PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Zdravá výživa Vypracoval: Lukáš Karlík.
VY_32_INOVACE_02_20_zdravá výživa. Co by měla obsahovat?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristika rybího masa
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Základní škola a mateřská škola Bukovec
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Diferencované stravování
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_25_01_soustava kožní - hygiena
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_06_01_mužské pohlavní orgány.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
VY_52_INOVACE_14_01_stavba srdce
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_28_01_stavba nervové soustavy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_07_01 _vznik člověka.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Získávání energie pro život
KOSTRA.
Transkript prezentace:

PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy

POPIS č.4,5,6 - texty na těchto snímcích jsou určeny k výkladu učitele č.7 - na tomto snímku spojují k sobě obrazce ( jako nápovědu mohou použít předchozí tabulku ) č.8 – text je určen k výkladu učitele č.9 - křížovka obsahuje souhrn všech složek potravin

SLOŽKY POTRAVY A JEJICH VÝZNAM - základní složky potravy nezbytné pro člověka na zýváme ŽIVINY - podle chemické podstaty dělíme: živiny na ÚSTROJNÉ (organické) a NEÚSTROJNÉ ( anorganické) Ústrojné - bílkoviny, tuky, cukry a vitamíny Neústrojné – voda a minerální látky

POTRAVINY POTRAVINY K růstu a obnově K získání energie K zachování zdraví ŽIVINY SACHARIDYTUKYBÍLKOVINY VLÁKNINY SACHARIDY- poskytují energii, patří k nim cukry a škroby VLÁKNINA – je nestravitelná, zabraňuje zácpě a pročisťuje střeva BÍLKOVINY – jsou stavební kameny buněk. Jsou potřeba k růstu a obnově. TUKY – poskytují organismu dvojnásobek energie než jiné živiny. Jsou ukládány jako zásoba energie a tepelná izolace.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ VITAMÍNY A MINERÁLY LÁTKYZDROJE ÚČELPŘÍZNAKY NEDOSTATKU VITAMÍN C pomeranče, citrony, grepfruity, listová zelenina, brambory pro zdravou kůži a dásně a pro rychlé hojení ran Kurděje. Krvácení z dásní a nosu. Vnitřní krvácení. VITAMÍN D mléko, máslo, vejce, ryby, játra ( vzniká v kůži vlivem slunečního záření) pro pevné kosti a zuby Křivice. Kosti měknou a ohýbají se. VÁPNÍK mléko, vejcepro pevné kosti a zuby Křivice. ŽELEZO játra, špenátpro tvorbu červených krvinek Chudokrevnost. Nemocný je bledý a slabý.

TEST – přiřaď k sobě pro pevné kosti a zuby Vápník pro tvorbu červených krvinek Železo pro zdravou kůži a dásně a pro rychlé hojení ran Vitamín C Vitamín D pro pevné kosti a zuby

STRAVA A ZDRAVÍ VYVÁŽENÁ STRAVA - je taková, která obsahuje správné množství bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a minerálních látek OBEZITA - nadváha - pokud jíte příliš mnoho, ukládá si vaše tělo přebytky ve formě tuku Anorexie - je úmyslné snižování hmotnosti v důsledku nedostatečného příjmu potravy, vyvolávání zvracení a zvyšování energetického výdaje (cvičení) BULIMIE - jsou záchvaty nekontrolovatelného přejídání v krátkém časovém úseku a následného vyzvracení

KŘIŽOVKA Základní složky potravy pro člověka nazýváme ŽIVINY - pro tvorbu červených krvinek se užívá - řadíme je mezi ústrojné živiny - je nestravitelná a zabraňuje zácpě a pročisťuje střeva - poskytují energii a patří k nim cukry a škroby - jsou stavební kameny buněk - jsou ukládány jako zásoba energie a tepelná energie ( železo) (vitamíny) (vláknina) (sacharidy) (bílkoviny) (tuky)

ZDROJE HP&thru=sug&q=anorexie V&aq=0&oq=obezita&sourceid=top&thru=sug ● ● ● ● ●

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Kolstrunková. ZDROJE DVOŘÁKOVÁ, E. Zdravověda pro odborná učiliště 1. ročník. 1. vyd. Praha: Septima, 1999, 72 s. ISBN KROULÍKOVÁ, J. a KROULÍK. Přírodopis pro 8. ročník zvláštní školy: (pracovní sešit). 3. vyd. Praha: Septima, 2001, 56 s. ISBN KROULÍKOVÁ, J, KROULÍK, J. Přírodopis vyd. Praha: Septima, 2004, 96 s. ISBN