Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Mgr. Dana Frimlová Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.09/ Název učebního materiálu VY – 52 – FM – 21 Hovězí maso – rozdělení Datum vytvoření: Datum ověření:
Pracovní list je určený pro žáky ročníků Kuchař číšník. Jde o motivační a aktivační materiál při vizuálním poznávání výrobku, který usnadňuje žákům pochopení výuky a následné využití znalostí v odborném výcviku. Možnost využití: o aktivace žáků na začátku odborného výcviku, o diagnostika získaných vědomostí, o zpětná vazba pro žáky, jak dobře zvládají učivo. Metodický pokyn: Materiál lze použít dataprojektem nebo vytisknout jako pracovní list. Pomůcky: o psací potřeby, o papír.
veverkaFal ešn á svíč kov á veverka svíčková
KRK
I. třída hovězí svíčková -(nejjakostnější maso) minutky, pečení po anglicku hovězí kýta - na pečení, dušení vcelku, plátky, rolády, závitky hovězí nízký roštěnec - minutky, dušené úpravy, pečení po anglicku II. třída hovězí plec- na pečení, dušení vcelku, plátky, rolády, závitky hovězí péro (podplečí) - dušené úpravy III. třída hovězí hrudí - na vaření hovězí pupek - na vaření, mleté úpravy hovězí oháňka a veverka - na polévku IV. třída hovězí krk - na guláše, mleté úpravy hovězí kližky – guláše
Bovinní spongiformní encefalopatie BSE byla u skotu zjištěna v roce 1986 a poté byl zjištěn její výskyt i u jiných zvířat Název nemoc šílených krav získalo onemocnění proto, že v pozdních stádiích způsobuje u krav neobvyklé chování. Odborný název ukazuje na onemocnění skotu (bovinní = kraví), které se projevuje pórovatěním mozku, který tak připomíná v pozdějších stadiích houbu (spongiformní) encefalopatie (nezánětlivé onemocnění mozku). Nemoc má velmi dlouhou inkubační dobu. U krav 2 až 8 let. Inkubační doba nové varianty CJD u člověka se odhaduje přes deset let. Zjednodušeně- onemocnění vzniklo krmení býložravců masokostní moučkou
Která zvířata chováme pro hovězí maso? Vyjmenuj přední části hovězího masa. Vyjmenuj zadní části hovězího masa. Rozděl kýtu a svíčkovou. Co patří mezi droby. Co je BSE. Jaká jsou omezení BSE pro potravinářský průmysl.
ŠIMEK, Jiří. rady-do-kuchyne/rozdeleni-hoveziho- masa.html [online]. Dostupný na WWW:. Foto: archiv autora