Arabsko-izraelský konflikt nebo též palestinsko-izraelský konflikt V roce 1948 vznikl na území Palestiny židovský stát Izrael - republika. První prezident.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Arabsko – izraelský konflikt 1. část
Advertisements

Ohniska napětí po 2. světové válce. 1) Asijská oblast – Korea, Vietnam 2) Přední východ – arabsko- izraelský konflikt 3) Oblast Perského zálivu 4) Konflikt.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Blízký východ Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 2. fáze studené války období zatlačování komunismu ( )
Využití v praxi Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Slovní úlohy Procenta těžšíjednodušší
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Házená Házená je kolektivní míčový sport, ve kterém proti sobě.
Jan Palach Tomáš Jílek.
Palestina - Izrael.
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Člověk a jeho svět - Dějiny ČR
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Složené úrokování Tematická oblast
Optický kabel (fiber optic cable)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
MATEMATIKA Funkce.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Třicetiletá válka
Grafické řešení lineárních rovnic
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
VY_32_INOVACE_Lul_II_09 Malá pevnost- Vnitřní pracovní komanda
Válka v Koreji.
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Palestina.
Vznik USA Michaela Tarabová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
OSVOBOZENÍ ČSR Autor: Lenka Mulačová
Revoluce ve Francii
MNOŽINY.
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
BLÍZKOVÝCHODNÍ KONFLIKTY
Studená válka – 2. fáze uč. 101 – 102 PS 35.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
První státní útvar na našem území, dále jen VM
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
První berlínská krize
EVROPA 11. STOLETÍ.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
1. světová válka.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Lineární funkce a její vlastnosti
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Globalizace Milena Tichá
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Transkript prezentace:

Arabsko-izraelský konflikt nebo též palestinsko-izraelský konflikt V roce 1948 vznikl na území Palestiny židovský stát Izrael - republika. První prezident - David Ben Gurion. Izrael vznikl z rozhodnutí OSN - jako tichá omluva za holocaust. Měly vzniknout dva státy: arabský a židovský! Na tomto území totiž žili a žijí arabští Palestinci!

Izrael = jedna země, dvojí lid Proti židovskému státu vznikl okamžitě odpor arabského světa. Došlo ke 4 válkám: válka za nezávislost sinajská válka preventivní neboli šestidenní válka jomkippurská válka

Problém palestinských uprchlíků Při první válce 1948 Izrael uhájil svou existenci, ale obsadil o km 2 více, než měl mít, čili nerespektoval hranice, které mu byly OSN určeny. Navíc Izrael zabral nejúrodnější část země. X Počátek palestinského uprchlického problému palestinských Arabů uprchlo do okolních zemí, kde dodnes žijí v uprchlických táborech vydržovaných OSN. Dnes jsou těchto uprchlíků téměř 4 miliony.

OOP – Organizace pro osvobození Palestiny OOP byla založena v roce Jejím cílem je vytvoření Palestinského státu. Je označována za „ jediného legitimního zástupce palestinského lidu“. Bohužel je NEJEDNOTNÁ. Dlouhou dobu / 1969 – 2004 / stál v jejím čele Jasir Arafat, k jehož image politika patřila uniforma a šátek kúfíja uvazovaný specifickým způsobem vzdáleně připomínající tvar Palestiny. Dnes je tento šátek označován palestina nebo též arafatka. Dominantní silou OOP je skupina Fatah = arabsky výboj.

1. a 2. intifáda = lidové povstání Palestinci x Izrael Příčiny intifády: - nezaměstnanost Palestinců -složitý systém pohybu mezi palestinským a židovským územím vázaný na různá povolení a mnohohodinové čekání na kontrolních stanovištích, tzv. checkpointech -výstavba židovských osad na palestinském území

Rozdíly mezi 1. a 2. intifádou 1. intifáda 1987 – 1993 palestinské demonstrace vrhání kamenů a molotovových kokteilů bojkot izraelského zboží 2. intifáda 2000 – 2007 daleko větší míra násilí a vyšší počet ztrát na obou stranách sebevražední atentátníci / i ženy a děti / v autobusech MHD, na diskotékách, v restauracích a kavárnách, v pizzeriích rakety Kasám a dálkově ovládané nálože Izrael trestal Palestince na základě kolektivní viny. Za akce teroristů zaplatili nevinní lidé!!!

Srovnání ztrát na životech Podle knihy: DELISLE, Guy: Jeruzalém. Rok v rozděleném městě. Praha ISBN S Podobné srovnání ztrát je ve většině izraelsko – palestinských konfliktů.

Výjezd z palestinského území na izraelské o stavbě zdi rozhodla izraelská vláda v roce 2002, kdy zuřila 2. intifáda zeď má měřit 850 km, 60% už stojí / rok 2012 / výška dosahuje až 8 metrů, což je dvojnásobek berlínské zdi

Zeď, která chrání, ale i deptá!!!

Checkpointy mezi izraelským a palestinským územím zákaz fotografování a filmování řadoví izraelští vojáci tu mnohdy přecházející bezdůvodně šikanují DELISLE, Guy: Jeruzalém. Rok v rozděleném městě. Praha ISBN S. 102.

Představy turistů o betlému / Betlému DELISLE, Guy: Jeruzalém. Rok v rozděleném městě. Praha ISBN S. 153.

Představy turistů o betlému / Betlému DELISLE, Guy: Jeruzalém. Rok v rozděleném městě. Praha ISBN S. 153.

Terorismus? Jeden izraelský politik / Ehud Barak / řekl: „ Kdybych se narodil jako Palestinec, zřejmě bych se stal členem teroristické skupiny.“ Tento výrok je z roku 1999, tedy ještě z doby, kdy nestála ZEĎ!!!

Nápisy hebrejsky, arabsky, latinkou

Všudypřítomná armáda vojenská služba je v Izraeli povinná chlapci – tři roky dívky – dva roky

Izrael je neustále v pohotovosti