Roa. a) Jedná se o obří, asi devět metrů vysoké plovoucí bóje. Ty se komíhají na vlnách a právě tento pohyb vytváří elektrickou energii, která je pak.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žofínské fórum Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR 27. října 2015.
Advertisements

24/09/2016 REFORMA ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY „ Vláda bude usilovat o vyvážený rozvoj venkova s cílem podpory zaměstnanosti a podnikání, zejména s využitím evropských.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_CENTRALNI.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0701_HRUBÁ M. Téma: Pojem _HRUBÁ MZDA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_16_ČJ_Podstatná jména_stroj Téma Číslo projektu Anotace ČJ 4 – Podstatná jména - skloňování.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Potenciál, napětí, náboj, proud Základy elektrotechniky 1 Potenciál, napětí, náboj, proud Ing. Jaroslav Bernkopf.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_3001_LICHVA Téma: Pojem _ LICHVÁŘSKÉ PRAKTIKY Číslo projektu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VI. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1502_BURZA Téma: Pojem F. G._ Obchodování s cennými papíry Číslo.
Přírodověda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Technické prostředky v požární ochraně
Měření délky pevného tělesa
Pojem přeměna obchodní společnosti
Termika – Fotovoltaika
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Co je program CEF? Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě.
Kalkulátor emisí skleníkových plynů
Internet.
Život tajemného mořského slimáka
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
REGIONÁLNÍ ENERGETICKÉ FÓRUM - ÚSTÍ 2012
Utkání PhDr. Vladimír Süss, Ph.D.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Elektromotor a jeho využití
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Téma 11: Finanční plánování
Snížení nákladů na vytápění budov
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_01
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Jankůjová Natálie Vedoucí: Ing. Roman Švec, Ph.D.
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a
Útočné činnosti jednotlivce vztahového typu
Prezentace – výklad učiva
Oceány a moře.
P L I T V I C K Á J E Z E R A.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
DRUHOVÁ ROZMANITOST …neboli biodiverzita. Vztahy mezi druhy jsou důležité viz. potravní řetězec. Vyhynutím některého druhu se přeruší. Červená kniha ohrožených.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Informační a komunikační technologie Informatika
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
Molekulová fyzika Sytá pára.
Jupiter Sluneční soustava Název školy
Transkript prezentace:

roa

a) Jedná se o obří, asi devět metrů vysoké plovoucí bóje. Ty se komíhají na vlnách a právě tento pohyb vytváří elektrickou energii, která je pak podmořskými kabely přenášena na pevninu.

Schéma využití energie mořských vln

Jaké jsou její klady ? Protože trvalé změny klimatu se stávají stále větší hrozbou a naznačují i možnou energetickou krizi, mají vedoucí politici Evropské unie rostoucí zájem o to, aby se v evropském energetickém mixu výrazně zvýšil podíl čistých energií z obnovitelných zdrojů. V zemích s přístupem k moři se v poslední době stále více věnuje pozornost možnosti využití energie mořských vln.

Jaké jsou její klady ? Mořské vlny jsou obnovitelným a ekologicky čistým zdrojem energie. Při narážení na strmý břeh uvolňují výkon 15 až 30 kW na každý metr pobřeží a mezi zdroji obnovitelných energií mají jednu z největších hodnot hustoty energie. Podle některých odborníků by mohly přispět ke světové produkci energie objemem až TW·h/rok ( terawatthodin). Např. Austrálie využívá 80 % této energie, která je vyrobená na 150 kilometrovém pobřeží a vystačí i pro Melbourne

Její zápory I. Kritickým bodem je proměna mořského proudění, která není do příštích let zcela vyloučena. Infrastruktura vybudovaná v určitém místě pobřeží by se pak mohla stát přebytečnou a velmi prodělečnou. II. Další překážku představuje dostupná technologie, která prozatím prý není na takové úrovni, aby poskytla zařízení dostatečně odolné vůči stálým přírodním podmínkám. III. Konflikt s ochránci přírody, kteří proti téhle variantě zdroje energie protestují, kvůli ochraně mořské fauny a flóry.

ZÁVĚR Energie mořských vln je obnovitelný zdroj, šetrný k přírodě, který by nám mohl poskytovat přísun energie až do domu. K tomuto typu zdroje se přiklání i EU a v několika zemích ji finančně podporuje. Do budoucna by se mohla zařadit mezi hlavní obnovitelné zdroje energie jako je Slunce a vítr a které by lidstvo plně využívalo a neznečišťovalo by tak planetu neekologickými zdroji energie.

Video

Zdroje