Vzájemnou spoluprací neromských a romských žáků k odstranění rasismu a xenofobie ve školách a ve společnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

ZELENÝ KOMPAS VZDĚLÁVÁNÍ PRO ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY ZAMĚŘENÉ NA ROZVOJ DOVEDNOSTÍ ŠETRNÝCH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ.
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
PT – obecná charakteristika
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
Celoživotní vzdělávání a projektová metoda vyuČování
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
MULTIKULTURNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠANCE PRO EVROPU. PROJEKT V OBLASTI PODPORY PRIORITNÍ OSY 1.2 – ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI VE VZDĚLÁVÁNÍ VE ZLÍNSKÉM KRAJI PODÁNO 29.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Začlenění průřezových témat do výuky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Základní škola T. G. Masaryka, Studénka ředitelka školy: Mgr. Alena Dvorská počet žáků 291, počet pedagogických pracovníků 20 součásti školy: škola, školní.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Rozvoj praktické výuky studentů psychologie sociální pedagogiky a poradenství: Shrnutí činnosti dvouletého působení Akademického centra poradenství a supervize.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociální patologie SCPT SCPA
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
web: tel.: ředitelka školy: Mgr. Milada Němcová KONTAKT:
Průřezová témata.
INTERKULTURNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Rámcové a školní vzdělávací programy
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
N ÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU „Nebezpečí číhá všude“ workshop Brno 2011.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
PROJEKT R E G I O N PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY V ÚSTECKÉM A KARLOVARSKÉM KRAJI CZ.1.07/1.1.00/
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
PRAKTICKÁ PODPORA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY S VYUŽITÍM AUDIOVIZUÁLNÍCH PROSTŘEDKŮ reg.číslo:CZ.1.07/1.1.00/ Člověk v tísni o.p.s. vzdělávací program.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Prezentace výsledků projektu Centrum občanského vzdělávání CZ.1.07/1.2.00/
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Projekt Etická výchova na ZŠ nám. Curieových v Praze.
Michaela Štěpánková Jan Wurst Manuál pro učitele ZŠ a víceletých gymnázií.
CZ.1.07/1.2.00/ Příjemce dotace: Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) OPU je nevládní neziskovou organizací, která se od svého založení v roce.
Možnosti začleňování globálního rozvojového vzdělávání do výuky Konference GRV, Praha Petra Gajová, ARPOK, o. p. s.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
MKV – 400x na českých školách Zahájení projektu: Ukončení projektu:
Osvětová kampaň zaměřená na práva dětí v náhradní rodinné péči
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Aktuální informace o stavu
Dva jsou víc než jeden CZ.1.07/1.2.23/
PŘÍPRAVA A REALIZACE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ PRO PODPORU
Kraje pro bezpečný internet 26. 9
Konflikt, koření života
3 ROKY ZKUŠENOSTÍ NA ŠKOLÁCH
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Š A B L O N Y II.
Vzorový projekt pro ZŠ.
KLUB MLADÝCH DIVÁKŮ (KMD)
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
7. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
Vzorový projekt pro ZŠ.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vzájemnou spoluprací neromských a romských žáků k odstranění rasismu a xenofobie ve školách a ve společnosti

 na bázi různých aktivit propojit děti (žáky) majoritní společnosti s dětmi (žáky) z různých typů minorit a skupin,  podněcovat v dětech (žácích) zájem a chuť poznávat rozmanitost společnosti a světa,  pěstování respektu a empatie k druhým,  vytvořit dětem (žákům) prostor pro komunikaci, sdílení, vyjádření vlastních názorů a postojů a vzájemné obohacování,  rozšířit povědomí dětí (žáků) o menšinách,  vzdělávat zaměstnance škol v tématu „Romové“ a učinit z něj nikoli téma vyčleňované do projektových hodin, nýbrž integrální součást výuky,  vytvořit metodický materiál pro pedagogy o romské historii a literatuře a jejím využití v rámci školních osnov.

 Romští žáci ZŠ ohrožení předčasným odchodem ze vzdělávání  Žáci ZŠ a SŠ  Pedagogové ZŠ a SŠ  Široká veřejnost

 Časopis pro multikulturní mládež ROMANO VOĎORI  Přednášky na 10 spolupracujících základních školách  Metodická příručka pro pedagogy  Semináře pro učitele v 10 regionech  Interaktivní internetové stránky: a

 Parametry: 20 stran, dvouměsíčník (celkem 12 čísel), distribuován do 300 škol (především v okolí sociálně vyloučených lokalit)  Tvořen zejména žáky ZŠ (10 kmenových dětských redakcí; hlavní redakce v ZŠ Chanov)  Rubriky: Téma, Cooltour, Interview, Trendy, Etno, Blešák, Komix, Poradna  Redaktoři z různých etnických i sociálních skupin  Práce s redaktory probíhá zejména přes , telefon a FB. Pořádají se pravidelně akce (reportáže, rozhovory apod.)  U dětských redaktorů je možné sledovat “profesní“ vývoj

 10 ZŠ v 10 krajích, rok 2009/2010 – žáci 6.,7. tříd, rok 2010/2011 – žáci 7.,8. tříd, rok 2011/2012 – žáci 8.,9. tříd  2009/2010 – téma Předsudky a stereotypy (dílny výtvarného, dramatického a diskusního charakteru vedené 3 lektory, z toho dvěma příslušníky romské a vietnamské menšiny v ČR) – podpořeno 431 žáků  2010/2011 – téma Historie Romů (dílny poznávacího a diskusního charakteru, vedené romisty, romským studentem VŠ a romským pamětníkem 2. světové války a spisovatelem v jedné osobě) – podpořeno 425 žáků  2011/2012 – tvůrčí dílny vedené akademickou romskou malířkou (výtvarná dílna), romským studentem oděvní tvorby (návrhářská dílna) a umělkyní z Polska (divadelní workshop) v alternaci s umělcem jako příslušníkem sexuální minority (divadelní workshop) – v běhu.

 Druhá směna (Jak využívat dějiny a literaturu Romů ve výuce na 2. stupni ZŠ)  Náklad: 4200 kusů, 264 stran  Distribuce: 3740 ZŠ a vybraných víceletých gymnázií  Realizační tým: romisté a historici FF UK v Praze, metodici PdF MU Brno  Cíl: poskytnout školám publikaci, využívající tématu romské historie a literatury, která bude návodem či inspirací, jak učit nejen o těchto tématech, ale jak lze obecně téma Romové (či menšiny) využít při každodenní výuce – tzn. nevyčleňovat téma (a menšinu samotnou) skrze dnešní praxi zřizování speciálních projektových dní či hodin, ale využívat téma (a menšinu samotnou) v běžné výuce jako její integrální součást.  Určena pedagogům češtiny, dějepisu, občanské výchovy, přesah ale do průřezových témat multikulturní či mediální výchova, etická výchova.  Nabízí: přehledně zpracované téma Historie a Literatura Romů a metodiku na bázi licencovaného programu Čtením a psaním ke kritickému myšlení, využívající autentických dobových materiálů a děl romských spisovatelů k výuce těchto témat i k procvičování běžného učiva. Bohatý obrazový doprovod.

 Cíl:  seznámit učitele 10 ZŠ zapojených do projektu s tématem historie a literatura Romů,  představení Příručky a jejího využití,  nácvik použitých metod.  Doba realizace: květen-červen 2012

2 oddělené stránky webu:  je internetovou mutací časopisu · kopíruje rubriky časopisu · online anonymní bezplatná psychologická poradna · časopis a komiks ke stažení v PDF  plní funkci vzdělávací · web využívají zejména učitelé ZŠ a SŠ · informace o romské historii, literatuře a osobnostech · dostupné jsou také texty literární romských spisovatelů