Světová hospodářská krize. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Světová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krize v ČSR a její důsledky
Advertisements

Světová hospodářská krize
Světová hospodářská krize
Světová hospodářská krize
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Opakování - Powerpoint.
Franklin Roosevelt New Deal
Světová hospodářská krize
Velká hospodářská krize
Cyklické krize z nadvýroby Dějepis a občanská výchova Milan Šimek.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Konec prosperity, 1929 začíná hospodářská krize
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSK Á KRIZE SVĚTOVÁ.
III/2 XVI.1 9. C
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
III/2 9.B XVI dějepis Únor 1948, demise, generální stávka, Ústava 9. května IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Komunistický převrat 1948.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Hospodářský a sociální vývoj v ČSR
Světová hospodářská krize
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Anna Zabranská ČísloVY_62_INOVACE_6021 NázevSvětová hospodářská krize Téma hodinyHospodářství mezi.
Velká hospodářská krize
USA, hospodářská krize Petr Machala.
Jan Dušek. * Průmysl Průmysl * Zahraniční obchod Zahraniční obchod * Pomoc africkým zemím Pomoc africkým zemím * Seznam použitých zdrojů Seznam použitých.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Anna Zabranská ČísloVY_62_INOVACE_6021 NázevSvětová hospodářská krize Téma hodinyHospodářství mezi.
Světová hospodářská krize Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2812_Světová_hospodářská_krize Autor: Mgr. Kočíř.
VY_32_INOVACE_020_Československo ve 30. letech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa V roce 2008 začíná světová finanční a hospodářská krize. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 16. ČSR 1945 – 1948 Název sady: Osobnosti a události českých a světových.
Světová hospodářská krize
Příprava Mnichova, mnichovská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost.
Léta krize v ČSR. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Léta krize v ČSR.
Pokus o sjednocení Itálie. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
České země ve 2. polovině 18. století
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Lidské tělo - svaly. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Lidské tělo – svaly.
VY_32_INOVACE_02A_Velká hospodářská krize - východiska Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Průmyslová revoluce 6 Obchod a bankovnictví. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc 8 Označení materiáludkc08_prum_rev_obchod_bankovnictvi.
Ukazatele vývoje ekonomiky - rozdělení inflace a její důsledky
Světová hospodářská krize
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE
Průmyslová revoluce.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ČESKOSLOVENSKO 30. LÉTA 20. STOLETÍ
Komunismus a fašismus.
Dýchací soustava.
Lidské tělo - kůže.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
SITUACE V PROTEKTORÁTU
Ludvík Napoleon a druhé císařství
Poválečná obnova ČSR.
Habsburská monarchie a české země v 18. století
Vídeňský kongres.
VZNIK USA.
Císařství Napoleona I..
Základní škola Čelákovice
VY_32_INOVACE_01A_Velká hospodářská krize – příčiny, důsledky
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE ( )
Velká hospodářská krize
Světová hospodářská krize
Mnichovský diktát.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_02B_Velká hospodářská krize - východiska
Transkript prezentace:

Světová hospodářská krize

ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Světová hospodářská krize NÁZEV MATERIÁLUVY_32_INOVACE_5B_D9_09_Světová hospodářská krize. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚTDějepis ROČNÍK9. KLÍČOVÁ SLOVA Krize, černý pátek, newyorská burza, F. D. Roosevelt, L. Blum. DATUM

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 9. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis. Žáci se seznámí s příčinou a důsledky celosvětové hospodářské krize a s pokusy jejího řešení.

Začátek krize V letech 1926 – 1929 dosáhlo hospodářství ve všech vyspělých zemích Evropy i v zámoří největšího rozmachu. 24. října 1929 náhlé zhroucení obchodu s cennými papíry a akciemi na newyorské burze. 25. října 1929 byl označen za „černý pátek“ na newyorské burze. Krize se rychle šířila do dalších zemí a nabyla celosvětového rozmachu. Stala se nejdelší a nejhlubší hospodářskou krizí v moderních dějinách.

Co způsobilo krizi Krizi způsobila nadměrná výroba zboží, pro které nebyl zajištěn dostatečný odbyt. Výrobu financovaly úvěry bank – vyrábělo se na dluh. Hospodářství průmyslově vyspělých států bylo již natolik propojeno, že se zhroutil světový zahraniční obchod, který klesl na jednu třetinu.

Důsledky krize Nejtíživěji postihl světové hospodářství pokles průmyslové výroby. V roce 1932 objem výroby se snížil o 37%, z toho v USA o 40%. O 40% a více klesla průmyslová výroba v Německu, Polsku, Kanadě, v zemích Latinské Ameriky a také v ČSR. Mírnější důsledky měla krize ve Velké Británii. S krizí výroby souvisela i krize měnová, jejím charakteristickým znakem byla devalvace (snížení hodnoty) národních měn vůči stabilní měnám zahraničním. Ohromných rozměrů dosáhl růst nezaměstnanosti. Práci ztratilo více než 30 milionů lidí. V průběhu krize rostli sociální nepokoje, probíhaly stávky, hladové pochody.

Hledání východiska z krize Jednu z cest nabízelo posílení státních zásahů do vývoje hospodářství, druhá sázela na všemocnou ruku volného trhu, který měl vyřešit všechny problémy automaticky. Nejvíce zaujaly zásahy hospodářské politiky amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta. Navrhl ji ve svém programu New Deal (ňu dýl) – NOVÝ ÚDĚL. Díky tomuto programu vyhrál prezidentské volby v USA v listopadu Charakteristickým rysem Nového údělu bylo využití státních zásahů do hospodářství za účelem zastavení krize a oživení ekonomiky. Šlo o státní dozor nad bankovnictvím, dále o devalvaci dolaru a tím i o podporu amerického vývozu, i o státní pomoc americkým farmářům, kteří se v průběhu krize zadlužili u bank. Výsledky Rooseveltova úsilí se dostavily, hospodářská situace se značně zlepšila. Krizi se podařilo zlomit.

F.D.Roosevelt

Pokusy o řešení krize v evropských zemích Francie – zde se spojila hospodářská krize s politickou krizí. Levicové politické strany a sjednocené odbory se spojily v takzvané lidové frontě. Získaly větší novou podporu ve volbách na jaře roku 1936 a vytvořily vládu v jejímž čele stanul socialista Leon Blum. Vláda lidové fronty se zaměřila především na sociální oblast – uzákonila 40-ti hodinový pracovní týden, prodloužila placenou dovolenou, posílila úlohu odborů, zlepšila sociální poměry důchodců, zvýšila výkupní ceny zemědělských výrobků, zestátnila železnice, letecký průmysl, ale hospodářské prosperity nedosáhla. Na jaře roku 1938 musel L. Blum odstoupit, v roli premiéra ho nahradil radikál Édouard Daladier (daladjé) – jeho vláda dovršila politický, hospodářský a morální rozvrat meziválečné Francie.

Opakovací otázky 1. Co způsobilo hospodářskou krizi ve světě? 2. Které oblasti krize zasáhla? 3. Vysvětlete co je New Deal? 4. Kdo to byl Leon Blum?

Zdroje k textu KUKLÍK, Jan; KOCIAN, Jiří. Dějepis pro 9. ročník základní školy a 4. ročník osmiletého gymnázia - nejnovější dějiny. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2002, ISBN

Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN, Neuveden. moderni-dejiny.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: dejiny.cz/clanek/hospodarska-krize/ Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. ceskatelevize.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: leden-den-kdy-se-prezidenti-usa-ujimaji-vlady/