NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Velikonoce v lidové slovesnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Advertisements

Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Zima - Advent Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
DEN ZEMĚ –orientační závod Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
Hody, hody doprovody TRADICE. Ve kterém ročním období jsou Velikonoce. 2 Léto Zima Podzim Jaro.
ROČNÍ OBDOBÍ Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VELIKONOCE Jan Kendík Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová POJĎTE, HONEM, PŘICHÁZEJÍ, UŽ NASTÁVÁ ČAS. KLUCI, HOLKY - KAŽDÝ TO VÍ,
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM 1.květen - Máj Popis Popis, zvyky,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.5 Opozita Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník Číslo.
Vánoce Zpracoval: Marcel Doman. Vánoce Vánoce se slaví na celém světě a my víme, kdo kde nosí dárky, co servírují na vánoční stůl, i jaké dodržují zvyky.
Anna Kvasničková. DEFINICE Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Rok v jeho proměnách a slavnostech
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
A School Year Calendar ZŠ Třebíč, Horka-Domky, Václavské nám. 44/12, Česká republika Gymnázium v Kunowie, Polsko.
VELIKONOCE Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
V_ _ _ _ _ _ _ _E SVÁTKY JARA
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Během kalendářního roku se vystřídají čtyři roční období.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Ukázky lidových pohádek, práce s texty pohádek.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Předmět: prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Čas 1.část
Velikonoce-prezentace
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Poměr v základním tvaru.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_04_VELIKONOCE Mgr. Petra Kukuczková
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Les v průběhu roku 2 Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Co je to metafora? Ukázky metafory v poezii. Práce s textem básní.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
Pracovní právo STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_23CJ_4_SLOV2
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
Vánoce
AUTOR: Mgr. Erika Hovorková
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Práva a povinnosti členů rodiny
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Člověk a jeho svět 3. ročník
Poměr v základním tvaru.
Rok v jeho proměnách a slavnostech
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
VY_52_INOVACE_01_Velikonoce
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_17_12_vyjmenovaná slova
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Infokanál Obce Březnice
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Velikonoce v lidové slovesnosti ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ Tradice a zvyky Velikonoc.

Datum vytvoření projektu březen 2012 Ročník5. Popis prezentace Velikonoční zvyky a tradice.

VELIKONOCE Hody, hody, doprovody……

Velikonoce v lidové slovesnosti Přišlo jaro do vsi, kde jsi, zimo, kde jsi? Byla zima mezi nama, a včil už je za horama, hu, hu, hu, jaro už je tu? Z Moravy

Co jsou Velikonoce? Velikonoční svátky jsou svátky pohyblivé s velmi starou tradicí. Slaví se první neděli a pondělí po prvním jarním úplňku. Oslavují ukončení zimy a příchod jara – nového života v přírodě. Postupně se staly i nejvýznamnějším svátkem křesťanů.

Týden před Velikonocemi Pondělí před Velikonocemi se nazývá Modré pondělí - název je odvozen od látky, která se ten den vyvěšuje v kostele. Úterý se říká Šedivé - bylo bez zvláštních zvyků. Středa před Božím hodem se nazývá Sazometná středa. Tento den se vymetaly komíny. Někde též nazývaná Škaredá středa. Lidé se neměli mračit, jinak by se škaredili každou středu v roce. Je to den, kdy Jidáš zradil Krista - škaredil na něj.

Co ještě možná nevíš o tradicích Velikonoc? Čtvrtek Že o zeleném čtvrtku se směla jíst pouze zelená strava (myšleno zelenina), aby byl člověk celý rok zdravý. Pátek Že velký pátek je den smutku( z křesťanského hlediska). Ten den chodili lidé bosí k potokům, omývali sebe i dobytek a věřili, že jim tekoucí voda přinese zdraví a štěstí. V tento den lidé nedělali žádnou těžkou práci. Sobota Že bílá sobota je spojena s Kristovým vzkříšením a svěcením ohňů před branami kostelů, které se konalo po západu slunce. Neděle Že na Boží hod velikonoční se světily velikonoční pokrmy: beránek, mazanec, vejce, chléb a víno. Zároveň nastává čas pro zvyky - pomlázku a velikonoční hodování.

A co říká o těchto dnech pranostika ? Je-li Zelený čtvrtek bílý, tak je léto teplé. Velký pátek deštivý – dělá rok žíznivý. Když na Velký pátek hřmí, na poli se urodí. Prší-li v noci Bílou sobotu, bude málo třešní. Prší-li o velikonočním hodu, bude v létě nouze o vodu.

A víš ? Že z těchto časů pocházejí i dvojčata Vesna a Morena, jedny z mnoha slovanských božstev. Že Vesna byla bohyně jara – křehká a svěží kráska, která kolem sebe šíří veselí. Že Morena byla stařena, přísná a spravedlivá vládkyně zimy, kdy příroda odpočívá a čerpá nové síly. Že o Smrtné neděli( poslední neděle před Velikonocemi) děti vynášejí ze vsi slaměnou figurínu smrtky a házejí ji do potoka nebo ji spálí.

Pomlázka Upletl jsem pomlázku, je hezčí než z obrázku, všechny holky, které znám, navštívím a vymrskám. než mi dají vajíčko, vyplatím je maličko. Já jdu na pomlázku Já jdu na pomlázku, nohy bosý mám, posaďte mě na lavici, ať se zvohřejvám. Pomlázky mně dejte, nic se mi nesmějte, ať jdu zas jinam.

Co si můžeme pod pojmem velikonoční pomlázka představit? Tento název označuje svazek spletených vrbových proutků, který slouží jako nástroj ke šlehání. Pomlázkou je také nazývána výslužka z koledování. Do různě velkých pomlázek z různého počtu vrbových proutků se vplétala barevná stuha. Malé pomlázky se nosily stočené v kapse, se středně velkými se chodilo na koledu a těm téměř dva metry dlouhým se říkalo obřadní pomlázky.

O Velikonočním pondělí vstávali chlapci, muži a děti časně zrána, aby vyšli s pomlázkou na koledu. Šlehali děvčata, aby byla zdravá, pilná, a veselá po celý rok, předávali jim tím svěžest, mladost, ohebnost, mládí a zdraví. Svobodná děvčata jim za to zavěšovala na pomlázky barevné stuhy. Vdané ženy koledníci vyšlehali proto, aby jim vyhnali zlý jazyk. Nechodili však do domů sousedů, s nimiž nebyli zadobře. Také hospodář vyšlehal čeládku, aby nebyla líná, krávu, aby se brzy otelila a ovocné stromky, aby se probudily ze zimního spánku k další úrodě.

Kluci jdou na pomlázku … mlázkacs.wikipedia.org/wiki/Po mlázka

Velikonoční symboly a zvyky Beránek a zajíček Vajíčka-kraslice Pomlázka Mazanec Jidášky Vysévání obilí

A co jsou jidášky? Jidášky patří k tradičnímu velikonočnímu pečivu, které se peklo na Zelený čtvrtek. Podle starého zvyku se připravují z kynutého těsta slazeného medem jako připomínka na zradu Jidáše.

A jak se slaví Velikonoce v cizině? Ve většině zemí západní Evropy a v USA se praktikuje schovávání sladkostí a drobností na zahradě, kde je děti hledají. Ve Finsku chodí koledovat děti převlečené za čarodějnice, v Norsku se o svátcích vžila tématika vražd, takže televize vysílají detektivky a v novinách vycházejí články, v nichž čtenáři hledají pachatele. V některých zemích, jako jsou například Filipíny, jsou Velikonoce spjaté s krvavými průvody. Ve státech Střední a Jižní Ameriky se konají rozsáhlá procesí za mohutné účasti věřících. V Rusku se slaví Velikonoce se zpožděním, protože se pravoslavná církev drží starého juliánského kalendáře.

Nakresli obrázek s velikonoční tématikou

Použité odkazy