Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 1 Vložíme-li železný hřebík s permeabilitou μ do cívky, která vytváří intenzitu magnetického pole H, vytvoří.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAGNETICKÁ HYSTEREZE.
Advertisements

M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Obsah Generátor střídavého proudu Trojfázová soustava střídavého napětí Transformátor Přenos elektrické energie Střídavý proud v energetice 1.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Práce s grafickým programem GIMP Co se všechno naučíme??? Tvorba.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Transformátor.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Teorie a základní pojmy IRP 2016
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
VY_32_INOVACE_07_32_VODIČE A NEVODIČE (IZOLANTY)
Střídavý elektrický proud
Elektrické stroje točivé
Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) MAGNETICKY MĚKKÉ MATERIÁLY
ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Magnetické pole.
Ovládání prezentace: Enter, space, mouse
Vznik střídavého proudu
Elektromotor a jeho využití
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
38.1 elektromagnetická indukce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zpracování drátu II Háček na tabuli
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
USMĚRŇOVAČE V NAPÁJECÍCH OBVODECH
MAGNETICKÁ SÍLA AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Fyzika extrémně nízkých teplot
Magnetické ztráty.
Měření osciloskopem.
jako děj a fyzikální veličina
Fyzika – Magnetická síla
Magnetické pole, tvrdé magnety
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Magnetické vlastnosti látek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
MAGNETICKÉ INDUKČNÍ ČÁRY
MAGNETICKÁ HYSTEREZE.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnety
3 Elektromagnetické pole
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Transkript prezentace:

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 1 Vložíme-li železný hřebík s permeabilitou μ do cívky, která vytváří intenzitu magnetického pole H, vytvoří se ve hřebíku

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 2 Elementární magnety v hřebíku se stále více rovnají podle vnějšího magnetického pole.

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 3 Ale až se všechny elementární magnety srovnají, hřebík pro svoje další zmagnetování už nemůže nic udělat. Víc jej nezmagnetujeme. Materiál hřebíku dosáhl stavu nasycení. Magnetická indukce B dosáhla svého maxima a dále už neroste.

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 4 jaksi přestává platit. Intenzita H se může přetrhnout, indukce B už se nehne. Ochota materiálu nechat se dále magnetovat klesla k nule. => μ klesá k nule.

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 5 Stav nasycení je stav, ve kterém všechny elementární magnety v materiálu jsou natočené stejným směrem a materiál už nelze zmagnetovat více.

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 6 Při přebuzení materiálu příliš silným magnetickým polem se permeabilita μ zhoršuje nebo skoro mizí. Transformátory, motory, generátory pracují špatně: Přehřívají se, vytvářejí kolem sebe rušivé magnetické pole.

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 7 Když teď začneme intenzitu magnetického pole zmenšovat, bude se zmenšovat i magnetická indukce B. Hřebík se začíná odmagnetovávat. Ale magnetická indukce B neklesá tak, jak bychom čekali. Snížíme-li intenzitu H na nulu (vypneme proud do cívky), hřebík zůstává zmagnetovaný. Stal se permanentním magnetem. B ≠ 0 B = Br H = 0

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 8 Ve hřebíku zůstala remanentní neboli zbytková magnetická indukce B r. B ≠ 0 B = Br H = 0 Remanentní magnetická indukce je zbytkový magnetismus, který si materiál zachová i po odstranění magnetického pole, které jej zmagnetovalo.

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 9 Chceme-li hřebík odmagnetovat, musíme do cívky pustit proud opačného směru, vytvořit intenzitu H opačné polarity. K dosažení nulové indukce B je zapotřebí tzv. koercitivní intenzity magnetického pole H c. Říká se jí také koercitivní síla. Koercitivní síla je síla, kterou je nutno vynaložit k odmagnetování zmagnetovaného materiálu. H ≠ 0 H = Hc B = 0

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 10 Zvyšujeme-li dále intenzitu do záporných hodnot, dosáhneme opět stavu nasycení. Hřebík se stal magnetem opačné polarity, tj. má sever tam, kde předtím jih.

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 11 Budeme-li měnit intenzitu H zpět k nule a dále zase do kladných hodnot, znovu projdeme stavem, ve kterém je intenzita nulová (proud do cívky vypnutý), ale hřebík si pamatuje svoje zmagnetování – zachovává si remanentní magnetickou indukci B r.

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 12 Znovu projdeme stavem, ve kterém je nutno vynaložit koercitivní sílu H c, aby došlo k odmagnetování hřebíku.

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 13 A znovu dosáhneme stavu nasycení, kdy indukce B v materiálu už nestoupá, ani kdyby proud do cívky stoupal jakkoliv.

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 14 Pustíme-li do cívky střídavý proud, jádro cívky se bude stále přemagnetovávat. To bude stát nějakou energii.

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 15 U kterého materiálu bude potřebná energie větší? Který materiál použijeme na jádro transformátoru? Který materiál použijeme na výrobu permanentních magnetů?

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 16 Materiály magneticky tvrdé magneticky měkké velká koercitivní síla H c moc energie na přemagnetování malá koercitivní síla H c málo energie na přemagnetování HcHc HcHc

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 17 Materiály magneticky tvrdé magneticky měkké velký zbytkový magnetismus B r pamatuje si, že byl zmagnetován malý zbytkový magnetismus B r nepamatuje si, že byl zmagnetován BrBr BrBr

Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 18 Materiály magneticky tvrdé magneticky měkké permanentní magnety pevné disky magnetické pásky jádra transformátorů jádra elektromotorů jádra tlumivek magnetická stínění