Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Halogenderiváty – vlastnosti a použití.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deriváty uhlovodíků sloučeniny odvozené od uhlovodíků náhradou vodíkových atomů jinými prvky nebo skupinami halogenderiváty kyslíkaté deriváty dusíkaté.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Deriváty uhlovodíků HALOGENOVÉ DERIVÁTY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Významné nekovy 1 Chemie VY_32_INOVACE_225, 12. sada, CH ANOTACE
ORGANICKÁ CHEMIE A PŘÍRODNÍ LÁTKY - opakování
Nejdůležitější produkty organické chemie
Halogenderiváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Digitální učební materiál
CHEMIE 9. ROČNÍK HALOGENDERIVÁTY
Halogenderiváty a dusíkaté deriváty uhlovodíků
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Halové deriváty uhlovodíků
DOMINIK CHAROUZ & PAVEL ANDRÁŠKO
Vlastosti halogenderivátů uhlovodíků II.
Halogenderiváty uhlovodíků
Identifikace vzdělávacího materiálu
HALOGENDERIVÁTY H halogenem (F, Cl, Br, I) alkylhalogenidy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Deriváty uhlovodíků - halogenderiváty
Halogenderiváty.
13.2 Plasty jsou uměle vytvořené organické látky, které se za určitých podmínek dají tvarovat (plastas = tvárný) Vznikají reakcemi, při kterých z malých.
Halogenderiváty Obr.1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Halogenderiváty uhlovodíků
Halogenderiváty uhlovodíků
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Ropa Zdroje a použité materiály : viz.
Halogeny. Jsou to prvky VII.A skupiny Patří k nim: fluor F, chlor Cl, brom Br, jod I Kolik mají valenčních elektronů?
Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků:  Halogenové deriváty uhlovodíků vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku v molekule.
HALOGENY. Prvky 17. skupiny periodické soustavy prvků (mají 7 valenčních elektronů) Mezi halogeny patří: FLUOR CHLOR BROM JOD Vlastnosti halogenů: Jsou.
NEKOVY - HALOGENY chemie 8. ročník HALOGENY – HALOVÉ PRVKY prvky VII.A skupiny (17) F, Cl, Br, I jsou velmi reaktivní - vyskytují se pouze ve sloučeninách.
Ch_035_Halogenderiváty uhlovodíků Ch_035_Deriváty uhlovodíků_Halogenderiváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Teorie o vzniku Země a života Použité.
1. Halogenderiváty. Halogenderiváty Jsou deriváty uhlovodíků, které vznikly nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku HALOGENEM (F, Cl, Br, I).
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
ANOTACE: MATERIÁL JE URČEN PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU A SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉHO UČIVA. VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
VY_32_INOVACE_Slo_I_08 Ozon ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Litosféra Anotace : Seznámení žáků se.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Deriváty uhlovodíků sloučeniny odvozené od uhlovodíků náhradou vodíkových atomů jinými prvky nebo skupinami halogenderiváty kyslíkaté deriváty dusíkaté.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Názvosloví a chemická reakce Název : Bezpečnost práce s kyselinami.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Výukový materiál VY_52_INOVACE_16_ Halogenderiváty
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogenderiváty Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Názvosloví derivátů uhlovodíků
Halogenderiváty uhlovodíků. Halogenderiváty uhlovodíků.
Halogénderiváty uhľovodíkov I
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Prezentace k doplňování
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Transkript prezentace:

Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Halogenderiváty – vlastnosti a použití Anotace : formou prezentace si žáci ověřují a upevňují znalosti a poznatky o základní surovině ch. průmyslu – uhlí jako zdroji energie a organických látek. VY_32_INOVACE_53_HALOGENDERIVATY Vytvořeno jako DUM do předmětu chemie pro 9. ročník na ZŠ Studentská Mnichovo Hradiště dne Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Přehled významných, jejich vlastnosti a použití Obr.1 Obr.2 Obr.3 Obr.5 Obr.4 Obr.6

TRIJODMETHAN - CHl 3 (jodoform) dezinfekční činidlo na rány, žlutohnědé zbarvení CHLORETHEN - CH 2 = CHCl (vinylchlorid) Surovina pro výrobu plastu – polyvinylchloridu = PVC : lina, hadice, trubky, izolace kabelů….. Další info – viz kapitola plasty Obr.7 Obr.8 Obr.9 Obr.10

TRICHLORMETAN - CHCl 3 (chloroform) bezbarvá kapalina nasládlé omamné vůně - dříve se používal k narkóze X komplikace - srdeční arytmie patří mezi KARCINOGENY na světle a vzduchu se rozkládá za vzniku jedovatého fosgenu COCl 2 (bojový plyn I. svět. války) dnešní využití – rozpouštědlo org. látek, surovina pro výrobu chemikálií pro bělení a desinfekci v papírenském průmyslu a v ČOV (čistírnách odpadních vod) Obr.11

TETRAFLUORETHEN - CF 2 = CF 2 Surovina pro výrobu plastu TEFLONU = ch. a tepelně odolný, biologicky inertní, nehořlavý používá se na hladké plochy (ložiska, pánve…i na textilní vlákno (textilie se tak stává vodoodpudivá - teflonové ubrusy) Obr.12 Obr.13 Obr.14 Obr.15

Zvláštní skupina : Freony - látky, které ve své struktuře obsahují alespoň dva halogeny (jeden musí být fluor) např. dichlordifluormethan CCl 2 F 2 pro svou stálost, nehořlavost nejedovatost a využívány jako hnací plyny v lednicích a zároveň i ve sprejích Jde o látky s velkou životností (v atmosféře vydrží až 25 let ) X problém - dlouhé roky putují atmosférou a rozkládají molekuly ozónu (narušují ochranu před UV-paprsky) Na konci 20. století se státy zavázaly freony dále nevyužívat Přesto ještě dnes je ozónová vrstva poškozována freony, které byly do ovzduší dodány v 90. letech 20. st. Obr.16

Další : DDT – dichlordifenyltrichlorethan Pesticid - látka ničící plevele a nemoci přenášené hmyzem (např. tyfus, malárie) X vedlejší účinky (kumulovaný jed = hromadí se v živých organismech, způsobuje genetické změny) DNES ZAKÁZANÝ Obr.17 Obr.18 Obr.19 Obr.20

Zdroje a použité materiály : Obr Obr Obr Obr.4 – Obr Obr Obr Obr Obr Obr Obr Obr Obr Obr Obr Obr Obr Obr Obr Obr