Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vložky a zavářky do polévek
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Frankfurtská hovězí pečeně
Guláše z jatečného masa
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:2.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. ročník
Omáčky Základy omáček Zahuštění omáček Ochucení omáček
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:1.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. ročník
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_520 Ročník: 2.
Polévky Tec 1 / str
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Přílohy.
Omáčky.
Charakteristika pokrmů
Charakteristika pokrmů z vepřového masa. TÚ - dušení. VY_32_INOVACE_TPP_547.
Ivana Francová, SOU LIběchov
Hovězí maso Význam : vysoká biologická hodnota barva sytě červená
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 32 Název školy: Střední průmyslová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 34 Název školy: Střední průmyslová.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 12 Název školy: Střední průmyslová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 18 Název školy: Střední průmyslová.
Příprava pokrmů ze skopového masa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava hovězích plátků
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Příprava drůbeže vařením, dušením
Test – polévky Ing. Petra Pechová 2012.
Co je na obrázku?.
  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.
Kuchařská repetorium 3. ročník – kuchař
Poznáš podle druhu surovin, jaké pokrmy můžeš vyrobit?
Transkript prezentace:

Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název tematické oblasti: Gastronomie Název učebního materiálu VY – 52- MF -03 Kuchařský kvíz Datum vytvoření: Datum ověření:

 Učební materiál je určen pro žáky 3. ročníků oborů Kuchař – číšník a Stravovací a ubytovací služby Jde o motivační učební pomůcku, která je vytvořena na principu televizní hry AZ kvíz. Žáci si zde formou hry ověří a zopakují dosud nabyté znalosti z Technologie. Pomůcky: Dataprojektor, psací potřeby, papír nebo interaktivní tabule.

 Metodický pokyn: Soutěží 2 skupiny po 3 žácích (červení a zelení). Každá skupina si určí svého zástupce. Cílem je propojit 3 strany trojúhelníku. Kliknutím na číslo v šestiúhelníku se zobrazí otázka. Na otázku odpovídá zástupce skupiny. V případě správné odpovědi se pro kontrolu klikne na otázku a zobrazí správná odpověď. Je-li odpověď chybná, učitel vyzve zástupce druhé skupiny k odpovědi. Po kliknutím na otázku se objeví správná odpověď. Modrým tlačítkem se učitel vrací zpět do základní obrazovky s pyramidou. Klikáním na spodní roh vybraného šestiúhelníku změní jeho barvu: - červená je správná odpověď 1. týmu - zelená je správná odpověď 2. týmu. - šedá barva znamená špatná odpověď Tlačítko náhradní otázky přesměruje na stránku s náhradními otázkami.

Náhradní otázky

Z kterých kostí se připravuje vývar A ? 1 Z hovězích kostí

Kolik minut se provařuje jíška? 2 20 minut

Jakou surovinou čistíme zakalené vývary ? 3 Syrovými bílky

Mezi které polévky řadíme zelnou? 4 Bílé polévky

Čím zahušťujeme bílé polévky? 5 Jíškou

Kolik minut se provařují bílé polévky? 6 Charakterizujte studené předkrmy Pikantní malé pokrmy, které povzbudí chuť k jídlu

Kolik minut se provařují bílé polévky? 7 Vyjmenujte základní výrobky studené kuchyně Majonéza a aspik

Kolik minut se provařují bílé polévky? 8 Co jsou kanapky ? Menší obložené chlebíčky

Kolik minut se provařují bílé polévky? 9 Jaký salát se používá k výrobě ruského vejce ? Vlašský salát

Kolik minut se provařují bílé polévky? 10 Které drůbež se používá k přípravě galantíny ? Vykostěné kuře nebo kachna

Kolik minut se provařují bílé polévky? 11 Která mouka se používá na přípravu palačinek ? Polohrubá mouka

12 Z jakých surovin lze připravit kvásek ? Droždí, vlažné mléko, cukr, mouka

13 Z jakého těsta lze připravit lívance ? Lité kynuté

Kolik minut se provařují bílé polévky? 14 Kde a čím zdobíme bavorské vdolečky ? Nahoře – povidla, strouhaný tvaroh, šlehačka

Kolik minut se provařují bílé polévky? 15 Pojmenujte smažený moučník z kynutého těsta, který má náplň uvnitř ? Koblihy

Kolik minut se provařují bílé polévky? 16 Z jakých surovin se připraví odpalované těsto ? Voda, olej, sůl, hladká mouka, vejce

17 Kolik minut se provařují bílé polévky? Z kterých surovin se připraví linecké těsto? Hladká mouka, máslo, cukr moučka, žloutky

18 Kolik minut se provařují bílé polévky? Z kterých surovin připravíme tažené těsto ? Hladká mouka, vejce, sůl, voda, olej, ocet případně rum

19 Kolik minut se provařují bílé polévky Do jaké vody vkládáme těstoviny před vařením ? Do vroucí osolené vody

20 Z jakého těsta připravujeme krupicové noky ? Z odpalovaného

21 Která příloha se podává k mexickému guláši ? Hrášková rýže

Kolik minut se provařují bílé polévky? 22 S kterou přílohou se podává karlovarský guláš ? Máslové noky

Kolik minut se provařují bílé polévky? 23 Jakým způsobem připravujeme šťávy k pečeným a dušeným masům ? Restováním

Kolik minut se provařují bílé polévky? 24 Zdůvodněte, proč se u plátků nasekávají okrajové blány ? Aby se maso při tepelné úpravě nekroutilo

Kolik minut se provařují bílé polévky? 25 Kterou surovinou protýkáme frankfurtskou hovězí pečeni ? Párky

Kolik minut se provařují bílé polévky? 26 Na jakém základu připravujeme hovězí pečeni znojemskou ? Na cibulovém základu

27 Čím se ochucuje telecí maso před pečením ? Solí

Kolik minut se provařují bílé polévky? 28 Jaké maso se použije na přípravu moravského vrabce ? Vepřová plec a bůček

29 Pojmenujte úpravu z vepřové plece pečené na cibulovém základu s česnekem a rajčatovým protlakem ? Vepřový vrabec

Kolik minut se provařují bílé polévky? 30 Která kořenová zelenina je typická pro přípravu boršče ? Červená řepa

Kolik minut se provařují bílé polévky? 31 Kterou ingrediencí zdobíme porci námořnického masa ? Plátky natvrdo uvařeného vejce

Kolik minut se provařují bílé polévky? 32 Čím protýkáme úpravu kuře na způsob bažanta ? Slaninou

Kolik minut se provařují bílé polévky? 33 Z jakého masa se připraví smažený soukenický řízek ? Z vepřového bůčku

Kolik minut se provařují bílé polévky? 34 Které koření patří do omáčky smetanový křen ? Muškátový květ

Kolik minut se provařují bílé polévky? 35 Jaké použití v kuchyni má smažený hrášek ? Vložka do hovězí polévky

Kolik minut se provařují bílé polévky? 36 Z jakého těsta se připraví vaječný svítek a kde se používá ? Z piškotového těsta použití jako vložka do hnědé polévky

Uveďte hlavní suroviny, které se použijí při přípravě segedínského guláše speciál ? Vepřová plec, slanina, paprika mletá, zelí kysané, smetana kyselá

Jaká platí zásada pro podávání pokrmů ze skopového masa ? Horký pokrm na předehřátý talíř

Kolik minut se provařují bílé polévky? Kdy solíme pokrmy z jater a ledvinek? Po tepelné úpravě

Kolik minut se provařují bílé polévky? Jak upravíme vepřový jazyk před smažením ? Uvaříme v osolené vodě, vychladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky

Které koření použijeme k ochucení kachny před pečením ? Kmín a sůl

Do jaké skupiny polévek patří hráškový krém ? Bílá smetanová polévka

Které koření použijeme k ochucení kachny před pečením ? Kmín a sůl

Použité zdroje: Archiv autora RUNŠTUK, Jaroslav a kol. Receptury teplých pokrmů. Český Těšín: IQ 147, 1995, ISBN iStockphoto [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.