Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblastChování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací oborPotraviny a výživa Vzdělávací okruhKoření opakování Druh učebního materiáluPrezentace, samostatná práce Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace seznamuje žáky s kořením– druhy koření, opakování Speciální vzdělávací potřeby- ano - Klíčová slova Koření – části rostlin, složení, druhy Datum Potraviny a výživa – druhy koření - opakování
Koření opakování
Samostatný úkol Zařaď obrázky koření podle druhů a zapiš do sešitu.
Anýz Sladce kořeněná chuť podobná lékořici.
Paprika Prášek z dobře vyzrálých červených paprik – pozor na přepálení.
Fenykl Rostlina s příjemnou vůní pochází z jižní Evropy.
Kmín Kmín je jedním z nejstarších známých koření. K%C3%BCmmelsamen_f%C3%BCr_WP.jpg
Pepř Suché plody tropické liány – pepřovníku.
Nové koření Bobule pimentovníku, sklízejí se v nedozrálém stavu, sušením získají tmavý odstín, palčivá chuť.
Vanilka Polozralé tobolky vanilkovníku.
Hřebíček Nerozvinutá poupata hřebíčkovce kořenného.
Skořice Aromatická kůra skořicovníků.
Zázvor Štiplavá, pikantní chuť, příjemná vůně.
Majoránka a Bazalka Majoránka zahradní. Bazalka. anum_majorana.jpg/800px- m_tenuiflorum_Blanco2.257.jpg/220px- Ocimum_tenuiflorum_Blanco2.257.jpg
Použitá literatura Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN Obrázky: