Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část (Obecné informace) 3. výzva 3.2 22. listopadu 2011 Ústí nad Labem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Advertisements

1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost FINANČNÍ ČÁST IP Obecné informace CZ.1.07/1.1.00/ (seminář pro partnery)
Pracovní právo. Pohovor
Finanční část projektu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu (rozpočet grantových projektů) (seminář pro žadatele.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Aneta Marková Finanční rámec grantových projektů z OP VK pro prioritní osy 1 a 3, oblasti podpory 1.1, 1.2, 1.3 a 3.2 ORR, Krajský úřad Kraje Vysočina.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
PREZENTUJÍCÍ Proces poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny Eva Navrátilová Krajský úřad Kraje Vysočina Odbor životního prostředí a zemědělství.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Nejčastější chyby při administraci projektů OPPP a OPPI.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 1.1 CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 24. dubna 2014.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Ing. Irena Havlová Praha, 15. února 2016.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Seminář pro příjemce 3. výzva PO 3.2 Finanční část projektu Finanční část projektu
1 Finanční řízení Ing. Lenka Nováková. Obsah Rozpočet projektu Nepřímé náklady Nezpůsobilé výdaje 2.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
1 Lesná - Workshop pro příjemce Administrace projektu ( projektová část ) Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Petra Němcová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
09/04/2015 Rizika při realizaci projektů v závěrečném období ROP SČ.
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Interreg V-A Česká republika – PolskoSpolečný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc Kontrola přijatelnosti Nejčastější chyby.
Finanční řízení Lenka Geržová. Rozpočet Sestavování rozpočtu do žádosti o podporu.
VYÚČTOVÁNÍ KULTURNÍCH AKCÍ A PROJEKTŮ PODPOROVANÝCH MO STŘEKOV Platné od
24. října 2008Ing. Helena Viktorie Barbořáková I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Rozpočet.
Problémová místa v žádostech o finanční podporu a při realizaci grantových projektů.
Romana Bendová Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Projektová žádost a přílohy
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
Podpora v nezaměstnanosti
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Příjmy z kapitálového majetku
Jednoduché účetnictví
Seminář pro příjemce OPVK
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Občanské soudní řízení I.
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji
1. výzva k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu „MAS Lípa pro venkov – IROP – Kulturní dědictví“ VAZBA NA VÝZVU.
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Cyklus malého projektu
Fond malých projektů Školení pro Konečné uživatele Zlín
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část (Obecné informace) 3. výzva listopadu 2011 Ústí nad Labem

OBSAH: OBECNÉ INFORMACE I. Základní dokumenty 2 II.Způsobilé výdaje projektu3-5 A)Přímé náklady (rozpočet p. M. Málek) B) Nepřímé náklady (obecné informace, příklady NN, výpočet)6-9 III. Nezpůsobilé výdajů projektu10-12 IV.Platby v rámci projektu V. Partnerství

I. Dokumenty pro realizaci GP Příručka pro žadatele OP VK (verze 7, s účinností od ) Jak vyplnit webovou žádost OP VK Metodika způsobilých výdajů Prováděcí dokument OP VK (účinnost od ) Příručka pro příjemce OP VK (verze 5, s účinností od ) 2

II. Způsobilé výdaje projektu Způsobilé výdaje musí být: PŘIMĚŘENÉ (odpovídat cenám v místě a čase obvyklým) HOSPODÁRNÉ (minimalizovat výdaje při respektování cílů projektu) ÚČELNÉ (nezbytné pro realizaci projektu) EFEKTIVNÍ (maximální poměr mezi výstupy a vstupy projektu) 3

II. Způsobilé výdaje projektu vynaloženy na činnosti stanovené ve výzvě a NA AKTIVITY v souladu s obsahovou stránkou a cíli projektu PROKAZATELNÉ (doložené účetními doklady, uhrazené, zaplacené –bank. výpis, výd. pokl. doklady) VÝDAJE MUSÍ VZNIKNOUT V PRŮBĚHU REALIZACE PROJEKTU (od okamžiku zahájení realizace projektu do okamžiku ukončení realizace s výjimkami stanovenými v příručce pro příjemce např. mzdy za poslední měsíc realizace projektu a závěrečný audit) 4

II. Způsobilé výdaje projektu Způsobilé výdaje mají dvě podoby: A) PŘÍMÉ NÁKLADY - náklady, které jsou přímo přiřaditelné ke konkrétní aktivitě projektu a jsou vykazovány a ověřovány dle standardních pravidel a způsobilosti B) NEPŘÍMÉ NÁKLADY - náklady, které nejsou nebo nemohou být jednoznačně spojené s konkrétní aktivitou projektu - jsou pouze neinvestičního charakteru - neprokazují se přímo jednotlivými účetními doklady 5

Nepřímé náklady příklady I. Nepřímé náklady příklady I. Náklady na odměňování prac., kteří vykonávají aktivity: vedení účetnictví, personalistiku,vedení účetnictví, personalistiku, zajištění školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, ostrahy, úklidu a čištění, opravy a údržby zařízení a vybavení a využívaných nemovitostí,zajištění školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, ostrahy, úklidu a čištění, opravy a údržby zařízení a vybavení a využívaných nemovitostí, zajištění publicity, správa počítačových sítí a internetových stránek vč. jejich aktualizace,zajištění publicity, správa počítačových sítí a internetových stránek vč. jejich aktualizace, tisk pro administrativu projektu a pro publicitu, kopírovánítisk pro administrativu projektu a pro publicitu, kopírování cestovní náhrady tuzemské, náklady na provoz vozidla 6

Nepřímé náklady příklady I Nepřímé náklady příklady I nájem kanceláře a dalších prostor využívaných k administraci projektu ! (pronájem učebny pro práci s cílovou skupinu patří mezi přímé náklady) nákup vody, paliv, energie v prostorách pro realizaci projektu internetové a telefonické připojení, poštovné bankovní poplatky, administrace výběr./zadáv. řízení náklady na čistící prostředky, nástroje a přístroje, Podrobné informace o NN viz. PpP (5.verze) kapitola

Nepřímé náklady příklady II Nepřímé náklady příklady II Při jejich výpočtu se vychází z objemu přímých nákladů (bez křížového financování položka 3.8 a 6.2) vynásobeno příslušným % stanoveným ve výzvě Procento nepřímých nákladů je pevně stanovené a závazné, žadatel si nemůže určit jinou procentuelní výši nepřímých nákladů. 8

Nepřímé náklady příklady II Nepřímé náklady příklady II PŘÍKLAD Způsobilé přímé výdaje projektu činí Kč, z toho výdaje na křížové financování představuje částku Kč. Základ pro výpočet NN je Kč. ! Základ pro výpočet NN – = Kč ! Samotný výpočet NN 18 % z Kč = Kč Celkové způsobilé výdaje projektu -> Celkové způsobilé výdaje projektu (přímé a nepřímé náklady) potom budou ve výši Kč 9

III. Nezpůsobilé výdaje Takové výdaje, které nejsou vynaloženy v souladu s cíli projektu a současně nejsou pro jejich dosažení nezbytné. Výdaje, které nejsou přiměřené a nejsou vynaloženy hospodárně a efektivně nebo nejsou v souladu s evropskou nebo českou legislativou. Příklady NV: výdaj nedoložený doklady, bez přímého vzt. k projektu penzijní připojištění, životní poj., příspěvky na rekreaci vzniklé před dnem zahájení a po dni ukončení projektu DPH pokud existuje zákonný nárok na odpočet finanční a operativní leasing, správní poplatky nákupy vozidel, nemovitostí a pozemků 10

III. Nezpůsobilé výdaje Další příklady NV: nájemné, pokud je žadatel (příjemce) vlastníkem nemovitosti nebo členem realizačního týmu přímé daně (daň: z nemovitosti, dědická, silniční…) náklady na audit u projektu s rozpočtem pod 3 mil Kč výdaje spojené s financováním:  rekvalifikací  rekvalifikací pro uchazeče a zájemce o zaměstnání realizovaných ve spolupráci s úřady práce, zkoušek a certifikátů  zkoušek a certifikátů v případě, že účastník v rámci projektu tuto zkoušku skládá/usiluje o získání certifikátu na druhý či další pokus Výdaje na zaměstnance, které se na projektu nepodílejí přímo, výdaje na právní spory, atd. 11

!!! Zařazení nezpůsobilých výdajů do rozpočtu projektu vzhledem k pravidlům způsobilých výdajů OP VK, má za následek vyřazení projektové žádosti již v rámci hodnocení přijatelnosti z dalšího procesu hodnocení. 12

IV. Platby v rámci projektu Příjemce podpory je povinen zřídit samostatný bankovní účet projektu před podpisem smlouvy o realizaci GP. ZÁLOHAve výši 20% způsobilých výdajů – do 30 kalendářních dnů od podpisu Smlouvy. ZÁLOHA ve výši 20% způsobilých výdajů – do 30 kalendářních dnů od podpisu Smlouvy. 13

IV. Platby v rámci projektu DALŠÍ PLATBY: ve výši prokázaných způsobilých výdajů v jednotlivých žádostech o platbu (vždy po 3 měsících) Žádost o platbu = prokázané způsobilé výdaje v monitorovacím období (dle soupisky) *příjmy projektu (úroky) – v prioritní ose 3.2 mají pouze informativní charakter -> NEODEČÍTAJÍ SE !!! 14

IV. Platby v rámci projektu DALŠÍ PLATBY: do celkové výše 90 % schváleného rozpočtu závěrečná platba až po předložení závěrečné žádosti o platbu (cca 10 % celkových nákladů dle skutečného čerpání) 15

V. Partnerství Partner projektu musí splňovat tato kritéria oprávněnosti:  právnická osoba se sídlem na území ČR,  není v úpadku,  splňuje podmínky bezdlužnosti Za účelem stanovení podílu partnerů na realizaci projektu je nutné uzavřít smlouvu mezi příjemce a partnerem (partnery) i v případě partnerství bez finančního příspěvku. V případě partnera s finančním příspěvkem musí Smlouva obsahovat rozpočet. 16

V. Partnerství 17 Druhy partnerství: s finančním příspěvkem: partner předkládá příjemci kopie uhrazených účetních dokladů (úhrady partnerovi jsou realizovány zálohově nebo na základě žádosti o platbu) partner nemůže vystavovat faktury pro příjemce bez finančního příspěvku partner se pouze podílí na realizaci aktivit, není mu poskytován žádný finanční příspěvek za účast na realizaci projektu

Děkuji za vaši pozornost s přáním hezkého dne Jiří Novotný Kontakt: Tel.: Mobil: