J.R.R. Tolkien Společenstvo prstenu Tomáš Kojecký, PO-2A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Advertisements

Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Rozbor uměleckého textu
John Ronald Reuel Tolkien
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
Adaptační kurz
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Science fiction & fantasy
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ.
J.R.R Tolkien Pán Prstenu : Společenstvo prstenu
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
Pohádkové postavy vs. Postavy v reálu
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Christopher Paolini Spisovatel
Výuková prezentace pro 4. ročník ZŠ, Přirodověda Jan Mayer.
Pán prstenů je skvělá fantasy, která uchvátí nejen děti ale díky své propracovanosti se zalíbí i velkému počtu dospělých. Podle této skvělé knihy bylo.
J.R.R. Tolkien Berenika Králíková. John Ronald Reuel Tolkien 1892 – 1973 narodil se v Africe, ale žil v Anglii studoval klasickou angličtinu a literaturu.
dobrodružný román s prvky fantazie amerického spisovatele Dana Browna skupina Epsilon 2.B.
Spisovatelé dětské literatury
FANTASTICKÁ LITERATURA
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
Kam dlouhé koleje - kam asi vedou, kam nás to tatínku kam asi vezou? Proč tyhle vlaky vůbec nikde nestaví, udělej kouzlo a oni se zastaví.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Autor: Bc. Eva Doležalová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
Elves in Arda.
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
QUIZ.…. START KOLAR 6.A.
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
MILUJI TĚ MILUJI TĚ PANE, MILUJI TĚ MNOHEM VÍC,
Věta jednoduchá a souvětí.
John Ronald Reuel Tolkien
Michail Šolochov (1905 – 1984).
Téma: Krysař – V. Dyk VY_32_INOVACE_597.
Božena Němcová Babička Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Mírov Mírov.
William Shakespeare.
1. Moudrosti poklad z nebe | je Slovo Boží nám, | jímž k poznání nám sebe | podává Pán Bůh sám. | Však plné zjevení | je v Kristu Boží tváře | k našemu.
Pán prstenů: Symbolika Ježíšova příběhu?
Svět plný dobrodružství, středověké hrady, města a vesnice, krajina plná skal, lesů potoků a řek. To je Naturalis. Celý příběh začíná v podhradí Naturalisu,
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
The Lord of The Rings.
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Fantastická literatura-opakování TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_John Ronald Reuel Tolkien TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Hádej, kdo jsem TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
LITERÁRNÍ DRUHY Literatura se dělí na tři základní druhy – epiku, lyriku a drama. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
JOHN RONALD REUEL TOLKIEN
. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Anarchističtí.
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
Rozdělení fantastické literatury
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ANTONYMA 7.třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
ATMO MUSIC- VLNY skupina: Kryštof Peuker a Ondřej Turták Singl Andělé byla 2 nejhrávanější v ČR alba: Anděle X Démoni, Sen.
Transkript prezentace:

J.R.R. Tolkien Společenstvo prstenu Tomáš Kojecký, PO-2A

J.R.R. Tolkien Narozen anglický spisovatel, filolog a univerzitní profesor Byl význačným jazykovědcem a znalcem staré angličtiny a staré severštiny obdržel od královny Alžběty II. Řád britského impéria je považován za zakladatele high fantasy žánru ( próza odehrávající ve zcela smyšleném světě, často s přítomností magie).

Patří do Světové literatury druhé poloviny 20. století Psal Vědecko-fantastickou literaturu Sci-fi psal také např. Terry Pratchett a Isaac Asimov

Další díla Hobit aneb cesta tam a zase zpátky Pán prstenů: Dvě věže Pán prstenů: Návrat krále Silmarillion

Bibliografické údaje Druh: Epika Žánr: Román Forma: Próza Vydalo nakladatelství Mladá fronta v Praze roku 1993 Z anglického originálu přeložila Stanislava Pošustová Počet stran: 379

Téma a motiv Pán prstenů líčí klasický souboj dobra se zlem V podstatě jde o to, aby se 2 hobiti dostali na určené místo, tam zničili prsten a tím zachránili svět

Časoprostor Příběh Pána prstenů se odehrává ve Středozemi, fiktivním světě, který se technicky velmi podobá našemu světu v období středověku.

Kompoziční výstavba Děj postupuje chronologicky, v závěru knihy přibývají paralelní pasáže Celá kniha je sama o sobě úvodem k trilogii, obsahuje proto méně napětí a gradace

Vyprávěcí způsoby, typy promluv, jazykové prostředky spisovný jazyk s užitím mnoha knižních výrazů a archaismů Vševědoucí vypravěč Vyprávění je podáno er-formou, promluvy postav jsou téměř výlučně v přímé řeči Autor také místy využívá písma a jazyky, které sám vynalezl- elfština, jazyk Mordoru, trpasličí runy

Postavy Frodo Pytlík – Hobit, odvážný, nositel prstenu, vlastnictví prstenu mu však postupně zatemňuje mysl, což se projevuje zvýšenou agresivitou a nenávistí Samvěd křepelka – Hobit, věrný přítel Froda Gandalf- čaroděj, budí respekt mezi dobrými i zlými, jedná se o postavu bez záporných vlastností, slouží jako symbol naděje Sauron - temný pán sídlící v černé zemi Mordor, jeho síla je svázána s Jedním prstenem - pokud by ho získal, dokázal by opět ovládnout celou Středozem Aragorn- Hraničář, potomek královského rodu, pyšní se mnohými rytířskými vlastnostmi, má vrozenou schopnost vést Legolas- Elf, statečný, výborný stopař a lučištník, syn elfského krále Gimli – Trpaslík, silný, statečný Boromir- člověk, statečný a hrdý, nejstarší syn správce Gondoru

Obsah díla Hlavním protagonista Frodo Pytlík je zástupcem ras hobitů, asi metr vysokých človíčků bydlících v nízkých domech a norách. Ve Frodově životě nastane převrat poté, co mu jeho strýc Bilbo po svém odchodu zanechá kouzelný prsten. Od čaroděje Gandalfa se dovídá, že se jedná o mocný artefakt, po kterém touží Temný pán Sauron. Mladý hobit je donucen opustit svůj rodný Kraj a vydat se na dlouho cestu k Hoře osudu, v jejímž plameni lze prsten roztavit a zničit. Po strastiplném putování, ztrpčovaném Sauronovými zvědy, se s pomocí přátel dostane do Roklinky, lesního města elfího pána Elronda. Zde se setká s vyslanci trpaslíků, elfů a lidí, kteří se ho rozhodnou doprovázet na cestě do Mordoru, kde leží Hora osudu. Čeká na ně mnoho překážek, které prověří jejich vůli a odhodlání. V opuštěném trpasličím důlním městě ztratí Gandalfa v boji s démonem balrogem, v závěru knihy se válečník Boromir obětuje pro záchranu hobitů před skřety (neúspěšně). Frodo nesnese utrpení, které jeho úkol přináší zbylým členům Společenstva, své přátelé opustí a pokračuje v putování sám se svým věrným služebníkem Samvědem Křepelkou.

Úryvek Kopce je počaly tísnit. Cesta za nimi dál mířila k Bruinenskému brodu, ale obojí teď bylo očím skryto. Pocestní přišli do dlouhého dolu, úzkého, hluboce rozeklaného, temného a mlčenlivého. Přes skály se nachylovaly stromy se starými zkroucenými kořeny a v dáli se vršily stoupající svahy porostlé borovými lesy. Hobiti už byli celí uondaní. Postupovali pomalu, protože si museli hledat cestičky v bezcestí zavaleném padlými stromy a skutálenými balvany. Vyhýbali se lezení do kopců, pokud to šlo, kvůli Frodovi, a také protože přes ně bylo vůbec nesnadné najít cestu z úzkých dolů. Šli krajinou druhý den, když začalo deštivé počasí. Začal vál stálý západní vítr a vylévat vodu dalekých moří na temné hlavy kopců jemným, vše pronikajícím deštěm. Do setmění byli všichni promočení a jejich táboření bylo ponuré, protože se nedal rozdělat oheň. Druhý den byly kopce před nimi ještě vyšší a sráznější, a nezbylo jim než uhnout na sever. Chodec začínal vypadat ustaraně: byli už desátý den na cestě z Větrova a zásoby se tenčily. Pršelo dál. Té noci se utábořili na kamenné lavici, za sebou skálu s mělkou jeskyní, vlastně jen prohlubní v útesu. Frodo byl neklidný. Z chladu a vlhka ho rána ještě víc rozbolela a pro bolest a mrazivý chlad nemohl spát. Převracel se, házel sebou a bázlivě naslouchal kradmým nočním zvukům: větru v puklinách skal, kanoucí vodě, zapraskání, náhlému chřestivému pádu uvolněného kamínku. Cítil, že černé postavy přistupují blíž, aby ho udusily; když se však posadil, spatřil jen záda Chodce, jak sedí schoulený, kouří dýmku a hlídá. Zase si lehl a zmocnil se ho neklidný sen, ve kterém chodil trávou po vlastní zahradě v Kraji, ta se však zdála mdlá a nezřetelná, méně jasná než vysoké černé stíny, které nakukovaly přes plot.