Tabák a alkohol: proč je v ČR tak málo motivovaných, kteří by motivovali k prevenci. Příklady ze zahraničí Ing. Daniela Kandilaki, Health Policy Institute.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální konference cestovního ruchu
Advertisements

Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Eva Brožová Alexandra Bečvářová
Koncepce péče o staré občany
Lékárna a léčba závislosti na tabáku
Představení společnosti Produkty pro zaměstnance
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Nekuřácké zdravotnictví program realizovaný ve SZŠ Svitavy 2001– Pardubice Jana Nedbalová.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Odměňování a stimulace
Práce v obchodním oddělení jako motivace a čest Praha, 21. 5
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Mýty o léčbě tabákové závislosti u drogově závislých.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Farmako-ekonomické vztahy P. Géhin AstraZeneca. 12 milionů Francouzů má zvýšený cholesterol milionů Ostatní Fibráty 2 miliony Statiny 5 milionů.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Očkovací centra Avenier (nejsou jen pro cestovatele) Mirka Kohoutková Obchodní a marketingová manažerka Praha Avenier, a.s., Bidláky 20, 639.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Biologické, psychologické a sociální dimenze
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Novinky ve vědě a technice Josef Froněk ( ).
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Základy marketingu třetí přednáška Ing. Nina Kudláčková, Ph.D.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Definice, základní pojmy
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
PRVNÍ ZDRAVOTNÍ PORADENSKÁ ve spolupráci s advokátní kanceláří.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Benefity. Výhody poskytování benefitů pro zaměstnavatele:  úspora mzdových nákladů s ohledem na daňové úlevy  účinný nástroj personálního managementu.
Makroekonomické aspekty demografického vývoje doc. Ing. Miroslav Kuře, CSC., Ing. Lucie Marková, Ph.D. SVŠES.
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
zakladatelský projekt fitness centra GymForAll
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Poptávka po zdravotní péči
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Benefity.
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Prorodinné aktivity Olomouckého kraje
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Cestovní kancelář DAEN
Transkript prezentace:

Tabák a alkohol: proč je v ČR tak málo motivovaných, kteří by motivovali k prevenci. Příklady ze zahraničí Ing. Daniela Kandilaki, Health Policy Institute 27. května 2014

Proč se zabývat tímto tématem? Podle renomované studie o determinantech zdravotního stavu je chování zodpovědné až za 40% výsledku. Právě proto je třeba věnovat rizikovým faktorem chování zvýšenou pozornost - zejména kouření, spotřebě alkoholu, nezdravé stravě a fyzické neaktivitě.

„Cílem není penalizace kuřáků, ale snaha o to, aby přestali kouřit“ kognitivně-behaviorální přístup – nové způsoby myšlení a chování i za cenu přechodného zvýšení emoční nepohody Posun v přístupu k motivování

Zaměstnavatelé – Nakupují pojistné plány, které zahrnují celou řadu výhod odvykání. – Nastavují „nekuřácké“ čisté firemní prostředí Pojišťovny – Ve svých pojistných produktech hradí poradenství při odvykání kouření a léky – Pravidelně informují politiky a poskytovatele a komunikují pomocí bulletinů, zasílání novinek, atd. – Vzdělávají poskytovatele a pojištěnce o přínosech odvykání Poskytovatelé péče – Aktivně podporují pacienty, informují o možnostech hrazených programů – Sdělují kontakty na centra, linky, atd. Kdo může motivovat?

Adrian Gore, Discovery Health, program VITALITY v roce 2010 získal cenu Business Leader of the Year Zdravotnictví založené na odměnách Vznik v Jižní Africe Podstatou programu je dotazník, kde se určí věk klienta (vitality age – biologický věk, rizikové faktory a jeho wellness plán) Reward based healthcare

Vitality age funguje tak, že riziko kalkulované prediktivním modelem je vyjádřeno jako zkrácení očekávané délky života. Např. 45 letý muž, který je obézní, kouří a má zvýšený cholesterol má vitality age 59 let. Na základě plnění specifického wellness plánu získává tzv.. Vitality status: Modrý, Bronzový, Stříbrný nebo Zlatý. Získaný status mu otevírá cestu k požitkem - odměnám, které si užívá po dobu, kdy udržuje svůj "Vitality status". Odměny jsou závislé na Vitality status klienta a mohou zahrnovat: Slevy na sportovní potřeby, zdravou stravu, fitness, ale i restaurace, slevy u leteckých společností, či slevy na rekondiční pobyty, nebo dovolené.

Nurture, USA CEO, Dan Cave Společnost orientovaná na život a zdraví společnosti. Pomáhá lidem měnit jejich návyky pomocí podpory, povzbuzení a motivace. Systém založený na koučování.

Svépomoc - míra úspěšnosti odvykání 9-12% Poradenství 13-17% Medikace 20-30% Kombinace 26-36% Zatímco 70% kuřáků tvrdí, že chce přestat kouřit, pouze 5% tak učiní. Téměř 50% pacientů při návštěvě lékaře obdrželo doporučení k odvykání. Pokud zaměstnavatel nabízí odvykací program (bez finanční penalizace kouření), 5% zaměstnanců se do programu přihlásí. V případě, že zaměstnavatel penalizuje kuřáky a zároveň nabízí program pro odvykání jako možnost zrušení penalizace, 40% zaměstnanců se přihlásí. 20% zaměstnanců, kteří se účastní odvykacího programu přestane kouřit na 5 a více let (oproti 5%, kteří se programu nezúčastní) Pár čísel nakonec

Děkuji za pozornost Českou kancelář HPI najdete na adrese: Lipanská 4