Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
VÝROBA CUKRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Energetická hodnota potravin (EH)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_09_Činnost litosféry na Zemi Autor: Mgr. Milan Javůrek
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cukry – přírodní sladidla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sacharóza – výroba cukru
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Polykondenzace 20. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130309
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukry (sacharidy).
Komunikace a interakce
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy VY_ 32_INOVACE_24_472
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Úvodní lekce, opakování
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Suroviny pro výrobu piva
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Získávání energie pro život
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Oligosacharidy

Vznikají spojením monosacharidů; Ve svých molekulách obsahují 2–10 monosacharidových jednotek; Podle počtu monosacharidových jednotek rozlišujeme: disacharidy, trisacharidy atd.; Nejznámější jsou disacharidy.

Tvoří bezbarvé krystalky; Jejich roztoky ve vodě jsou sladké; Jsou složkou potravin; Štěpí se v tenkém střevě na své monosacharidové složky. Disacharidy

Sacharóza – řepný a třtinový cukr Je složena z glukózy a fruktózy; Vyskytuje se v rostlinách, zejména v cukrové řepě a cukrové třtině (z nich se průmyslově vyrábí); Je to bílá sladká krystalická látka; Při zahřívání se mění na karamel; Dalším zahříváním vzniká kulér.

Použití: sladidlo; v cukrářství; ve farmaceutickém průmyslu (přídavná látka do léků).

Vzniká spojením dvou molekul glukózy; Získává se hydrolýzou škrobu; Tvoří bezbarvé krystaly; Vzniká při výrobě sladu působením enzymů v klíčícím ječmenu; Je součástí lihovarnických zápar a pivovarské sladiny. Maltóza – sladový cukr

Je složena z glukózy a galaktózy; Je součástí mléka; Průmyslově se vyrábí ze syrovátky; Bakterie mléčného kvašení zkvašují laktózu na líh a kyselinu mléčnou; Je snadno stravitelná. Laktóza – mléčný cukr

Je přítomna ve všech výrobcích obsahujících mléko, např. čokoláda, zmrzlina; Využívá se ve farmacii při výrobě práškových léků.

Je to zdroj energie pro živočichy, její příjem vede ke zvýšení hladiny glukózy v krvi.

1. Co jsou oligosacharidy? Jsou to sloučeniny, které obsahují 2–10 monosacharidových jednotek. 2. Které sacharidy můžeme nazývat cukry? Názvem cukry můžeme nazývat ty sacharidy, které mají sladkou chuť, tj. monosacharidy a disacharidy. Opakování

3. Z jakých surovin se vyrábí sacharóza? Z cukrové řepy a cukrové třtiny. 4. Který disacharid je důležitý pro výrobu piva? Maltóza. 5. Jaký disacharid obsahuje kravské a mateřské mléko? Laktóza.

Mgr. BENEŠOVÁ, Marie, Mgr. SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., s. ISBN str. 168–170. BLÁHA, L. ŠREK, F. SUROVINY pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 3. vyd. Praha: nakl. INFORMATIUM, spol. s.r.o., s. ISBN str. 42– 47. Obrazový materiál: Biswarup Ganguly. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 9.JPG Zdroje

Romain Behar. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ssonade_complet_rapadura.jpg ArnOlson. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: L.jpg André Karwath aka Aka. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Lotus heat. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: n.JPG

MorgueFile. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Peggy Greb. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: