[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, 19.11.2010 © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Dokumentace k žádosti o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněné úřední.
Advertisements

Státní ústav pro kontrolu léčiv
Příloha č. 6: Údaje o podporovaných sociálních službách v Plzeňském kraji.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Hlášení změn v rámci projektů PRV Eva Šípová, MAS Labské skály – březen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Studie iniciované zkoušejícím (GSK supported clinical or experimental studies) MUDr. Veronika Bártová GlaxoSmithKline.
Požadavky na žádost k ověřování nových poznatků anebo při posuzování metod dosud nezavedených v klinické praxi,které jsou spojeny s ozářením.
ZKUŠENOSTI S KLINICKÝM HODNOCENÍM DIAGNOSTICKÝCH RADIOFARMAK
Seminář pro příjemce Ing. Jana Šůchová NVF. Phare 2003 RLZ Zprávy projektu: -Měsíční přehledy aktivit -Čtvrtletní technická zpráva -Čtvrtletní finanční.
WORKSHOP MEDICÍNSKÉHO PRÁVA A BIOETIKY “Etické a právní aspekty lékařského výzkumu” Ing. Marie Fialíková, MBA 31. květen 2011.
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
© Copyright 2014 Quintiles Připomínky zadavatelů ke spolupráci s etickými komisemi Robert Freiburg
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Správná klinická praxe a regulace KH v ČR a EU 1.den © 2016 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Oddělení klinických hodnocení léčiv Oddělení posuzování.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
INFORMACE PRO PACIENTY INFORMOVANÝ SOUHLAS - příprava pokynu KLH - 22 MUDr. Alena Trunečková Oddělení klinického hodnocení a © 2012 STÁTNÍ.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Nedostatky zasílaných zpráv a informací v průběhu klinického hodnocení MUDr. Tomáš Boráň Státní ústav pro kontrolu léčiv 1.
[ 1 ] MUDr. Eva Jirsová © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv NOVÁ FV LEGISLATIVA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MUDr. Eva Jirsová Oddělení farmakovigilance Státní.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
[ 1 ] © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a
[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek.
[ 1 ] MUDr. Tomáš Boráň Seminář Oddělení klinického hodnocení, a © 2009 Státní ústav kontrolu léčiv.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
[ 1 ] MUDr. Petra Vacková seminář oddělení farmakovigilance © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
NEDOSTATKY PŘI PŘEDLOŽENÍ CTA MUDr. Lucie Kraváčková SÚKL a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 1.
Příprava žádosti Společný technický sekretariát Drážďany.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
[ 1 ] SÚKL a Novinky v oblasti KH ( + nejčastěji se opakující chyby) MUDr. Alice NĚMCOVÁ SÚKL – Sekce registrací oddělení klinického.
Schválením žádosti projekt nekončí
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
MUDr. Eva Hrušková Reinová Státní Ústav pro Kontrolu Léčiv
ICH M3 (R2) preklinické doporučení
Schválením žádosti projekt nekončí
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Nová farmakovigilanční legislativa
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Podstatné změny projektu Bc. Jana Hrazdilová Ing. Radek Rinn
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Hlášení dodávek LP dodaných držitelem registrace do ČR
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Průběh KH – novinky a nedostatky
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Změny REGISTRACE z POHLEDU FARMAKOVIGILANCE
farmakovigilanční audit
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Dokumentace k žádosti o povolení KH a povinnosti zadavatele a zkoušejícího v průběhu a při ukončení KH MUDr. Alice NĚMCOVÁ Sekce registrací oddělení klinického hodnocení

[ 2 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv OBSAH: plán výzkumu - konzultace žádost o povolení KH dokumentace nejčastější nedostatky povinnosti v průběhu KH zadavatel a zkoušející nejčastější nedostatky

[ 3 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Výzkum a vývoj LP Plán prekliniky Preklinické testy Fáze IV KH Fáze III KH Fáze I a II KH Konzultace výroby Konzultace dokumentace SÚKL Konzultace EMA Zařazení LP, požadavky registrace Registrace EMA Konzultace zařazení LP

[ 4 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv SÚKL – dokumentace k žádosti o KH Protokol + doplňky (KLH-8) Investigator´s Brochure (KLH-9)/ SPC Informace pro pacienta/Informovaný souhlas (příloha č.2 vyhlášky 226/2008 Sb.) Case Report Form Farmaceutická dokumentace (KLH-19) Průvodní dopis Plnou moc (je-li třeba) Doklad o zaplacení náhrady výdajů (UST-29) Žádost + xml formát ( )

[ 5 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv SÚKL – PROTOKOL KLH-8 Název, číslo protokolu, datum a číslo verze, EudraCT number; číslování jednotlivých stran Údaje o zadavateli, hl. zkoušejícím, statistikovi, podpisový list (zadavatel, hl. zkoušející v centru) Prohlášení, že bude KH probíhat v souladu a za dodržování principů GCP, legislativy a Helsinské deklarace Úvod – vědecké zdůvodnění, mechanismus účinku LP, stručná informace o LP, zhodnocení poměru risk/benefit Design studie – zdůvodnění volby designu

[ 6 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv SÚKL – PROTOKOL KLH-8 Stručně, jasně, srozumitelně, nepsat jako slohovou práci! POZOR, aby si jednotlivé části neodporovaly! Cíle – jasně definované, dosažitelné (1 prim.cíl) Hodnocené parametry – měřitelné Vstupní a vyřazovací kritéria; vyřazení v průběhu Léčba: přesně definovaná, dávka, délka podání, způsob podání  uvést, jak bude pacient léčen po skončení účasti ve studii Konkomitantní léčba - zakázaná/povolená, standardní, záchranná, úlevová

[ 7 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv SÚKL – PROTOKOL KLH-8 Vizity – nejlépe formou tabulek Časový rozvrh vizit (+/- rozpětí) Rozsah požadovaných úkonů v průběhu vizity Statistika (zhodnocení stanovených cílů a parametrů) Sledování nežádoucích účinků – systém hlášení Nastavení bezpečnostních hlášení Co hlásit, komu hlásit, intervaly hlášení, osobu zadavatele odpovědnou za farmakovigilanční hlášení Zadavatel hlásí do EudraVigilalce databáze přímo  pro pro nekomerční zadavatele lye požádat o pomoc SÚKL – uvést žádost v průvodním dopise Publikace Zajištění ochrany dat Monitoring, financování

[ 8 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv SÚKL – PROTOKOL KLH-8 Nejčastější nedostatky Chybí číslování stran a identifikace KH na každé str. (např. číslo verze) Zdůvodnění zvolené dávky LP, doba podávání Zajištění léčby po skončení Vstupní a vyřazovací kritéria – obecně platná  pacient nedá souhlas, těhotné a kojící…. V průběhu KH – vyřazení při nepřijatelných NÚ, selhání léčby Zajištění systému hlášení NÚ – stanovení kauzality, odpovědnou osobu za hlášení Dostupnost informací 24 hod. denně pro informace SH, zajištění svátků a víkendů

[ 9 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Investigator´s Brochure KLH-9 Všechna dostupná preklinická a předchozí klinická data Recentní seznam literatury, odkazujete-li se na výsledky jiného KH – doložení článku s vyznačením příslušných odstavců U registrovaných LP – lze nahradit SPC, je-li LP použit „off label“  doplnit podklady pro toto užití (výsledky prekliniky, event. jiných studií) Je-li více SPC – pro účely KH vybrat pouze 1 – k němu se bude vztahovat posouzení očekávanosti/neočekávanosti NÚ Povinnost aktualizovat každý rok

[ 10 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Informace pro pacienta/Informovaný souhlas Upozornění, že KH je výzkumnou činností Cíle studie Léčebné postupy a upozornění na randomizaci (pravděpodobnost zařazení do jednotlivých skupin, placebo) Postupy a výkony v průběhu KH Odpovědnost SH Informaci o vyšetřeních/úkonech, které mají povahu výzkumnou Riziko a nepohodlí SH v souvislosti s účastí v KH, včetně rizika pro plod a kojené dítě Očekávaný přínos pro SH z účasti v KH Alternativní léčebné postupy, včetně výhod či rizika Léčba a podmínky odškodnění, včetně újmy na zdraví

[ 11 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Informace pro pacienta/Informovaný souhlas Předpokládaná výše odměny SH za účast v KH Předpokládané výdaje SH v souvislosti s účastí v KH Informace o tom, že účast v KH je dobrovolná a SH může kdykoli odstoupit bez postihu a ztrát výhod Pojištění – SH prostřednictvím pojišť. zadavatele a zkoušejícího Souhlas, aby monitoři, auditoři, členové EK a RA měli přístup k původní zdravotnické dokumentaci Uchovávání záznamů s ohledem na ochranu osobních údajů Poskytování nových informací v průběhu KH zadavatelem Kontakt, na koho se obrátit s dotazy a v případě NÚ Předvídatelné okolnosti ukončení KH Doba trvání účasti SH v KH; plánovaný počet zařazovaných SH (celkem, v ČR)

[ 12 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Informace pro pacienta/Informovaný souhlas Nejčastější nedostatky Délka, srozumitelnost, chybění požadovaných údajů Přehnané sliby očekávaného přínosu vs. alternativní Th Cizí výrazy, odborné termíny Opakování informací Dětské verze (je-li potřeba) Datum + číslo verze na každé straně  změna při aktualizaci dokumentu Nové informace  přednostně doplněk IP/IS; v případě aktualizace celého dokumentu  zřetelné vyznačení změn (pro SH dodatek IP/IS)

[ 13 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv SÚKL – průvodní dopis Seznam předložené dokumentace + verze, datum Pokud něco nepředkládáte – sdělit co a proč lze se odkázat na již dříve podanou dokumentaci identifikace KH, na které se odkazujete (č.protokolu, EudraCT number….) LP již posuzován – srovnávací tabulka, odkaz na již dříve posuzované KH Zadavatel – usídlen v EU či EHP pokud ne – musí mít Legal representative Plnou moc pro kontakt – je-li třeba

[ 14 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv SÚKL – průvodní dopis Seznam předložené dokumentace + verze, datum LP již posuzován – srovnávací tabulka, odkaz na již dříve posuzované KH Scientific Advice, stanovisko PIP, CAT, COMP – jsou-li relevantní Žádost EMA Informace k NIMP, jsou-li dány Protokolem Úhrada nákladů za posouzení – event. žádost o prominutí se zdůvodněním! Jedná-li se o kombinaci LP + zdravotnický prostředek, zdravotnické prostředky užité v KH - uvést

[ 15 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Formulář žádosti Evropský formulář žádosti (verze 7.0  již brzy 8.0) Vyplnit všechna požadovaná pole – nevynechávat informace Tištěná verze + xml formát na CD-ROM Centra – zkoušející včetně adresy a kontaktu Ukládejte si v xml formátu do počítače, pro další možné změny Jakákoli aktualizace dat, která se promítne do formuláře žádosti  předložení nové verze xml.formátu i tištěné

[ 16 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv EK - Žádost o vydání stanoviska ke KH Protokol/Amendmenty Investigator´s Brochure; SPC Case Report Form Informace pro pacienta/Informovaný souhlas návody k použití, náborové materiály Pojištění pro zadavatele a zkoušející výluky z pojištění; spoluúčast – řešení odškodnění Kompenzace pro SH, zkoušející (písemně) Zajištění smlouvy mezi zadavatelem – zdravotnickým zařízením – zkoušejícím

[ 17 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv EK - Žádost o povolení/ohlášení KH Vydání souhlasného stanoviska k provedení KH Souhlas MEK – souhlas za EK pro provedení v ČR zamítnutí – nelze provádět KH v ČR znovupředložení žádosti – ke stejné MEK Souhlas LEK – pro provedení KH v centru zamítnutí – nelze provádět v daném centru existuje-li LEK – nelze žádat o stanovisko jinou EK Platnost souhlasného stanoviska EK neomezena

[ 18 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Podmínky provádění KH v ČR povolení/ohlášení souhlasné stanovisko SÚKL + EK (MEK i LEK) + písemný IS SH zahájení KH souhlasné stanovisko SÚKL platí pouze 12 měsíců

[ 19 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Povinnosti zadavatele Plně zodpovědný za provedení KH a za bezpečnost zařazených SH Zajistit smlouvy, dodat dokumentaci, LP, monitora Investigator´s meeting Iniciační návštěvu v centru Odpovědnost za kontrolu dodržování SKP Souhlasy SÚKL a EK Odpovědný za vytvoření systému hlášení NÚ v KH Informuje o nových skutečnostech a všech změnách, hl. mají-li vliv na bezpečnost SH Periodická hlášení

[ 20 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Povinnosti zadavatele Periodická a další hlášení Informace o zahájení KH (neprodleně) § 55 zákona č. 378/2007 Sb. Zpráva o průběhu KH – příloha č. 6 vyhlášky 226/2008 Sb. Annual Safety Report - příloha č. 7 vyhlášky 226/2008 Sb. Aktualiyované dokumenty – vždy s vyznačením změn Amendmenty – i Annex 2 formuláře žádosti Bezpečnostní informace – DDL,DIL, Urgent Safety Report Pozastavení či přerušení KH Předčasné ukončení KH (info do 15 dnů) - § 11 vyhlášky 226/2008 Sb. Ukončení KH – info do 90 dnů + zpráva dle přílohy č. 8 vyhlášky 226/2008 Sb.

[ 21 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Povinnosti zkoušejícího dodržování SKP vedení KH dle dokumentace zdokumentování odchylek; zdůvodnění změny v CRF – podpis osoby, která je provedla + zdůvodnění hlášení NP změny ve vedení KH přijatá opatření SOP pro bezpečnostní opatření!!!

[ 22 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Povinnosti zkoušejícího Vybírá si spolupracovníky Zajištění jejich proškolení Seznam včetně povinností a odpovědnoti Zprávy pro EK – dle stanoveného intervalu Poskytnutí informací SH Odpovědnost lékaře, že nebude provádět KH bet léčebného nebo preventivního přínosu u zranitelných SH Evidence HLP – spotřeby, vrácenou medikaci, vrácení zadavateli či likvidaci

[ 23 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Státní ústav pro kontrolu léčiv  Činnost SÚKL  klinické hodnocení léčiv Kontakty: Tel.: Adresa: SÚKL Oddělení klinického hodnocení Šrobárova Praha 10