Využití obrazového materiálu v hodinách Čj „Učit se znamená objevovat to, co už víš. Konat znamená demonstrovat, že to víš. Učit druhé znamená připomínat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Advertisements

Předmět: Český jazyk - sloh Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
86.1 Přímá řeč Prohlédni si obrázky a popiš, co na nich vidíš.
Slohové postupy.
Rozbor uměleckého textu
Gramatika Vypravování
Rozbor neuměleckého textu
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vypravování VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.11
v pedagogické diagnostice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_319_Slohové útvary AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Úvaha.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Kurz pro lektory 19. a Mgr. Pavel Motyčka.
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Vypravování Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
3. ročník, studijní obory SOU Mgr. Smékalová Dagmar „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
Popis - opakování a procvičování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Životní prostředí Petr Machala.
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
Průřezová témata klíčových kompetencí
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Slohové postupy.
Kořeny stromů. Obr.1 Obr.2Obr.3 Obr.4 Obr.5  Co vás napadá při pohledu na fotografie kořenů ?  Jaké jsou ?  Jaké máte pocity a proč ?
Vypravování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
POSTIMPRESIONISTÉ. charakteristika Snaha o překonání impresionistického způsobu malby Konfrontace vnitřního umělcova nitra s realitou Vstupuje sem lidský.
Barbora Smetanová Kateřina Šauerová.  uměle připravený  směřující k získání dovedností a vědomostí  vázáný  krátkodobý  školní  společný  vícepředmětový.
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-M-022. VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami prožili.
Metody vzdělávání. Metoda Metoda - methodos – cesta, postup - methodos – cesta, postup – způsob jakým dosáhneme – způsob jakým dosáhneme výchovně vzdělávacích.
Výsledky testování SCIO žáků 9. tříd na ZŠ Letovice LEDEN 2016.
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_17 Téma:Vypravování Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová KOMUNIKACE slovem písmem gestem dotekem.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POPIS ? ? ČELIST ? ? LOKET ?
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Jitka Bradáčová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Čj.7.Bra.16 _popis_umeleckeho_dila.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MAPA PŘÍBĚHU KDO ? KDE ? JAK ? KDY ? PROČ ? S KÝM ? CO ? KAM ?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA Jednou jsem takhle přišel domů ze školy a už ve dveřích jsem.
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-L VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
Popis, charakteristika
STRAVA HRAVĚ A ZDRAVĚ.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
MOTIVACE Jakou knihu jste naposledy četli?
SLOHOVÉ POSTUPY a ÚTVARY
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Didaktika přírodopisu 2 Pracovní list a jeho tvorba
DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ (seminář)
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Všestranné jazykové rozbory
2.Světová válka v próze obrázek
ANALYTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Koláž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_3,4_77
Vnímání, pozornost, soustředěnost, paměť
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_3C55Čj8_Úvaha
Funkční styl odborný.
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ - VZTAH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Bc. Miloslava Vavříková
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Jak uhlík přišel na svět
Strom pro zvířata Vnímání, jazyk a řeč.
Transkript prezentace:

Využití obrazového materiálu v hodinách Čj „Učit se znamená objevovat to, co už víš. Konat znamená demonstrovat, že to víš. Učit druhé znamená připomínat jim, že to vědí stejně dobře jako ty. Všichni jste zároveň žáci, praktikanti a učitelé.“ Richard Bach

Co je cílem semináře? Osvojit si dovednost funkčně využívat obrazů nebo fotografií k nácviku slohových útvarů (konkrétně): ● vypravování ● popis ● úvaha

Hravé vypravování ● Vytvořte krátký příběh za použití obrazů známého malíře Vincenta van Gogha. ● Na základě situace na fotografii vymyslete příběh s dobrým a špatným koncem. ● Každý si vylosuje jeden obrázek. Na základě obsahu obrázku si první vypravěč vymyslí začátek pohádky (rozsah 3-5 vět). Následuje další vypravěč se svým obrázkem a plynule navazuje na předchozího vypravěče.

Popisuješ, popisujeme, popisujete ● Kufr - hádejte obrázky podle popisu. Obrázky předtím sami nakreslete. ● Pokuste se popsat, co vyjadřují osoby na obrázku – co se snaží svými gesty říci. ● Popište, co se odehrává na některém z obrázků od Josefa Lady. Popis předmětu Charakteristika Popis děje

Úvaha „Život je jako divadelní hra: nezáleží na tom, jak dlouhé představení bylo, ale jak dobře se zahrálo..“ Seneca Lucius Annaeus ● Pokuste se zamyslet nad obrazy Salvadora Dalího a ke každému z nich vymyslete název, který by jej vystihoval. ● Napište krátkou slohovou etudu na téma: Co mě jako první napadne při pohledu na následující obrázek. * Na závěr se pokuste napsat úvahu, jejímž tématem bude citát výše uvedený. Hlavní myšlenku celé úvahy vyjádřete jednoduchým obrázkem.

Použitá literatura: ● JEČNÁ, K. Nuda při češtině? Ani nápad! Praha : Agentura Strom, ISBN X.