Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

METABOLISMUS ŠÁRKA VOPĚNKOVÁ 2012.
Fyziologie zažívacího systému
Trávení a metabolismus
Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
Metabolismus sacharidů
Riskuj ! POZN.: Na každou otázku je možných správných odpovědí
Katabolické procesy v organismu
BIOLOGIE 1 Rostliny Biologické vědy Metody práce v biologii
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Metabolismus lipidů  - oxidace.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
AZ-KVÍZ
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus sacharidů
Trávení a metabolismus přírodních látek (základní metabolické procesy)
METABOLISMUS SACHARIDŮ
Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
Citrátový cyklus Krebsův cyklus.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_03 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 8.C.
Metabolismus sacharidů
Metabolismus lipidů.
Didaktické testy z biochemie 2
Biochemie živin Ludmila Hanáková
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_03.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Autor: Lenka Kraváčková
METABOLISMUS LIPIDŮ.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
METABOLISMUS LIPIDŮ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_225.
Metabolismus proteinů
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
Krebsův a dýchací cyklus
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Β-oxidace VMK.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
1 DÝCHACÍ ŘETĚZEC. 2 PRINCIP -většina hetero. organismů získává hlavní podíl energie (asi 90%) procesem DÝCHÁNÍ = RESPIRACE -při tomto ději – se předávají.
MITOCHONDRIÁLNÍ TRANSPORTNÍ SYSTÉMY
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_06C_17_Metabolismus.
Trávení lipidů. VSTŘEBÁVÁNÍ A TRANSPORT PRODUKTŮ TRÁVENÍ LIPIDŮ.
Metabolismus tuků. Tuky jsou nepostradatelnou složkou naší výživy. Představují palivo pro biologické oxidační děje v buňce. V tělech živočichů představují.
ŠTĚPENÍ SACHARIDŮ PŘI TRÁVENÍ POTRAVY. METABOLISMUS SACHARIDŮ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CHEMIE - Metabolismus živin
Β-oxidace VMK.
Krebsův a dýchací cyklus
METABOLIZMUS PROTEINŮ
Citrátový cyklus Mgr. Jaroslav Najbert.
Lipidy ß-oxidace.
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
BIOCHEMICKÁ ENERGETIKA
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Biochemie – Citrátový cyklus
09-Citrátový cyklus FRVŠ 1647/2012
Metabolismus sacharidů
Transkript prezentace:

Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/

Martina Sovová Metabolismus 2

Dýchací řetězec  Navazuje na Krebsův (Citrátový) cyklus  Dýchací řetězec je lokalizován ve vnitřní mitochondriální membráně  Při reoxidaci redukovaných koenzymů (NADH+H + a FADH 2 ) dochází k vytvoření vody (vodík se slučuje s kyslíkem). Vodík je ke kyslíku přenášen systémem oxidoreduktáz. Slučování vodíku s kyslíkem je silně exotermická reakce – vzniká při ní ATP.

Anaerobní odbourávání pyruvátu  Probíhá při nedostatku kyslíku. Při zvýšené svalové činnosti může docházet k tvorbě laktátu nebo se pyruvát odbourává na acetaldehyd a při alkoholovém kvašení z něj vzniká etanol

Katabolismus lipidů Tuky neboli triacylglyceroly jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu. V první fázi katabolismu jsou tuky štěpeny pomocí hydrolytických enzymů lipáz na glycerol a vyšší mastné kyseliny. Hydrolytické štěpení začíná již v žaludku, pokračuje ve slinivce břišní (pankreatu) a končí v tenkém střevě. Nejprve dochází ke štěpení triacylglycerolů na di – a mono- acylglyceroly pomocí pankreatických a žaludečních lipáz. Tyto produkty jsou dále štěpeny pomocí střevních lipáz až na glycerol a vyšší mastné kyseliny.

Hydrolytické štěpení lipidů

Ve druhé fázi katabolismu dochází k odbourávání vyšších mastných kyselin (VMK) a glycerolu.  VMK se odbourávají v procesu  -oxidace, což je postupné odbourávání vyšších mastných kyselin na dvouuhlíkaté sloučeniny - acetylkoenzym A, který vstupuje ve třetí fázi katabolismu do citrátového cyklu.  Odbourávání VMK se odehrává po spirále, proto nazýváme  -oxidaci Lynenova spirála.  VMK vstupuje do Lynenovy spirály a na každé otočení se řetězec mastné kyseliny zkrátí o 2C.

 Kromě acetylukoenzymu A je produktem  -oxidace také NADH+H +, FADH 2.   -oxidace je lokalizována v matrix mitochondrií.  Glycerol podléhá glykolýze a dále se odbourává na pyruvát.  Vstřebávání lipidů je závislé na délce řetězce VMK – mastné kyseliny s kratším řetězcem (do deseti uhlíků) se vstřebávají přímo do krve, masné kyseliny s delším řetězcem jsou obaleny vrstvou lipoproteinu, cholesterolu a fosfolipidů za vzniku kulových částeček chylomikronů.

Katabolismus bílkovin  Základní stavební jednotkou bílkovin jsou aminokyseliny.  V první fázi katabolismu jsou bílkoviny nejprve štěpeny na polypeptidy pomocí enzymu pepsinu, který se nachází v žaludku.  Polypeptidy jsou dále štěpeny na peptidy pomocí enzymu trypsinu v tenkém střevě.  Peptidy jsou dále v tenkém střevě štěpeny enzymy peptidázami na aminokyseliny.  Aminokyseliny se v tenkém střevě vstřebávají do krve a jsou většinou využívány k syntéze nových bílkovin. Jako zdroj energie slouží pouze výjmečně při hladovění.

 Vzniklé aminokyseliny se zapojí do proteosyntézy nebo se odbourávají vlastní cestou.  Každá z 20 aminokyselin, které tvoří bílkoviny, má svou vlastní cestu odbourávání.  Amoniak, který je jedním z konečných produktů metabolismu aminokyselin (bílkovin), je pro živočišný organismus jedovatý.  Většina vodních živočichů vylučuje amoniak přímo do prostředí.  U ptáků a plazů je hlavním produktem dusíkatého metabolismu kyselina močová.  Savci (člověk) a někteří plazi, vyvíjející se ve vodě, přeměňují amoniak v tzv. ornithinovém (močovinovém) cyklu na močovinu (NH 2 ) 2 CO.

Anabolismus  Jedná se o výrobní fázi, kdy z jednodušších molekul vznikají složitější (polysacharidy, lipidy, bílkoviny a nukleové kyseliny)  Při této syntéze složitých látek se spotřebovává ATP, jedná se o reakce endergonické  Výchozími látkami pro tuto syntézu jsou produkty II. a III. fáze katabolismu.  jedná se především o reakce redukční

Anabolismus sacharidů – glukogeneze  Glukogeneze probíhá v játrech a v ledvinách (v mitochondriích)  Prekurzory pro vznik glukózy jsou:  Laktát a pyruvát z procesu glykolýzy  Meziprodukty citrátového cyklu  Glukogenní AMK  Acetylkoenzym A  glycerol

 Použitá literatura: Vlastní přípravy