NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3806 ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Advertisements

Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorŠárka Matějová Datum NázevVY_52_INOVACE_4_Josef Lada Ročník2. Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_03_INOVACE_ 0606_Erben Téma: Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_13_Česká.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Ota Pavel Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Karel Havlíček Borovský Český jazyk 7. ročník
Anotace Materiál obsahuje prezentaci nejstarších českých pověstí. Slouží jako doprovodný materiál o nejstarších událostech v pověstech. Je možné využít.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16 K. J. Erben
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Doplňující učivo k národnímu obrození
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.10_Michal Viewegh NÁZEV:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
BOŽENA NĚMCOVÁ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.24_Kultura_a_umeni.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Hrubá a čistá mzda, pojištění, daně 1 – Hrubá a čistá mzda
JIHOMORAVSKÝ KRAJ – ZAJÍMAVÉ MÍSTO
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Člověk a čas.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_09 Romantismus_Francie
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_VLASTIVĚDA
Staré pověsti české Alois Jirásek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Téma (název prezentace)
Anotace: Klíčová slova:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Božena Němcová Barunka Panklová
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Člověk a společnost, Dějepis
Sklizeň cukrové řepy Podzimní práce na poli.
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Člověk a společnost, Dějepis
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
TÉMA: RUCHOVCI – SVATOPLUK ČECH AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_11 TÉMA: Slované
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
literární pětiminutovka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk a literatura ROČNÍK: 8. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_15_3Č-Božena Němcová AUTOR: Mgr. Hana Kafková DATUM TVORBY: Březen 2014 OVĚŘENÍ: 7. dubna 2014 ANOTACE: Prezentace představuje žákům osobnost a dílo spisovatelky. Napomáhá ve vizualizaci výkladu, který se tím stává zajímavější. Lze ji využít jak pro motivační fázi, tak pro fázi uvědomění si; možné úkoly pro ústní reflexi jsou naznačeny v závěru. Nutný přístup k internetu.

Božena Němcová

česká spisovatelka obr. 1

Původním jménem Barbora Panklová Dětství prožila na Starém bělidle u Ratibořic (použila v díle Babička) obr. 2

Nešťastné manželství s Josefem Němcem – kvůli jeho vlastenectví se rodina často stěhovala (jednu dobu žili i v Polné) Byla údajně nemanželskou dcerou kněžny Zaháňské nebo její mladší sestry obr. 3

Zemřela v chudobě obr. 4 obr. 5 Poslední fotografie Hrob na Vyšehradě

Dílo: Pohádky pro děti Povídky: Divá Bára Babička V zámku a v podzámčí Karla Zobrazovala život chudých lidí na vesnici

Babička Babička se přistěhuje ke své dceři a pomáhá s výchovou vnoučat, radí sousedům a nakonec i paní kněžně. V díle se objevuje i příběh tragické lásky Viktorky, který narušuje jinak idylický obraz života na venkově. Autorka líčí život na vesnici, jeho tradice a zvyky. obr. 6

Babička byla dvakrát zfilmována Ukázka

Zopakujme si: 1) Jak se Božena Němcová jmenovala vlastním jménem? Kde prožila dětství? V jaké knize svoje vzpomínky použila? Najdi místo na mapě. 2) Pobývala také někdy na Vysočině? Kde? Znáš toto místo? Všimnul sis v něm některých památek spojených s Boženou Němcovou? 3) Jmenuj alespoň 3 díla. Pohovoř o některém z nich na základě vlastní četby. 4) Stručně vypravuj děj knihy Babička. Viděl jsi některé z filmových zpracování? Které herce bys obsadil do hlavních rolí, kdyby se Babička natáčela dnes?

Řešení: 1) Barbora Panklová, na Starém bělidle u Ratibořic, v díle Babička 2) v Polné 3) Divá Bára, Babička, V zámku a v podzámčí

Zdroje a citace: Obrázky: 1) VILÍMEK, Jan. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Bo%C5%BEena_N%C4%9Bmcov%C3%A1.jpg _Bo%C5%BEena_N%C4%9Bmcov%C3%A1.jpg 2) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _roku_1852.jpg _roku_1852.jpg 3) MALOCH, Jan. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 4) KAREL K.. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 5) MIAOW MIAOW. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 11.jpg 11.jpg 6) PAKANDL, Petr. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Kafková