Sféry Země ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar. Sféra = vrstva, „obal“ Země Atmosféra – plynný obal Biosféra – živá hmota na Zemi Hydrosféra – vodní vrstva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Atmosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Advertisements

Krajinné sféry Země. Vnější vlivy nazýváme jako: EXOGENNÍ ENDOGENNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_22_4_RISKUJ_VODA, VZDUCH, OHEŇ Číslo skupiny: 2 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA.
VZDUCH PLYN KOLEM NÁS. VZDUCH  směs látek, které tvoří plynný obal Země – atmosféru  složení vzduchu při Zemi: dusík, kyslík, oxid uhličitý, mikroorganismy,
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
HYDROSFÉRA VY_32_Inovace_11 TR-1 Mgr.Ivana Trčková ZŠ a MŠ Nedašov.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Atmosféra Použité zdroje a materiály.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: Základní škola T. G
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
VODA ŽIVOTADÁRNÁ KAPALINA.
Voda Základ života.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Vlastnosti plynů.
Atmosféra 4. února 2014 VY_52_INOVACE_230217
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vznik a šíření elektromagnetické vlny
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Znečištění ovzduší Obr. 1
ATMOSFÉRA podnebí VY_32_INOVACE_07-10 Ročník: VI. r.
3. OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
Autor: Stejskalová Hana
Neživá příroda vzduch a voda.
Biosféra sféra s vhodnými podmínkami pro život na Zemi
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Abiotické podmínky života.
Země a život, vývoj života
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry.
Souhrnné opakování-VESMÍR
HYDROSFÉRA vodní obal Země.
Doporučená literatura
Atmosféra Země.
9. Atmosféra Vzdušný obal Země
VY_32_INOVACE_ZE6-15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Vlastnosti plynů.
VY_52_INOVACE_41_Hydrosféra-učební text
HYDROSFÉRA Mgr. Jana Nováková.
VY_32_INOVACE_ZE6-05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Vzduch.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_11
Neživá příroda - vzduch
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
KRAJINNÁ SFÉRA.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
VY_32_INOVACE_
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Venuše Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Složení a funkce atmosféry
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Meteorologie.
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
8. HYDROSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Transkript prezentace:

Sféry Země ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar

Sféra = vrstva, „obal“ Země Atmosféra – plynný obal Biosféra – živá hmota na Zemi Hydrosféra – vodní vrstva Kryosféra – ledová, zmrzlá vrstva Pedosféra – půdní vrstva Litosféra - kamenný obal

Atmosféra Zemská atmosféra je vrstva plynů obklopujících planetu Zemi Obsahuje přibližně 78% dusíku a 21% kyslíku, a další plyny (oxidy, vzácné plyny… ) Atmosféra chrání pozemský život před nebezpečnou sluneční radiací Stabilizuje teplotní rozdíly mezi dnem a nocí

Dělení atmosféry troposféra: nejnižší vrstva atmosféry, od povrchu země až do 7 km v polárních oblastech a 17 km okolo rovníku stratosféra: od konce troposféry přibližně do 50 km. mezosféra: od konce stratosféry, přibližně do 80 až 85 km. termosféra: od konce mezosféry zhruba do 640 km exosféra: od konce termosféry zhruba do vzdálenosti km od povrchu Hranice mezi těmito vrstvami jsou nazývány tropopauza, stratopauza, mezopauza a termopauza.

Zvláštní části atmosféry Atmosféra má také tyto části, rozdělené podle odlišného mechanismu: ionosféra: obsahuje elektricky nabité částice (ionty). Umožňuje odraz rádiových vln. exosféra: nachází se nad ionosférou. V této oblasti zemská atmosféra plynule přechází do meziplanetárního prostoru. magnetosféra: část atmosféry ve které zemské magnetické pole reaguje se slunečním větrem. V této oblasti se tvoří polární záře. Může dosahovat až několik tisíc kilometrů nad povrch Země. ozonosféra: nachází se ve výšce přibližně od 10 do 50 km, kde se nachází větší množství ozónu.

Druhy znečištění Smog Kyselý déšť Skleníkový efekt Přirozené (vulkanická činnost,požáry…) Antropogenní (průmysl, doprava, zemědělství, těžba) CO 2 - skleníkový plyn,rozklad biohmoty, spalování všech paliv NO X – významný zdroj acidity, doprava, spalování plynu SO 2 – hlavní zdroj acidity, lokální spalování uhlí Např. Freony před 100 lety s atmosféře vůbec nebyly Zdroje znečištění

Biosféra část planety Země, kde se (byť i jen sporadicky a nepravidelně) vyskytují nějaké formy života. zahrnuje část atmosféry (přibližně do výšky 18 km v oblasti tropů a 10 km v polárních oblastech), prakticky celou hydrosféru a povrch litosféry (do desítek metrů pod povrchem půdy

Pododdíly biosféry ekosféra – část planety Země s pravidelným a zákonitým výskytem života noosféra – část planety Země obývaná lidmi technosféra – část povrchu Země obývaná a výrazně pozměněná člověkem.

Hydrosféra soubor všeho vodstva Země – tj. povrchové i podpovrchové vody, vody obsažené v atmosféře a vody v živých organismech. celkové zásoby vody na Zemi činí asi km³, z toho sladká voda představuje 2,53 %. ve světovém oceánu je obsaženo asi 96,54 % slané vody a 2,5% sladké vody.

Obr.1

Znečištění vody hlavní část světových zásob vody tvoří vody oceánů a moří (96,5%), pouze malou část tvoří voda sladká, tedy pitná (2,5 %). z tohoto množství je většina vody vázána v ledovcích (68,4 %). pro lidi dostupná sladká voda se podílí pouze 0,015 % na celosvětových zásobách vody. hlavním zdrojem vody je pro člověka voda ve vodních tocích a voda podpovrchová problémem lidstva je fakt, že dochází k ohromnému znečišťování vodních zdrojů světový oceán váže převážnou část oxidu uhličitého,

Kryosféra veškerý povrch planety Země, kde se voda nachází v pevném skupenství zahrnuje mořský led, jezerní led, led na tekoucí vodě, sněhovou pokrývku, ledovce, ledové čepičky, ledové příkrovy a také trvale zmrzlou zem (např. permafrost). změny kryosféry mezi hlavní příčiny globální změny klimatu. Obr.2

Použité zdroje: Obr.1: Archív autora Obr.2: Archív autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kašpar.