ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Člověk a příroda Okruh dle RVP:Fyzika Tematická oblast:Fyzika Název vzdělávacího.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Advertisements

Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Záznamová média.
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh
Magnetofon.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 18 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Zvuková.
Vývoj technických prostředků pro záznam zvuku
SOLID STATE DISK - SSD.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Záznam zvuku Historie a současnost
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 19 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Zvuková.
Informatika - pevný disk, další média akademický rok 2013/2014
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Paměťová média.
Přímá metoda VSTUPVÝSTUP PRO JEZDCE ŽÁROVKAREZISTOR.
Záznam dat pomocí magnetického pole
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Identifikátor materiálu: EU
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Magnetické materiály: 1. Magneticky tvrdé:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Karel Vrba, ME4A, Šablona by Marek Malík. Obsah prezentace: 1. Analogový záznam 2. Digitální záznam 3. Mechanický záznam 4. Magnetický záznam 5.
Magnetické materiály v technické praxi
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
SKLADBA PC 8 OP VK VYT 2.8 Pevné disky a SSD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Pevný disk Číslo DUM: III/2/VT/2/1/06 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
Inf Analogové a digitální zařízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Materiál slouží k osvojení si znalostí o přenosu a záznamu zvuku. Seznámí žáky s historií nahrávání zvuku.
Pevný disk. Co to je? Zařízení, které se používá v elektrotechnice k uchování dat Využívá k tomu magnetickou indukci Magnetická indukce je vektorová fyzikální.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Člověk a příroda Okruh dle RVP:Fyzika Tematická oblast:Fyzika Název vzdělávacího.
ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Člověk a příroda Okruh dle RVP:Fyzika Tematická oblast:Fyzika Název vzdělávacího.
Periferní zařízení počítače - opakování
VY_32_INOVACE_56_Pevný_disk
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Vnější paměti počítače
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Pevné disky Vít Polášek
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pevný disk Markéta Koubíková.
Vnitřek skříně počítače
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Harddisk zkratka HDD. Harddisk zkratka HDD je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, videorekordéry, …)
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_19_ELEKTRICKE_MERICI_PRISTROJE
Výroba elektrické energie
MAGNETICKÉ MATERIÁLY V TECHNICKÉ PRAXI.
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Transkript prezentace:

ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Člověk a příroda Okruh dle RVP:Fyzika Tematická oblast:Fyzika Název vzdělávacího materiálu:Elektromagnetický záznam informací Kód vzdělávacího materiálu:ICT2-12-ErF Ročník:3. ročník čtyřletého gymnázia nebo 5. ročník šestiletého gymnázia Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: Jméno autora:Mgr. Jiří Erlebach Název šablony:

Elektromagnetický záznam informací Jak se v průběhu posledního století měnily metody převažujícího záznamu informací (zvuku, elektronického záznamu obrazu, počítačových dat apod.)? Jaký základ mají slova „fonograf“, „gramofon“, „magnetofon“ aj.? …a další otázky a odpovědi v následné prezentaci…

IMPORTED/ e8df415b/Gramofon-s-rozhranim-USB.jpg isonPhonograph.jpg Mechanický záznam zvuku Fonograf 1877, T. A. EdisonT. A. Edison hloubkový záznam jehlou připevněnou k membráně na otáčející se voskový váleček se spirálou –nesnadná možnost kopírování –malá trvanlivost záznamu +konstantní rychlost pohybu jehly během celého záznamu Gramofon 1895, E. BerlinerE. Berliner stranový záznam jehlou připevněnou k membráně na otáčející se matriční desku, až z ní lisovány finální desky později záznam a reprodukce elektromagnetickou přenoskou –nestejná hustota záznamu v různých částech desky +snadná výroba kopií +trvanlivější záznam intenzivně používán do 80. let 20. století pro určité účely užíván i dnes NY_GRAMOFON_S_TROUBOU_FUNKCNI.jpg

enie/hudba/kazeta% jpg Elektřina 1 (t98-1.gif) _audio_tape_recorder1.jpg/800px-Open_reel_audio_tape_recorder1.jpg a/commons/a/a9/Inside_of_VHS.jpg Magnetofon Používán od poloviny 20. století v podstatě doposud Záznamové médium – pásek s magneticky tvrdou vrstvou (volný pásek na cívce nebo v kazetě) Záznam: do záznamové/reprodukční hlavičky (cívka) je přiváděn modulovaný proud (např. z mikrofonu)hlavičky na pásku vzniknou různě zmagnetovaná místa Reprodukce: zmagnetovaný pásek se pohybuje v blízkosti hlavičky vlivem změn magnetického pole vzniká v hlavičce indukovaný proud, po zesílení je přeměněn v reproduktoru na zvuk +mechanicky odolná konstrukce kazet s páskem oproti deskám –náchylnost na zničení záznamu rušivým magnetickým polem

Magnetický záznam digitálních informací Elektřina 1 (t98-2.jpg) Elektřina 1 (t98-3.jpg) Disketa, pevný disk, magnetická karta… Záznam dat např. na pevný disk (HDD) v počítači:pevný disk do záznamové hlavičky (miniaturní cívka) je přiváděn elektrický proud s digitální modulací (0 nebo 1)záznamové hlavičky hlavička se vlivem pohyblivého raménka dostává na přesně určená místa nad otáčející se plotny z magneticky tvrdého materiálu (obvykle 7200 RPM) do stop na jednotlivých plotnách se magneticky „zapisuje“ digitální informace Typické výhody a nevýhody HDD oproti SSD (Solid-State Drive; flash-disky, USB-klíčenky apod.):SSD – pomalejší start a čtení dat, delší přístupová doba – vyšší hlučnost (důsledek pohybu) – výrazná náchylnost k mechanickému poškození (otřesy!) – vyšší hmotnost a spotřeba energie – narůstající fragmentace souborů při častém ukládání/mazání + výhodnější cena za GB (HDD 5 centů/GB, SSD 50 centů/GB – 2012) + vyšší kapacita běžně prodávaných jednotek (HDD 4 TB) Při čtení dat: různě zmagnetovaná místa se pohybují pod čtecí hlavičkou vzniká indukovaný proud, který je následně zpracováván v dalších částech počítače (v procesoru)

Závěrečné opakovací úkoly 1.V čem spočívá (či spíše spočívala v dobách jejich největší slávy) hlavní výhoda magnetofonu oproti gramofonu? 2.Proč se u počítačů již mnoho let vůbec nepoužívají diskety (pružné disky, FDD)? 3.Proč se stále ještě jako hlavní záznamové médium v počítačích používají mechanicko-magnetické pevné disky? 4.Vyhledejte parametry (kapacitu, velikost, rychlost, cenu) momentálně běžně prodávaných pevných disků. 5.Uveďte další metody záznamu počítačových informací, příp. uveďte jejich princip. Sami si zvolte další náměty doplňující informace k danému tématu

Použité informační zdroje (1)BUREŠ, J. conVERTER [online]. Dostupné na URL: (2)HTML, Fyzika [online]. Dostupné na URL: (3)KUSALA, J. a kol. Elektřina 1 (počítačový výukový program) (4)KUSALA, J. a kol. Elektřina 2 a akustika (počítačový výukový program) (5)LEPIL, O., ŠEDIVÝ, P. Fyzika pro gymnázia – Elektřina a magnetismus. Praha: Prometheus, (6)MIKULČÁK, J. a kol. Matematické, fyzikální a chemické tabulky pro střední školy. Praha: Prometheus, (7)REICHL, J., VŠETIČKA, M. Multimediální encyklopedie fyziky [online]. Dostupné na URL: (8)SVOBODA, E. a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, (9)Technika kolem nás. Internetový portál [online]. Dostupné na URL: (10)Wikipedia. Internetová encyklopedie [online]. Dostupné na URL: