Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lihoviny.
Advertisements

VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
Výroba piva – varný proces
technologie využití biomasy
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální učební materiál
výroba piva – kvašení a dokvašování
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Oddělování složek směsí
Destilace Mgr. Helena Roubalová
Alkoholy Otázky na opakování. VY_32_INOVACE_G2 - 09
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Destilace jednoduchá Střední odborná škola Otrokovice
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_543 Spotřeba potravin a výroba mouky - Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Suroviny pro výrobu lihu A. Škrobnaté suroviny – brambory, obilniny (havarované obilí – např. napadené plísněmi) B. Cukernaté suroviny – ovoce, cukrová.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_576_ Jatečné zpracování zvířat 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_548_ Výroba cukru Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_653_NEROZEBÍRATELNÉ SPOJE-NÝTOVÁNÍ, LEPENÍ, PÁJENÍ A JINÉ Název školy Masarykova střední.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_570_ Výroba másla Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_568_ Výroba sýrů a jogurtů 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_577_ Bourání masa Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_546_ Výroba cukru 3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_558_ Výroba vína 4 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
VY_32_INOVACE_C8-005 HMOTNOSTNÍ ZLOMEK Název školy
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_569 Výroba sýrů a jogurtů -Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Chemie 9. ročník ALKOHOLY. chemie 9. ročník ALKOHOLY.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Uváděj písmenem typ směsi
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma:Člověk a svět práce Tématický celek:Technologické procesy Ročník:4. Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učeb. materiálu: Prezentace, Anotace: Výklad nové látky, suroviny, postup při výrobě, využití Klíčová slova: brambory, zápara, destilace, líh Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů

VÝROBA LIHU o Počet lihovarů u nás se počítá na několik set o Myšleno oficiálních – pod kontrolou státu o Spotřeba lihu je u nás 7 l na ob./rok o Pro zajímavost v Rusku se uvádí spotřeba na 1 ob. mezi 20 – 25 litry o Líh vzniká přeměnou cukru pomocí alkoholových kvasinek C 6 H 12 O 6 2 C 2 H 5 OH + 2 CO 2

Suroviny pro výrobu  CUKERNATÉ Ovoce Med Cukrová řepa Melasa  ŠKROBNATÉ Brambory Obilniny Kukuřice Chleba Používají se více ve velkovýrobě, jsou levnější.

Mikroorganismy lihového kvašení + kvasinky – sacharomyces - jsou důležité pro alkoholové kvašení - plísně - odebírají živiny kvasinkám - dají se destilací odstranit, souvisí s dodržováním hygieny - bakterie – mají snahu převést alkoholové kvašení na jiné (mléčné, máselné, octové)

Produkty vzniklé při kvašení  METYLALKOHOL – nežádoucí  vzniká z pektinů - čím je ovoce tvrdší, tím více pektinů obsahuje  při destilaci se odpařuje jako první  ETYLALKOHOL – žádoucí  zažíná vřít při teplotě 78,2 o C, je to průhledná čirá kapalina.  MASTNÉ KYSELINY - nežádoucí  vře jako poslední

Destilace 1. Zdroj tepla 2. Destilační baňka 3. Spojovací trubice 4. Teploměr 5. Chladič 6. Vtok chladicí vody 7. Výtok chladicí vody 8. Baňka s destilátem 9. Odvod k vývěvě obr. 1

Technologie výroby lihu z brambor  paření brambor – paří se cca 20 minut na teplotě o C – brambory změknou a rozdrtí se na kaši  příprava sladového ječmene – dodáme jim enzymy, jež umí rozložit škroby na cukry, celkem je třeba 2 % hmotnosti brambor  příprava zápary – smíchání po dobu 30“ na o C ( C 6 H 10 O 5 ) n + H 2 O n C 6 H 12 O 6 C poté zchlazení na o C zamezení nežádoucího kvašení

Technologie výroby  kvašení – trvá 3-5 dnů za teploty o C, lépe po 1. dnu na 10 o C. kvasinky 5 kg/hl po vykvašení má zápara asi 10 % alkoholu  destilace – oddělování kapalin na základě rozdílného bodu varu (78,2 o C)  1. destilace10 %32 %  2. destilace32 %55 %  3. destilace55 %72 % Zbytek - Lihovarské výpalky

Výtěžnost  Brambory mají 17 – 18 % škrobu  Ze 100 kg škrobu vznikne asi 60 l čistého alkoholu  100 kg brambor 18 kg škrobu z toho vznikne 11 l lihu  100 kg pšenice 70 kg škrobu z toho vznikne 42 l lihu

Využití výrobku  chemický průmysl činidlo pro další výrobu čistící prostředek  petrochemický průmysl přidává se do paliv - zlepšuje výkon motorů  potravinářský průmysl konzumace, konzervační činidlo  farmacie rozpouštědlo léků, dezinfekce  parfémy, esence

Zbytky a odpady  Výpalky – zbytky po destilaci. dnes se nezkrmují, nekvalitní, vyváží se do čistíren odpadních vod, pole.  Odpadní vody – je třeba jejich vyčištění přes biologické čističky

obr. 1  H PADLECKAS. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: