Č eské korunova č ní klenoty.  jsou souborem p ř edm ě t ů ze sbírky Svatovítského pokladu  Svatováclavskou korunu nechal v letech 1345- 1346 zhotovit.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
Advertisements

ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY
 (asi 1250 – 24. srpna 1290)  nejvýznamn ě jší p ř edstavitel krumlovské v ě tve č eského šlechtického rodu Vítkovc ů  druhorozený syn Budivoje z Krumlova.
Středočeský kraj vytvořili:Barbora Kolářová a Lukáš Syrovátka
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
KAREL IV. ( ).
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Státní symboly České republiky
Vypracoval: Kryštof Ko ň ák. Hlavní informace Nejvyšší bod: vrch Tele č ek (399 m.n. m.) Nejni ž ší bod: hladina Vltavy (177 m. n. m.) Historická zem.
Registrační číslo projektu
český stát za lucemburků
MÉ KRÁLOVSTVÍ.
STÁTNÍ SYMBOLY ČR Velký státní znak Malý státní znak Státní vlajka
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Identifikátor materiálu: EU
Mé království.
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_402_KAREL IV. Téma: ČECHY ZA VLÁDY KARLA.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
Památky Prahy a královská cesta - test
Státní symboly České republiky
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Státní symboly Petr Machala.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Státní symboly
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Č ESKÁ REPUBLIKA – NAŠE VLAST Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy státního zřízení a politického.
PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Svatý Václav Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_12.
AnotacePrezentace k procvi č ení č tení s porozum ě ním a k rozvoji vlastiv ě dných v ě domostí o našem stát ě a jeho symbolech. Je ur č eno pro práci.
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
Monika Goldová Život Karla IV.. Kdo byl vlastně Karel IV. ? Byl 11. č eský král. Také byl 1. č eský, který se stal císa ř em. Narodil se 14. kv ě tna.
Má vlast Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_33_PRAHA TÉMA: ZEM Ě PIS 1 Č ÍSLO.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KORUNOVAČNÍ KLENOTY ČÍSLO PROJEKTU:
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
vypracovala Markéta Jurečková
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Hlavní město Praha - pražské metro, letiště Václava Havla - Ruzyně,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
VY_32_INOVACE_15_12_Korunovační klenoty
KRÁL ČESKÝ A CÍSAŘ ŘÍMSKÝ
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
VY_32_INOVACE_Lul_I_13 KAREL IV. vladař
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_08_07_hlavní město - památky.
Karel IV. OTEC VLASTI
Název: Národní symboly Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
VY_32_INOVACE_42A_KORUNOVAČNÍ KLENOTY ČESKÝCH KRÁLŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
ČESKÁ REPUBLIKA VY_32_INOVACE_06-21 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
74.1 Čeští králové z rodu Lucemburků
Transkript prezentace:

Č eské korunova č ní klenoty

 jsou souborem p ř edm ě t ů ze sbírky Svatovítského pokladu  Svatováclavskou korunu nechal v letech zhotovit Karel IV. ke své korunovacI č eským králem  korunova č ní klenoty jsou národní kulturní památkou za niž byly prohlášeny v roce 1962 na druhém míst ě po Pražském hrad ě  uloženy jsou v Korunní komo ř e chrámu sv. Víta v Praze

 Svatováclavská koruna je č eská královská koruna nejstarší a nejvýznamn ě jší sou č ástí č eských korunova č ních klenot ů  a č koli se po zániku monarchie nestala jedním z oficiálních symbol ů novodobého č eského státu,t ě ší se dodnes zvláštní úct ě  je zasv ě cena svatému Václavu a spolu s korunova č ním žezlem a jablkem je chována v tzv. korunní komo ř e

 žezlo vytvo ř il augsburský zlatník Hans Heller roku 1533 pro krále Ferdinanda I. Habsburského  je zhotoveno z osmnáctikarátového zlata  má délku 67cm a váží 1013g  je ozdobeno 4pyrity,5rubíny a 62 k ř emeny  mimo ř ádn ě velký spinel je osazen na vrcholku žezla

 jedním z korunova č ních klenot ů ve tvaru koUle s nasazeným k ř ížem  symbolizuje moc a vládu nad sv ě tem  (koule-sféra je symbolem univerzální vlády)který vykonává k ř es ť anský panovník

 prezident republiky:Miloš Zeman  p ř edseda vlády:Bohuslav Sobotka  pražský arcibiskup:Dominik Duka  p ř edseda poslanecké sn ě movny:Jan Hamá č ek  p ř edseda senátu:Milan Štech  probošt Metropolitní kapituly u svatého. Víta v Praze:Václav Malý  primátorka hlavního m ě sta:Adriana Krná č ová