivit po skončení školní výuky - program pro školní družiny a kroužky  Možnost využití zázemí tělocvičny ve škole nebo jiné sportovní zařízení ve městě či obci.  Tým lektorů DNS lze doplnit o učitele ZŠ s odpovídajícím vzděláním.

Financování kurzů  Náklady na realizaci kurzu lze, stejně jako v případě jiných kroužků.  Financovat tento kurz lze:  Ze strany rodičů (jednorázový poplatek za příchod na hodinu)  Příspěvky, granty či dotacemi ze strany zřizovatele (města, obce)  Prostřednictvím partnerů kurzu (firmy, zdravotní pojišťovny a pod.) Jak jsou již rozjeté piloty financovány ? Děti na startu v praxi  plná podpora města zřizovatele (Kladno)  Spoluúčast rodičů  Podpora zdravotní pojišťovny  Granty krajských a městských úřadů

Máte nějaké otázky?  Jaké výhody má z projektu škola?  Jak začít?  Co dostanete do startu?

Spolupráce FISAF a organizátora kurzu  Pomoc při zajištění grantů  Spolupráce se zřizovateli (např. Městský úřad)  Sleva na vybavení (JIPAST - 20 %)  Trička a deníčky  Marketing – stejné plakáty, přihlášky, grafika (konzultace)  Sleva na školení  Spolupráce se svazy  Vzdělávání trenérů  Společné semináře  Kontrolní činnost organizátorů

Rozpočet pro jedno pilotní středisko 32 dětí/1hodina týdně/1 školní rok Náklady projektu pro jedno středisko: ,-Kč 1 StřediskoRozpočet 40 hodin12 000,-Kč 4 Trenéři19 200,-Kč Vybavení, pomůcky15 000,-Kč Trička 7 000,- Kč Notýsky 1 000,- Kč Testy 2 000,- Kč

Děkujeme za pozornost

Kontakty  Jitka Literová – manažerka projektu  Jana Boučková – autorka projektu