MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Zákon o sociálních službách
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
POSTIŽENÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk.
Podpůrný metodický seminář I.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Psychopedie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Výchova mládeže s více vadami
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Příčiny SPU.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_20.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Alternativní a augmentativní komunikace
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Vliv výživy a návyků matky na plod
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Dítě se sluchovým postižením
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA
Symptomatické poruchy řeči u dětí s mentálním postižením
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
Vývojová dysfázie.
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Autismus VY_52_INOVACE_ prosince 2013
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
Pervazivní vývojové poruchy Setkali jste se již s problematikou autismu ? Shlédli jste nějaký film s danou tématikou a co Vás na něm zaujalo ? Jaké znaky.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
DOMINANCE PRAVÉ A LEVÉ HEMISFÉRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Aspergerův syndrom Eliška Neumanová C3A. Co je Aspergerův syndrom? Druh autismu Postižení ovlivňující způsob dorozumívání Menší potíže s řečí než osoby.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, z.s. Barbora Uhlířová.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Inteligence DUM_19.
DMO dětská mozková obrna
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Seminář ke speciální pedagogice 1
Základní škola a Praktická škola, Jičín
Inteligence.
Pedie Co mají společné?.
DMO (dětská mozková obrna)
Základní pojmy speciální pedagogiky
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_52_INOVACE_ října 2013

MENTÁLNÍ RETARDACE  jde o souhrnné označení vrozeného defektu rozumových schopností  postižení je definováno jako neschopnost dosáhnout odpovídajícího stupně intelektového vývoje (méně než 70% normy), přestože došlo výchovné stimulaci jedince  vzniká v důsledku organického poškození mozku  bývá spojena se snížením či změnou dalších schopností  3% lidí s MR v populaci

HLAVNÍ ZNAKY  nízká úroveň rozumových schopností  omezená schopnost učení a tím i obtížnější adaptace na životní podmínky  jde o vrozené postižení  jde o trvalý stav ( v závislosti na příčině, závažnosti defektu a výchovného působení je možné dílčí zlepšení)

PŘÍČINY VZNIKU  dědičně podmíněné postižení – genová či chromozomální postižení např. Downův syndrom  působení teratogenních vlivů v prenatálním období – infekce matky v těhotenství, vliv léků, alkoholu, drog. Komplikovaný porod, nedostatek kyslíku plodu.  postnatální poškození mozku (max. do 2 let věku dítěte) - infekce, úrazy, záněty mozku, těžká žloutenka, špatná výživa

STUPNĚ MENTÁLNÍ RETARDACE  Lehká mentální retardace (IQ 50 – 69)  Středně těžká mentální retardace (IQ 35 – 49)  Těžká mentální retardace (IQ 21 – 34)  Hluboká mentální retardace (IQ nižší než 20)  Jiná mentální retardace

LEHKÁ MENTÁLNÍ RETARDACE  většina lehké mozkové retardace se diagnostikuje až ve věku školní docházky, kdy má dítě nejvýraznější problémy: omezenost logického, abstraktního a mechanického myšlení, lehce opožděna je jemná a hrubá motorika, slabší paměť atd.  jedinci se vzdělávají většinou ve školách praktických podle odpovídajícího vzdělávacího programu, při splnění stanovených podmínek je možná i integrace do běžné základní školy

LEHKÁ MENTÁLNÍ RETARDACE  jedinci jsou většinou schopni užívat řeč v každodenním životě, dosáhnout nezávislosti v osobní péči (jídlo, hygiena, oblékání…) a v praktickém životě  při vzdělávání je vhodné rozvíjet jejich dovednosti a kompenzovat nedostatky  většinu jedinců (z horní hranice LMR) lze zaměstnat v praktických profesích  výskyt v celkovém počtu jedinců s mentální retardací je 80%, v populaci je to 2,6%

STŘEDNĚ TĚŽKÁ MENTÁLNÍ RETARDACE  výrazně opožděn rozvoj chápání a užívání řeči – přetrvává do dospělosti  opožděná a omezená zručnost a schopnost postarat se sám o sebe  jen někteří jedinci si osvojí čtení, psaní a počítání  vzdělávají se podle odpovídajícího vzdělávacího programu, nejčastěji v základních školách speciálních  schopni vykonávat jednoduchou manuální práci pod odborným dohledem nebo v chráněném prostředí (chráněné dílny, podporované zaměstnání)

STŘEDNĚ TĚŽKÁ MENTÁLNÍ RETARDACE  v dospělosti jsou málokdy schopni vést samostatný život, ale bývají fyzicky aktivní a mobilní se schopností komunikovat a navazovat kontakty  k středně těžké mentální retardaci se může přidat dětský autismus, tělesná postižení, neurologická nemoc (epilepsie), psychiatrická nemoc  výskyt v celkovém počtu jedinců s mentálním postižením je 12%, v populaci je to 0,4%

TĚŽKÁ MENTÁLNÍ RETARDACE  ve většině případů jde o kombinované postižení (motoriky, zraku)  řeč je jednoduchá, omezena na jednotlivá slova, nebo se nemusí rozvinout vůbec  vzdělávání je velmi omezené, probíhá podle odpovídajícího vzdělávacího programu v základní škole speciální  včasná systematická a kvalifikovaná rehabilitační a vzdělávací péče přispívá k rozvoji motoriky, komunikativnosti, rozumových schopností a soběstačnosti  výskyt v celkovém počtu jedinců s mentální retardací je 7%, v populaci to je 0,2%

HLUBOKÁ MENTÁLNÍ RETARDACE  většina osob je imobilní nebo velmi omezená v pohybu, bývají inkontinentní, schopni pouze primitivní neverbální komunikace  automatické stereotypní pohyby (kývavé pohyby)  časté je i sebepoškozování - mají snížený práh citlivosti  nezbytná je stálá péče  IQ nelze změřit, jeho hodnota je odhadována pod 20  lze dosáhnout nejjednodušších zrakově prostorových orientačních dovedností  výskyt v celkovém počtu jedinců s mentální retardací je 1%, v populaci to je 0,03%

JINÁ MENTÁLNÍ RETARDACE  většinou nelze určit stupeň mentální retardace pomocí obvyklých metod (např.: nevidomí, neslyšící, nemluvící, jedinci s těžkými poruchami chování, autismu,…)

NESPECIFIKOVANÁ MENTÁLNÍ RETARDACE  mentální retardace je prokázána, ale není dostatek informací pro to, aby byl jedinec zařazen do jedné z předchozích kategorií (mentální retardace NS, mentální subnormalita NS, oligofrenie NS)

ZDROJE  ŠVARCOVÁ, Iva. Mentální retardace: vzdělávání, výchova, sociální péče. Vyd. 1. Praha: Portál, 2000, 184 s. ISBN  VÁGNEROVÁ, Marie. Psychopatologie pro pomáhající profese. Vyd. 4., rozš. a přeprac. Praha: Portál, 2008, 870 s. ISBN