Houby nemají chloroplasty neprobíhá fotosyntéza mají buněčnou stěnu zpevněnou chitinem (látka podobná celulóze, vyskytuje se u hub a členovců) tvoří samostatnou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co to jsou mikroorganismy?
Advertisements

Houby bez plodnic Mgr. Helena Roubalová
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: HOUBY VY_inovace_32_PR6_15
Houby, viry, baktérie Pro 6. ročník Autor: Mgr. Pavlína Marková
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
Třídy: Stopkovýtrusé houby Rzi a sněti Vřeckovýtrusé houby
Jedlé houby.
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_20
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
HOUBY ŘÍŠE.
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
Procvičování-houby.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
HOUBY.
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SYSTÉM HUB I.
Houby (Fungi) I., opakování
Stavba těla hub, rozmnožování
Houby.
Houby.
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Lyšejníky.
Naše houby 6. třída.
Škola:. Základní škola Kladruby
PLÍSNĚ MÍŠA.
Živá příroda.
Houby (Fungi) II., opakování
Houby Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková
Vztahy mezi organismy.
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
BAKTERIE.
HOUBY.
Říše: HOUBY Fungi.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Význam hub. 1.) Cizopasné-parazitické Jsou původci nemocí Př. : hlízenka ovocná-způsobuje nemoc ovoce tzv. MONILIÓZU.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY (Fungi) unikátní, samostatná říše organismů.
HOUBY Přírodopis 6.ročník Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Obecná charakteristika. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_02_TEMA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ. Význam hub v ekosystému. Rozdíl mezi zelenými rostlinami a houbami. Z čeho houby žijí? Kde žijí a jejich význam? První.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_330_Říše houby Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: HOUBY
VY_32_INOVACE_5/01_ČLOVĚK A PŘÍRODA
VY_32_INOVACE_531 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Bakterie.
STOPKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_05_23.
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
Houby – opakování 1.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
HOUBY.
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
. VY_32_INOVACE_04-30 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Transkript prezentace:

Houby nemají chloroplasty neprobíhá fotosyntéza mají buněčnou stěnu zpevněnou chitinem (látka podobná celulóze, vyskytuje se u hub a členovců) tvoří samostatnou říši nepatří mezi rostliny ani mezi živočichy nižší houby plísně druhy bez plodnic vyšší houby vytvářejí plodnice

Druhy hub některé druhy hub rozkládají organickou hmotu ROZKLADAČI některé druhy přijímají organické látky ze živých organismů PARAZITI některé druhy žijí s jinými organismy v určitém soužití v symbióze

Dělení hub podle způsobu rozmnožování vřeckovýtrusné houby stopkovýtrusné houby (výtrusy se vytvářejí ve vřecku) (výtrusy se vytvářejí na stopkách – na povrchu lupenů nebo v rourkách) Výtrusybuňky, pomocí nichž se houby rozmnožují

Vřeckovýtrusné houby patří sem i jednobuněčné houby - kvasinky výtrusy se vytvářejí ve vřecku různé tvary vřecek štětičkovecplíseň hlavičková

Štětičkovec významný druh vřeckatých hub existuje více druhů význam:výroba plísňových sýrů výroba penicilínu (odborně se štětičkovec nazývá Penicillium) Objev penicilínu v roce 1928 skotský vědec Alexander Fleming jako první si všiml, že látky ze štětičkovce potlačují růst bakterií Penicillium na pomeranči

Plíseň hlavičková jedna z nejběžnějších plísní je tvořena jemnými vláknitými chomáčky, ze kterých vyrůstají tmavošedé, kulovité výtrusnice šíří se vzduchem

Kropidlák Vytváří látky, které mohou být i prudce jedovaté! Tyto látky se nerozkládají, ale hromadí se a mohou způsobovat vážná onemocnění organismu. Kropidlák se může vyskytovat v plesnivém krmení pro zvířata jedovaté látky mohou zůstat v těle zvířat v podobě potravy ze zvířat se mohou dostat do našeho těla Nikdy nekrmte zvířata plesnivým krmivem!!! Nikdy nejezte plesnivé potraviny!!!

Paličkovice nachová vřeckovýtrusná houba cizopasící na obilí, zejména na žitě  výtrusy vytváří v době kvetení žita  vzduchem se dostanou na pestík žita → vyklíčí a prorostou do obilky  houba se rozrůstá, prorůstá obilkou → obilka se zvětší a zbarví černofialově námel Na námelu, který vypadne z klasu, se příští jaro vytvoří červenooranžové paličky s výtrusy. Námel je surovinou pro výrobu léků, je však jedovatý!

Vřeckovýtrusné houby s plodnicemi roste v dubnu a květnu na okraji lesů a na slunných stráních je jedlý a chutný smrž obecný roste na jaře v jehličnatých lesích, především borových může způsobit otravy Nutná dlouhá tepelná úprava! ucháč obecný