Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč u nás nežijí lední medvědi
Advertisements

BIOMY.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
BIOSFÉRA.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
BIOSFÉRA.
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Co je to biom?.
Podnebné pásy 5. ročník.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
AMERIKA přírodní krajiny
Cizokrajné ekosystémy
Ekologické aspekty liniových staveb
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Přírodověda 5.ročník podnebí podnebné pásy.
 soubor suchozemských a vodních ekosystémů.  V biosféře probíhá neustálý oběh látek, informací a energií.  Je to jednotný jev v celé biosféře.  Hnací.
Biosféra.
Složky krajiny a životní prostředí
BIOMY ZEMĚ VEGETAČNÍ PÁSY ZEMĚ
ROSTLINSTVO A ŽIVOČIŠSTVO AFRIKY
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Podnebí a vegetace Asie
Ekosystém Prchalová, K..
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Hlavní světové ekosystémy (biomy)
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Asie – vegetační pásy a živočišstvo
Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, zahrnuje klíčové kompetence a.
Amerika – Přírodní krajiny
Třídění organismů Filip Bordovský.
Ekosystémy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Křížovka - Tropický deštný les
Živý obal Země ( rostliny a živočichové)
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Fytogeografické člení zemského povrchu
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
1. ročník technického lycea
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Biosféra – světové rozložení Tomáš Kvasný Zeměpis červen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu pomocí.
PŘÍRODNÍ KRAJINA: 1) Tropický pás: a) tropický deštný les b) savana c) poušť a polopoušť 2) Subtropický pás: a) tvrdolistý les 3) Mírný pás: a) step b)
Živý = živý obal Země (živé organismy na Zemi). = živá příroda + neživá příroda (organismy + neživé přírodniny) - největší ekosystém je celá Země.
FAUNA A FLÓRA AUSTRÁLIE
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biomy Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_06_B_20_Ekologie a životní prostředí Téma: Mineralogie Číslo.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
VEGETAČNÍ PÁSY.
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Cizokrajné suchozemské ekosystémy
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Přírodní krajiny AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Polární pás Co zde roste? Žije? Polární pustiny trvalé zalednění
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_16_ZEMĚPIS
14. f Vegetace mírného pásu
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
Biosféra = živý obal Země
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
VY_52_INOVACE_01_ Ekosystémy
Podnebí a vegetace Asie
Podmínky pro život na Zemi
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_21_PODNEBNÉ PÁSY
Transkript prezentace:

Mgr. L. Bernátová

Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází dva typy ekosystémů: přirozený umělý

Ekosystém s minimálními nebo žádnými zásahy člověk Jsou schopné autoregulace a vývoje, při částečném porušení mají možnost obnovy

Dnes převažující typ ekosystému Vznikl zásahem člověka Lze mezi ně řadit pole, louky, zahrady, parky, lesy, rybníky, akvária,… Druhově méně početné, proto nestabilní, lehce narušitelné, nejsou schopny autoregulace

Biomy jsou hlavní světové ekosystémy Jsou určeny rozdíly v teplotách, množství srážek a různých vlastností půd

Tundra Tajga Stepi chladného a mírného pásma Listnatý les mírného pásma Tvrdolisté křovinaté lesy Pouště a polopouště Tropické opadavé lesy a savany Tropické deštné lesy

Vyber si alespoň 3 biomy a vyhledej čím jsou charakteristické, jaká zvířata a jaké rostliny tam žijí (alespoň 5 od každého).