Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Předmět:  Dějepis Ročník: 7. Poznámka:  Karel IV. Vypracoval:  Mgr. Zdeňka Buchtová

2 Karel IV. 1346 – 1378

3 Byl prvorozeným synem českého krále Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny. Jeho křestní jméno bylo Václav, jméno Karel dostal při biřmování po francouzském králi Karlovi IV. V r ho Jan Lucemburský na naléhání české šlechty pověřil správou Čech a Moravy. Českým králem se stal v r. 1346, když jeho otec zahynul v bitvě u Kresčaku. Korunován byl novou svatováclavskou korunou v r Už v r byl zvolen a korunován králem německým a římským císařem byl korunován ve Svatopetrské bazilice v r

4 Zlatá bula Karla IV. byla vydána roku 1356 císařem Karlem IV
Zlatá bula Karla IV. byla vydána roku 1356 císařem Karlem IV. Byla nejdůležitějším ústavním dokumentem Svaté říše římské ve středověku. Platila až do jejího zániku v roce 1806. Zlatá bula zpečeťovala práva knížat při volbě římského krále. Král měl od nynějška být volen hlasem většiny a nikoli souhlasem všech knížat. Zlatá bula stanovovala, aby se knížata scházela jednou do roka a společně se radila s císařem. Bula zakazovala městské spolky. Knížatům byl tento titul přiznán dědičně, dostali právo razit mince, celní právo a právo výkonu soudní pravomoci.

5 7. 4. 1348 založil Karlovu univerzitu.
8. března 1348 začal Karel IV. zakládat Nové Město pražské, jehož centrem se stalo dnešní Karlovo náměstí. Na Pražském hradě došlo jeho zásluhou k obnovení královského paláce a k dalším stavebním pracím na Svatovítské katedrále a kapli sv. Václava. Starý Juditin most, který spojoval Staré a Menší město pražské, nahradil kamenný Karlův most. 10. června 1348 založil panovník hrad Karlštejn. Karel IV. dovedl svým vladařským uměním hospodářství českých zemí k prosperitě.

6 Poslední Karlovo nařízení z 2. listopadu 1378 se týkalo české měny
Poslední Karlovo nařízení z 2. listopadu 1378 se týkalo české měny. I za jeho panování byla měna inflací velmi znehodnocena a Karel udělal opatření k její ochraně. Karla trápila ve vyšším věku dna, která ztěžovala jeho pohyb a také mohla být příčinou pádu (nejspíše z koně či ze schodů). Zlomenina krčku stehenní kosti ho upoutala na lůžko. Večer 29. listopadu 1378 oznámily zvony, že Karel IV. na Pražském hradě skonal. Pohřební ceremoniál trval 16 dní. Nad rakví pronesli slavnostní proslovy arcibiskup Jan Očko z Vlašimi a pražský arcibiskup.

7 4 3 Manželky Karla IV.: Blanka z Valois (1) 1 Anna Falcká (2) 2
Anna Svídnická (3) Alžběta Pomořanská (4)

8 Blanka z Valois Blanka z Valois se narodila roku 1316.
S Karlem ji pojil hluboký citový vztah. Z jejich svazku se narodily dvě dcery – Markéta a Kateřina. Českou královnou byla společně s Karlem korunována roku 1347 ve Svatovítské katedrále. Již rok po své korunovaci však umírá.

9 Anna Falcká Anna Falcká, narozena 1329, druhá manželka Karla IV.
Jako věno Anna Falcká Karlovi přinesla statky v Horní Falci, jež tvořily základ nově budované říšské domény, tzv. Nových Čech. Oproti jiným Karlovým manželkám Anna neměla žádné ambice a do manželovy politiky nezasahovala. Německou královnou byla korunována v Praze. S Annou Falckou měl Karel IV. jediné dítě, syna Václava, který zemřel jako nemluvně. Anna sama pak zemřela roku 1353.

10 Anna Svídnická Anna Svídnická, narozena někdy mezi roky 1338 až 1339, třetí manželka Karla IV. Po sňatku patnáctiletá Anna Svídnická porodila roku 1358 dceru Elišku. O tři roky později porodí v Norimberku Anna císaři vytouženého syna Václava, budoucího dědice českých zemí a krále Václava IV.

11 Alžběta Pomořanská Alžběta Pomořanská, narozena asi 1347.
Jako druhá z Karlových manželek byla během italského tažení v roce 1368 korunována císařovnou. Společně s Karlem v Římě založila špitál pro české poutníky. S Alžbětou měl Karel IV. šest dětí. (Starší ze synů Zikmund se stal uherským králem, mladší Jan zdědil Zhořelecké vévodství.)

12 Korunovační klenoty Koruna
Na počest svého patrona ji Karel nechal pojmenovat Svatováclavská a do kříže, který je v průsečíku zlatých pásů, které vedou z horního okraje koruny, nechal vložit svatou Václavovu relikvii. Žezlo Je celé pozlacené, vyznačuje se českými granáty, rubíny, křišťály a broušenými růženíny. Nechal ho vyrobit Ferdinand Habsburský. Jablko Je podobně zdobené jako žezlo, nechal ho vyrobit Rudolf II.

13 Zdroje URL:< URL:< URL:< URL:< URL:<


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google