Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-1-016. 1) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. července 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.3.1.
Advertisements

Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Písmo svaté Bible (biblos= kniha knih), Písmo svaté vznikala 1500 let
Téma: Středověká literatura
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
JERUZALÉM.
Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Zacharová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
Křesťanství vznik a podstata.
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Křesťanství.
Křesťanství.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Náboženská literatura
Světová náboženství.
DUM - Digitální Učební Materiál
Bible 6. ročník.
Křesťanství Kratochvilová Adéla.
Počátky křesťanství Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vymezením pojmu středověk, pojmy a informacemi o období.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
Identifikátor materiálu: EU –
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
KŘESŤANSTVÍ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Evropská středověká literatura
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Literatura hebrejská BIBLE.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Syropalestina.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Digitalizace výuky Příjemce
KŘESŤANSTVÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Michaela Pecová Nikola Horáčková.  cca 1. st. n. l.  Ježíš z Nazaretu  2 tábory věřících – víra v Ježíše jako mesiáše - konzervativnější (čekají na.
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Náboženství a církve 2.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_KRISTINA_EPPICHOVA_LITERATURA_STAROVEKU_NOVY_ZAKON_07 Název školyStřední škola služeb,
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává první část většího celku - Bible. Věnuje.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Část 2 EVANGELIA & SKUTKY Matouš Jan Marek Lukáš Skutky Přehledy } }
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Bible Tematická oblast Český jazyk a literatura pro I. ročník oboru Krajinář.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
BIBLE Starý zákon.
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-1-016

1) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):

BIBLE

● „kniha knih“, Písmo svaté ● hebrejská literatura (kočovné hebrejské kmeny se usadily v Palestině) ● vznikala ve 12. st. př. n. l stol. n. l.

Starý zákon ● vznikal v 1. tis. př. n. l. ● jazyk: hebrejština a aramejština ● uznáván židovským a křesťanským náboženstvím

Části Starého zákona: ● 5 knih Mojžíšových (hebrejsky Tóra = Zákon) ● Knihy prorocké ● Žalmy ●...

2) úkol: Znáš některé příběhy nebo postavy ze Starého zákona? Nápověda na další stránce:

Nápověda: ● stvoření světa ● Adam a Eva ● Kain a Ábel ● potopa světa ● David a Goliáš ●...

3) úkol: Znáš některá umělecká díla inspirovaná příběhy ze Starého zákona? ● obr:

Stvoření člověka - Michelangelo

Babylonská věž – P. Brueghel st.

Socha Davida od Michelangela

Nový zákon ● vznikal do 2. stol. n. l. ● jazyk: řečtina ● uznáván křesťanským náboženstvím

Části Nového zákona: ● 4 evangelia ● evangelium = radostná zvěst ● autoři: Matouš, Marek, Lukáš a Jan ● o životě, učení, ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista

4) úkol: Co víš o životě, působení, učení a smrti Ježíše Krista?

Učení Ježíše Krista: ● vysvětloval křesťanskou nauku na příbězích = podobenstvích (např. podobenství o marnotratném synu, o dobrém pastýři, o deseti družičkách,...)

Rembrandt Návrat ztraceného syna

Další části Nového zákona: ● Skutky apoštolů (apoštolové = Ježíšovi učedníci) – šíření křesťanství ● Listy apoštolů – výklady Ježíšova učení určené křesťanům

Další části Nového zákona: ● Apokalypsa – (Zjevení sv. Jana) – popis posledního soudu, konce světa

5) úkol: Zamysli se nad tím, jaký význam má bible pro dnešní svět (např. v oblasti filosofie, etiky, umění, religionistiky, …)

Zdroje: ● Polášková, T.: Literatura, přehled středoškolského učiva, Vyuka.cz, 2006

Odkazy k obrázkům: ● ● ● ● ● lonska_vez_1.jpg lonska_vez_1.jpg ● ● ●

Prezentaci vytvořila: Mgr. Alena Bujáčková SPŠ Uherský Brod ● OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-1-016