 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

 Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil.
Jan Bosco – radostný světec
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
P. Alois Frydrych, SDB. Narodil se v Hustopečích nad Bečvou. Rodný dům Rodný dům Serafína Frydrychová Serafína Frydrychová - maminka otce.
2x ročně 3-5denní minikonference vzdělávání v oblasti prezentace evangelia, jak zasáhnout naše města, multimedia, tanec … vzdělání v oblastí vůdcovství.
Salesiáni spolupracovníci ASC
Alfred Nobel Vynálezce dynamitu.
MINISTRANTi …Já jsem malý ministrant s vélikánskou sukní, kostelnice směje se, pokaždé, když du kolem ní...
Historie naší školy Vypracovala: Monika Landerová.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Povídání o Bachovi.
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Wolfgang Amadeus Mozart Dětství a jeho cesty
Antonín Dvořák a jeho život
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Mikoláš Aleš
PTÁME SE  Kdo je hlavou katolické církve? _________  Jeho dnešním sídlem je ___________, který je také samostatným církevním státem (město _______) 
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_08_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
23. Josef chtěl zjistit, jestli bratři změnili své chování a litují toho, co způsobil.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Reálie - bankovky.
Karel Čapek.

Číslo: : VY_32_INOVACE_18_06 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
CAGLIERO - salesiánský volontariát „Dělej, co můžeš, a Bůh udělá ostatní...“ Don Bosco = program pro přípravu a vysílání mladých dobrovolníků do salesiánských.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2PRV2,3_23.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
ANTONIO VIVALDI.  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_32_INOVACE_08_Antonio Vivaldi  Číslo projektu:
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/12 Název materiálu: Jakub Jan Ryba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_19.
Prezentace Exkurze do Benediktbeiernu Salesiáni. Zakladatel Jan Bosco.
Itálie. Základní údaje Rozloha km² Jazyk - Italština Počet obyvatel Náboženství - katolické.
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_19 TÉMA: SLAVNÍ.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Cyril a Metoděj biografie.
Michelangelův život Narozen 6. března 1475 v Caprese, Itálie. Matka mu zemřela, když mu bylo šest let. Vyrostl bez lásky. Táta chtěl, aby byl kupcem.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Fanoš Mikulecký –
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Antonio Vivaldi AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Za vlády přemyslovských králů 1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Světoví hudební skladatelé
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_14_STAROVĚK - ŘÍM
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_18
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
Teorie a metodika výchovy
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Fréderic Chopin Zelazowa Wola Paříž.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_10
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Transkript prezentace:

 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel, zakladatel a první hlava Salesiánů Dona Bosca

 Boscovi rodiče byli rolníci. Matka se jmenovala Markéta a otec František.  Měl dva bratry.  Otec brzy umřel a rodina se dostala do problémů  V zimě chodil do školy a v létě pracoval na poli

 Studium mu zajistil kněz Don Calosso  Školu měl 20 km od domova  Učivo, které se tam učilo už uměl  Přestěhoval se do Chieri  Na školu dostával stipendia  Rozhodl se, že chce být knězem, a po studiu nastoupil do semináře

 Jeho duchovním patronem byl don Cafasso  Začínal ve městě Turíně a v nemocnici sv. Filomény  Začali se kolem něj chlapci  Místo kde se scházeli už bylo malé a chtěl vytvořit oratoř

 Založil ji 8.prosince 1844 a nazval ji: oratoř svatého Františka Saleského  zaměřoval se zde hlavně na problémové hochy  Některé začal vyučovat  Napsal mnoho učebnic a založil večerní školu  Počet chlapců rostl a založil tak druhou oratoř zasvěcenou svatému Aloisovy (1847)  Další byla zasvěcena Andělu strážnému

 Metodu nazval preventivním systémem který stojí na čtyřech pilířích  Rozum: přemýšlí nad důsledky svého chování  Laskavost: snaha spolupracovat, zajímat se o jejich zájmy…  Náboženství: má vycházet ze vztahu k Bohu  S chlapci:  Hrál hry  Poslouchal hudba  Modlil se  Chodil na mše svaté……..

 Už za svého života byl známý a populární nejen v Itálii  Umřel 31.ledna 1888  Na jeho pohřeb přišlo okolo lidí  Papež Pius XI. ho beatifikoval a kanonizoval  Papež Jan Pavel II. ho prohlásil za „ Otce a učitele mládeže.“

 Čerpala jsem z internetových stránek:  Wikipedie, otevřená encyklopedie, online. cit Dostupné na WWW: 