Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření15. 5. 2013 RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková Český jazyk – literatura
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Dante Alighieri – Božská komedie Autor: Mgr. Šárka Rambousková.
Renesance z francouzštiny renaissance = znovuzrození
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Založení Říma Petr Machala.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. července 2012
Svatý Augustin Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
KŘESŤANSTVÍ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_08.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_06.
Kultura Říma Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Mgr. Jaroslav Křápek. Tato prezentace si klade za cíl přiblížit na několika příbězích, a to především na skladbě Narkissos a Échó, rozsáhlé a velkolepé.
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
70 př. K. – 19 př. K.
Etruskové a založení Říma
Přídavná jména tvořená příponou -ský
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Antická literatura: Římská literatura Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Starověký Řím Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Hrádková Název : VY_32_INOVACE_18_Starověký.
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
VY_12_INOVACE_Tru_I_30 Název Eduard Petiška, Staré řecké báje a pověsti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: starověká Itálie, přírodní podmínky, osidlování, Etruskové Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Kultura ve starověkém Římě Náboženství O polyteisté O některé bohy přejali od Etrusků, Řeků O s rozšiřováním území i přejímání bohů egyptských, maloasijských…
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná.
Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Catullus Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník středních.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Řečtí historikové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
Nefertiti.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Aischylos Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Helénistické období řecké literatury
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověké Řecko – Kultura a literatura.
Starověký Řím – Římská kultura a umění DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_14_STAROVĚK - ŘÍM
VY_ 32_ INOVACE _01_10_Karel IV.
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Starověká literatura.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
Transkript prezentace:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný obsahOpakování učiva o životě a díle Vergilia a rozšiřující informace Způsob využitíProcházíme se žáky jednotlivé snímky, obsahují otázky na učivo, ukázku a zajímavosti. Za úkolem následuje řešení. AutorMgr. Martina Svízelová KódVY_32_INOVACE_16_CSVI14

 Básník obklopen múzami.  Jak zní celé jméno básníka?

Publius Vergilius Maro př. n. l. Autorův život nebyl nijak pestrý, většinou se věnoval básnické tvorbě.

1. Kde trávil většinu svého života? 2. Kdo jej v tvorbě podporoval? 3. Jak zemřel? 4. V kterém renesančním díle vystupuje jeho postava?

1. Vergilius žil vzdálen městskému životu, bydlel na venkově. 2. Byl podporován Maecenatem. 3. Zahynul při námořním neštěstí na cestě z Řecka. 4. Postava Vergilia vystupuje v díle italského spisovatele Dante Alighieriho Božská komedie.

1. Jak dlouho psal autor toto dílo? 2. Jak mělo dílo po básníkově smrti dopadnout? 3. Které dílo v řecké literatuře je tematicky podobné? 4. Která bohyně je matkou Aenea?

1. Vergilius psal Aeneidu téměř 10 let. 2. Jeho přáním bylo Aeneidu spálit, protože ji nestihl zkontrolovat. Caesar tomu zabránil. 3. Co je pro Římany Aeneis, to je pro Řeky Homérova Odyssea. 4. Afrodita je matkou Aenea.

 Císař Augustus odvozoval od hrdiny Aenea svůj božský původ.

O válce zpívám a reku, jenž první z krajiny trojské připlul k italské zemi, hnán osudem, k lavinským břehům, vyhnanec, dlouhý čas je po zemích štvala i mořích božská moc: zlý Iunonin hněv, jenž nedal se smířit. Mnoho i trpěl válkou, než konečně, založiv město, usídlil v Latiu bohy: tak povstal Latinský národ, dávní praotci albští, a římské vysoké hradby. Odkud je Aeneas? Proč opustil svou vlast? Odkud je Aeneas? Proč opustil svou vlast? Jaká byla jeho cesta? Kdo je to Iuno? Jaká byla jeho cesta? Kdo je to Iuno? Co Aeneas založil? Kdo to jsou Latinové? Co Aeneas založil? Kdo to jsou Latinové?

 Aeneas pochází z Tróje, kterou musel opustit poté, co byla Řeky vypálena.  Aeneova cesta byla strastiplná, dlouho mu trvalo, než se dostal do Itálie. Navíc byl pronásledován bohyní Iuno, která mu kladla nebezpečné překážky. Iuno je obdobou řecké bohyně Héry.  Aeneas je považován za zakladatele římského národa. Latinové jsou obyvatelé Itálie, žijící v oblasti Říma a mluvící latinsky, předkové Římanů.

Nejhezčí částí Aeneidy je IV. kniha, kdy se do Aenea zamiluje kartaginská královna Dido. Hrdina ji však na příkaz bohů opouští a Dido se na pohřební hranici probodne a prokleje Aenea. Autor zde odkazuje na nepřátelství Kartága a Říma. Kde leží Kartágo?

 Kartágo leží v Africe v Tunisku.

 neboli Zpěvy pastýřské  obsahuje 10 krátkých básní o idealizovaném životě pastýřů  autor předpovídá narození chlapce,který přinese na zemi zlatý věk. Křesťané tento výrok vztáhli na narození Krista. Na kterého z řeckých autorů Vergilius navazuje? Co víš o tomto díle?

 Vergilius byl inspirován Theokritem.

 neboli Zpěvy rolnické  didaktická báseň oslavující život na venkově  je složena ze 4 knih: práce na poli pěstování ovoce a vinné révy chov dobytka pěstování včel Kdo v řecké literatuře napsal didaktické dílo? Co víš o tomto díle?

 Řecký autor didaktického eposu Práce a dni Hesiodos.

 Obrázek Vergilia:  Obrázek Vergilia, busta:  Obrázek Augusta:  Obrázek Kartága: _Aeneas%27s_Farewell_to_Dido_in_Carthago_-_WGA05017.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Claude_Lorrain_- _Aeneas%27s_Farewell_to_Dido_in_Carthago_-_WGA05017.jpg  Obrázek mapy: _Sea_by_tom_sulcer.jpg _Sea_by_tom_sulcer.jpg  Obrázek Aenea s Anchisem:  Obrázek Didony:  CONTE, G. B. Dějiny římské literatury. 1.vyd. Praha: KLP, ISBN  Obrázky: Klipart Microsoft Office