SOCIOLOGICKÝ VÝZKUM Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.05.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
Advertisements

Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
PSYCHOLOGICKÉ DISCIPLÍNY Mgr. Jiřina Boušková. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.03.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
N ORMÁLNÍ A PATOLOGICKÉ JEVY VE SPOLEČNOSTI Mgr. Vladimír Velešík.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Č ESKÁ NÁRODNÍ BANKA Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.17.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní pojmy z optiky
Číselné množiny - přehled
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Člověk a vývoj civilizace
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Konflikty Mgr. Vladimír Velešík.
Základy pedagogické metodologie
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Název vzdělávacího materiálu
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
Zobecněné rozdíly kvalitativního a kvantitativního výzkumu
Logika a metody výběru vzorku
Kritéria dělitelnosti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Myšlení Mgr. Vladimír Velešík.
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Krčková Název materiálu:
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ29 Excel – funkce Počet období.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ26 Excel – funkce Současná hodnota.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Základní statistické pojmy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Neživá příroda - vzduch
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

SOCIOLOGICKÝ VÝZKUM Mgr. Vladimír Velešík

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.05 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vytvořeno: únor Ročník: Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP-G) 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a společnost Vzdělávací oborObčanský a společenskovědní základ Tematický okruhČlověk ve společnosti Materiál seznamuje studenty se základními principy sociologického výzkumu. Věnuje se základní metodologii, zpracovává postupy sociologického výzkumu. Materiál se využije v kterékoliv části hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule, učebnice.

Sociologický výzkum

Sociologický výzkum se snaží vysvětlit, popsat a předpovědět sociální život jedinců, skupin a společnosti  sbírá a zpracovává informace o společnosti Ve společenských vědách můžeme řešit problém na základě shromážděných faktů (tj. spolehlivých – empiricky podložených informací o jevu) Sociologie jako věda  nemůže rozvíjet jen apriorní (pouze z rozumu) soudy  musí sbírat materiál ve světě kolem sebe Nelze spoléhat jen na jednu metodu  musíme posuzovat z různých hledisek, používat různé metody (komplementarita – vzájemné doplňování)  vždy je nutné aby byly: objektivní, umožňovaly zpětnou kontrolu, cílevědomě a systematicky zaměřené Způsoby: a, desk research – psané materiály, obrazové a zvukové záznamy, počítačové databáze b, v terénní výzkum – sběr materiálu v terénu v praxi provádíme kombinaci obou metod

Sběr a vyhodnocování dat (k dispozici máme celou řadu metod) a, kvalitativní – snaha získat co nejvíce dat o menším množství jedinců (mikrosociologie); z vysledované pravidelnosti vyslovuji předběžné závěry (pracovní hypotézy)  dalším sběrem se dále ověřují b, kvantitativní – menší množství informací o velkém množství jedinců (velký vzorek respondentů, makrosociologie; snaží se o reprezentativnost); dopředu vytvořená hypotéza  ověřuji její pravdivost či nepravdivost  generalizujeme na celou společnost  usiluje o reliabilitu (tj. spolehlivost výsledků)

Výzkum podle plánu U většiny výzkumů disponujeme dopředu teoreticky podloženými výchozími předpoklady  hypotézy (= předpoklad, domněnka; tvrzení, které předpokládá, že mezi dvěma nebo více proměnnými znaky existuje souvislost) I, Úvodní projekt  vymezení výchozího problému (přípravné a pomocné vědecké práce; heuristika)  stanovení cíle výzkumu: Diagnostické (rozpoznání, rozbor) Deskriptivní (popis) Explanační (vysvětlení) Sociometrické (aplikace soc. výzkumu v praxi)

Výzkum podle plánu II, Přípravná fáze (konkretizace tématu) výběrový soubor (vzorek) – část, která zastupuje základní populaci (reprezentativní vzorek)  odráží vlastnosti základního souboru (strukturu pohlaví, věku, sociálního postavení, vzdělanosti atd.)  chyby odhadu (nepřesný vzorek, nevhodně zvolený postup) Velké množství zkoumaných jednotek (respondentů) ještě neznamená, že bude soubor reprezentativní

 Metoda sběru dat: a, analýza dokumentů – to co již je známo obiografická metoda (autobiografie, dopisy, diáře, doznání, deníky, kroniky) oobsahová analýza (popis a rozbor obsahu; noviny, televize, reklama, telefon. komunikace) osekundární analýza (opětovné využití již shromážděných dat) b, dotazování orozhovor (interview) odotazník (standardizovaný) oanketa c, pozorování ozúčastněné (výzkumník vstoupí do života zkoumané komunity) onezúčastněné (výzkumník nevstoupí do života komunity; může být zjevné nebo skryté  zde však etický problém) d, experiment – musí být opakovatelný a ověřitelný; Gerfinkelink  umělá provokace, narušena běžná rutina lidského jednání) e, sociometrie osociodrama (analýza malé skupiny v navození dramatické situaci cestou hraní rolí) oanalýza sociálních sítí (studium místních společenství – místní komunikace, autorita)

Test výzkumného nástroje a, pilotáž  ověřujeme vhodnost navržené techniky sběru dat b, předvýzkum  vlastní výzkum v malém, zda je výzkum uskutečnitelný

Výzkum podle plánu III, Realizační fáze typy výzkumu  reprezentativní výzkum  průzkum  plní fce. orientační, diagnostické; nesleduje hlubší cíle; nemusí být nutně reprezentativní; nepříliš rozsáhlý  panelové šetření  dlouhodobý kontakt s trvalým souborem respondentů (panelem)  případové studie

Výzkum podle plánu IV, Závěrečná fáze analýza dat – interpretace závěrečná zpráva  deskripce – popis skutečností v kvalitativní i kvantitativní podobě (% výskytu)  explanace – vysvětlení (souvislost mezi dvěma jevy; vytváření soustavy typů) součástí závěrečné zprávy jsou tabulky, grafy

Sloupcový graf

Výsečový graf

Plošný graf

Spojnicový graf

Sociologické agentury společnost ppm factum research, s.r.o. AUGUR consulting s.r.o. consulting.cz/sluzby/vyzkum-verejneho- mineni.html consulting.cz/sluzby/vyzkum-verejneho- mineni.html SC&C market research

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a literatura 1.BARTONÍČKOVÁ, Klára a kol. Občanský a společenskovědní základ. přehled středoškolského učiva.. Brno: Computer Press, a.s., 2011, ISBN