Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kapitoly z rodinného a trestního práva
Advertisements

TRESTNÍ ŘÍZENÍ VE VĚCECH DĚTÍ A MLADISTVÝCH
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
1 Litice 3.– Informace o službách sociální prevence v Libereckém kraji.
Definice kyberšikany ŠIKANA KYBERŠIKANA
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociálně právní ochrana dětí
Činnost orgánu sociálně-právní ochrany dětí (dále jen „OSPOD“)
Sociálně právní ochrana dětí
Sociální patologie SCPT SCPA
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Trestní právo hmotné II.
PROBLEMATIKA TRESTNOSTI SPOJENÉ S ICT 2/21 Preventivně informační oddělení Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Sankční systém trestního práva Přednáška
Tresty a ochranná opatření
Sankční systém trestního práva
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Základy rodinného práva Sociálně-právní ochrana dětí
Sankční systém trestního práva Přednáška
Kazuistiky Problém Nejslabší místo Prvotní Intervence.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Problematika zneužívání návykových látek z pohledu OSPOD PhDr. Linda Nováková Palatá OSPOD při ÚMOb Ostrava-Mar. Hory Mgr. Věra Králová OSPOD.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ SOCIÁLN Ě -PRÁVNÍ OCHRANA D Ě TÍ POHLEDEM OLOMOUCKÉHO KRAJE.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Prevence jako strategie přístupu k ohroženým dětem a rodinám z pohledu novely zákona o sociálně-právní ochraně Praha Říjen 2011 Verze: _FV Mgr.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Elektronický monitorovací systém pro trestní justici – možnosti jeho využití v kontextu zvýšení bezpečnosti a ochrany osob.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Název vzdělávacího materiálu
OPATŘENÍ UKLÁDANÁ MLADISTVÝM
Sankční systém trestního práva
Sankční systém trestního práva
Název projektu: Moderní škola
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
PBSNPB22 Probační a mediační služba
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
číslo: VY_32_INOVACE_14_11 Název: Kriminalita mládeže
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍHO ROZPOČTU Standardizace sociálně - právních služeb ORP Bučovice

spadá pod výkon sociálně právní ochrany dětí zabývá se dětmi a mladistvými s poruchami chování a trestnou činností zaměřuje se na děti, které vedou zahálčivý a nemravný život spočívající především v tom, že zanedbávají školní docházku, nepracují, požívají alkohol nebo návykové látky, živí se prostitucí, spáchaly trestný čin nebo čin jinak trestný, opakovaně páchají přestupky nebo jinak ohrožují občanské soužití a na děti, které se dopouštějí útěků Zařazení a činnost kurátora pro děti a mládež

Klienti kurátora pro děti a mládež děti s poruchami chování, s výchovnými problémy děti ohrožené škodlivými jevy okolí …………………………………… 1.dobrovolný klient celý rodinný 2.nedobrovolný klient systém …………………………………… děti do 15-ti let věku mladiství ve věku ti let věku

Faktory spojené s osobností dítěte – genetické dispozice, obtížný temperament, nízká sociální dovednost Faktory spojené s rodinou – vliv rodiny, nepodnětné prostředí, styl výchovy, nedostatečná komunikace, volnost bez kontroly, citová deprivace Faktory spojené se společností – podmínky v lokalitě, vliv médií, kulturní normy Příčiny rizikového chování dětí a mladistvých

Co s tím můžeme (musíme) udělat? projednat událost s rodičem a dítětem vyhodnotit situaci dítěte a jeho rodiny zpracovat individuální plán ochrany dítěte uspořádat případovou nebo rodinnou konferenci

…navíc můžeme uložit rodičům povinnost využít odbornou poradenskou pomoc, pokud rodiče: (§ 12 z.č. 359/1999 Sb.) -nezajistili dítěti odbornou pomoc, ačkoliv dítě takovou pomoc nezbytně potřebuje a OSPOD ji doporučil -nejsou schopni řešit problémy spojené s výchovou bez odborné pomoci -nevyužili možnosti odborné poradenské pomoci potřebné k překonání problémů rodiny a k odvrácení umístění dítěte do náhradní rodinné péče nebo nedbali na doporučení spolupracovat s pověřenými osobami, poskytovateli odborných poradenských služeb nebo mediátorem

….a když to nepomůže uložíme výchovné opatření (§ 13 odst. 1 zákona č. 359/1999 Sb): -napomeneme vhodným způsobem dítě, rodiče, nebo jiné osoby odpovědné za výchovu, případně toho, kdo narušuje řádnou péči o dítě -stanovíme na dítětem dohled a provádíme je za součinnosti školy, lékařů, neziskových organizací apod. -uložíme dítěti, rodičům nebo jiným osobám odpovědným za výchovu dítěte omezení bránící působení škodlivých vlivů na výchovu (zákaz určitých činností, návštěv určitých míst, akcí, zařízení…) -uložíme dítěti, rodičům nebo jiným osobám odpovědným za výchovu dítěte povinnost využít odbornou poradenskou pomoc, popř. pomoc mediátora Výchovná opatření může uložit i soud.

…a když ani to nepomůže vyžaduje – li to zájem dítěte a výchovná opatření dle § 13 odst. 1 nevedla k nápravě, může soud dočasně odejmout dítě z péče rodičů a nařídit tříměsíční pobyt: v SVP nebo ZDVOP v zařízení poskytovatele zdravotních služeb nebo v domově pro osoby se zdravotním postižením

… poslední možnost kurátora Podáme návrh soudu (§ 14 zákona č. 359/1999 Sb.): -na omezení nebo zbavení rodičovské odpovědnosti anebo omezení nebo pozastavení jejího výkonu -na nařízení ústavní výchovy -na prodloužení nebo zrušení ústavní výchovy -na nařízení výchovného opatření (umístění dítěte v SVP nebo ZDVOP), na prodloužení nebo zrušení tohoto trvání -na přemístění dítěte do jiného zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy -na zrušení vydaného opatření na ochranu dětí

Multidisciplinární tým - spolupráce se školami (třídní učitel, výchovný poradce, preventista, školní psycholog) s lékaři, s psychology se školskými zařízeními (PPP, SVP, SPC, ÚV ….) s neziskovými organizacemi s orgány činnými v trestním řízení, SZ, soudy s probační a mediační službou

Trestní řízení s osobami mladšími 15-let Řeší zákon č. 218/2003 Sb. o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a soudnictví ve věcech mládeže, ve znění pozdějších předpisů Dítě mladší 15-ti let není trestně odpovědné, ale v případě, že se dopustí činu jinak trestného, je nutné, aby jeho jednání bylo úředně projednáno – hlavním smyslem je rychlá a adekvátní reakce na konkrétní jednání dítěte a předcházení dalšího protiprávního jednání Soud může uložit dítěti výchovné opatření (výchovnou povinnost, výchovné omezení, napomenutí s výstrahou, zařazení do terapeutického, psychologického nebo jiného vhodného programu v SVP, dohled probačního úředníka, ochrannou výchovu, ochranné léčení)

Trestní řízení s mladistvými (15-18 let) Soud může uložit mladistvému: 1.Výchovné opatření (dohled probačního úředníka, probační program, výchovné povinnosti, výchovné omezení, napomenutí s výstrahou) 2.Ochranné opatření (ochranné léčení, zabezpečovací detence, zabrání věci nebo jiné majetkové hodnoty, ochranná výchova) 3.Trestní opatření (obecně prospěšné práce, peněžité opatření, peněžité opatření s podmíněným odkladem výkonu, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty, zákaz činnosti, vyhoštění, domácí vězení, zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, odnětí svobody podmíněně odložené na zkušební dobu, odnětí svobody podmíněně odložené na zkušební dobu s dohledem a odnětí svobody nepodmíněně)

Co se nejčastěji řeší na bučovicku? záškoláctví agresivita útěky užívání alkoholu, experimenty s návykovými látkami ničení cizího majetku krádeže vloupání násilné činnosti

Děkuji za pozornost! Těším se na spolupráci. Bc. Jarmila Valachová