Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Jsou základní složkou potravy a dělí se na: –potraviny –pochutiny –nápoje Poživatiny
Patří do poživatin Jsou rostlinného a živočišného původu Uplatňují se ve výživě člověka Potraviny
Rostlinné potraviny jsou zdrojem minerálních látek, ve vodě rozpustných vitamínů, obsahují vyšší obsah sacharidů a menší obsah bílkovin Rostlinnými potravinami kryjeme téměř 2/3 energetických potřeb, tj. 90 % sacharidů, 45 % bílkovin a 30 % tuků
Živočišné potraviny jsou charakteristické vysokým obsahem tuků, plnohodnotnými bílkovinami, vitamíny rozpustnými v tucích Živočišné potraviny pokrývají 35 % potřeby energie, 55 % bílkovin a 70 % tuků Vysoká spotřeba živočišných potravin může být příčinou rychlého nárůstu výskytu civilizačních chorob, např. ischemická choroba srdeční, cukrovka, rakovina tlustého střeva atd.
Podle funkce ve výživě můžeme také potraviny rozdělit na: Energetické potraviny (sytící) s vysokým obsahem tuků a sacharidů, jako jsou tuky, cukry, obiloviny, brambory atd. Stavební potraviny s vysokým obsahem bílkovin, řadíme sem maso, mléko, vejce, luštěniny atd. Ochranné potraviny s vysokým obsahem vitamínů, minerálních látek, které jsou zejména v ovoci, zelenině atd.
Látky, které svou výraznou chutí a vůní povzbuzují nervovou soustavu lidského organismu a působí také na zvýšené vylučování trávicích šťáv Nemají žádnou výživovou hodnotu Pochutiny
Rozdělení pochutin Dělí se na tři skupiny: o Koření o Alkaloidní (působí na NS), patří sem káva, čaj, kakao atd. o Ostatní pochutiny (kořenící přípravky, sůl, ocet, polévkové koření…) o Kypřící prostředky
Dodávají lidskému organismu vodu k rozpouštění živin, k jejich přepravě při výstavbě buněk Napomáhají vylučování nevyužitelných látek Jsou velmi významnou složkou fyziologických potřeb člověka, protože povzbuzují tělesnou i duševní činnost Nápoje
1. Poživatiny se dělí: a/ potraviny, koření a nápoje b/ pochutiny, potraviny a koření c/ pochutiny, nápoje a potraviny 2. Energetické potraviny jsou: a/ s vysokým obsahem tuků a bílkovin b/ s vysokým obsahem tuků a sacharidů c/ s vysokým obsahem ovoce a zeleniny Kontrolní otázky:
3/ Koření patří do: a/ potravin b/ pochutin c/ masa 4/ Význam nápojů: a/ dodávají nám vodu b/ alkohol c/ osvěžují
1. c 2. b 3. b 4. a
Doc. ing. KRUŽLIAK, PETER, CSc. ing. SCHALLER, RUDOLF, CSc. FORRÓ, ANTON. Potraviny a nápoje, učebnice pro kuchaře a číšníky. 1. vyd. Praha: nakl. IQ s. ISBN str.5–7. Obrazový materiál: Threecharlie. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ais_di_produzione_locale_%282%29.JPG miya. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ovular.jpg Zdroje
photo8. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: other.jpg Takkk. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Rger McLassus. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 13_Drop-impact.jpg