Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Oligosacharidy
Vznikají spojením monosacharidů; Ve svých molekulách obsahují 2–10 monosacharidových jednotek; Podle počtu monosacharidových jednotek rozlišujeme: disacharidy, trisacharidy atd.; Nejznámější jsou disacharidy.
Tvoří bezbarvé krystalky; Jejich roztoky ve vodě jsou sladké; Jsou složkou potravin; Štěpí se v tenkém střevě na své monosacharidové složky. Disacharidy
Sacharóza – řepný a třtinový cukr Je složena z glukózy a fruktózy; Vyskytuje se v rostlinách, zejména v cukrové řepě a cukrové třtině (z nich se průmyslově vyrábí); Je to bílá sladká krystalická látka; Při zahřívání se mění na karamel; Dalším zahříváním vzniká kulér.
Použití: sladidlo; v cukrářství; ve farmaceutickém průmyslu (přídavná látka do léků).
Vzniká spojením dvou molekul glukózy; Získává se hydrolýzou škrobu; Tvoří bezbarvé krystaly; Vzniká při výrobě sladu působením enzymů v klíčícím ječmenu; Je součástí lihovarnických zápar a pivovarské sladiny. Maltóza – sladový cukr
Je složena z glukózy a galaktózy; Je součástí mléka; Průmyslově se vyrábí ze syrovátky; Bakterie mléčného kvašení zkvašují laktózu na líh a kyselinu mléčnou; Je snadno stravitelná. Laktóza – mléčný cukr
Je přítomna ve všech výrobcích obsahujících mléko, např. čokoláda, zmrzlina; Využívá se ve farmacii při výrobě práškových léků.
Je to zdroj energie pro živočichy, její příjem vede ke zvýšení hladiny glukózy v krvi.
1. Co jsou oligosacharidy? Jsou to sloučeniny, které obsahují 2–10 monosacharidových jednotek. 2. Které sacharidy můžeme nazývat cukry? Názvem cukry můžeme nazývat ty sacharidy, které mají sladkou chuť, tj. monosacharidy a disacharidy. Opakování
3. Z jakých surovin se vyrábí sacharóza? Z cukrové řepy a cukrové třtiny. 4. Který disacharid je důležitý pro výrobu piva? Maltóza. 5. Jaký disacharid obsahuje kravské a mateřské mléko? Laktóza.
Mgr. BENEŠOVÁ, Marie, Mgr. SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., s. ISBN str. 168–170. BLÁHA, L. ŠREK, F. SUROVINY pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 3. vyd. Praha: nakl. INFORMATIUM, spol. s.r.o., s. ISBN str. 42– 47. Obrazový materiál: Biswarup Ganguly. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 9.JPG Zdroje
Romain Behar. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ssonade_complet_rapadura.jpg ArnOlson. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: L.jpg André Karwath aka Aka. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Lotus heat. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: n.JPG
MorgueFile. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Peggy Greb. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: